Overslaan en naar de inhoud gaan

Senior Consultant Leander van Goodzo aan het woord!

In deze rubriek geven deskundigen en/of experts inzichten over actuele ontwikkelingen op hun expertisegebied. Dit keer Senior Consultant Leander van Goodzo! over Business en IT voor elkaar laten werken.

Welk onderwerp wil je graag uitlichten?

We moeten het echt even hebben over Business en IT en hoe we deze afdeling voor elkaar kunnen laten weken.

Wat de actuele ontwikkelingen in jouw vakgebied?

Wat ik vaak zie is dat wat de businesskant van een bedrijf wil en dat wat IT kan leveren, vaak niet overeenkomen. Ze zitten vaak niet op één lijn. Als je daar iemand zoals ik tussen hebt zitten, die naar beide kanten kan vertalen wat er wel en niet mogelijk is, kan je behoorlijk wat impact maken.

Zie jij deze ontwikkelingen ook terug in bijvoorbeeld de media of op de werkvloer?

Vaak als business iets van IT wil, wordt er niet gekeken naar de mogelijkheden van die groep, of hoe ze in hun workload zitten. 'Regel het maar', is dan de boodschap. Maar dat is echt te kort door de bocht, dan gaat IT ook niet naar je luisteren. Als je zowel de verwachtingen van de business kan managen over wat IT kan doen, maar ook de ernst van de business aan IT uit kan leggen, dan zorg je ervoor dat beide partijen voor elkaar gaan werken. Dat is de kunst. Het gaat echt om begrip, om empathie. Soms moet je de een iets meer geven, soms de ander. Het draait allemaal om balans. Ik vind het heel mooi om voor die balans te zorgen.

Hoe ben jij ‘expert’ over dit onderwerp geworden?

Next, onderdeel van het IT Growth Program van mijn werkgever Goodzo, heeft daar echt aan bijgedragen. Met name de softskills waarmee je door complexe organisaties kunt navigeren zijn heel erg waardevol. Als ik iets leer tijdens een workshop, kan ik het op de eerste vergadering daarna al inzetten. De workshops zitten heel goed in elkaar, of het nou over overtuigen, inspireren of agile werken gaat. Ze gaan dus niet zozeer over de technische kennis, maar over menselijke kennis. Ik leer er hoe ik met bepaalde situaties om moet gaan, hoe ik mezelf positioneer binnen gesprekken en de organisatie, hoe ik überhaupt iets gedaan krijg door anderen. Dat is heel belangrijk, het helpt me om mijn stempel drukken in mijn werkzaamheden.

Hoe zie jij de toekomst mbt Business en IT?

Uiteindelijk wil ik toewerken naar een sturende en coördinerende rol binnen de IT, als schakel tussen de business en de IT. Die rol past me gewoon heel erg goed. Toen ik net begon dacht ik dat ik applicatiebeheer wilde doen, maar inmiddels heb ik ontdekt dat mijn kracht juist in het menselijke aspect van de IT ligt. En dat is precies hoe je een complexe relatie als die tussen Business en IT aan moet vliegen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in