Overslaan en naar de inhoud gaan

Metaverse expert Tristan van Goodzo aan het woord!

In deze rubriek geven deskundigen en/of experts inzichten over actuele ontwikkelingen op hun expertisegebied. Deze keer Tristan Projectleider van Goodzo bij Provincie Zuid-Holland over de metaverse.

Welk onderwerp wil je graag uitlichten?

De metaverse

Wat de actuele ontwikkelingen in jouw vakgebied?

De metaverse wordt gezien als een mogelijke volgende fase van het internet. Het internet van nu kennen we vooral als websites en applicaties. Platte, tweedimensionale content waar mensen zowel gebruikers als producent kunnen zijn. Je kan een Youtube-filmpje bekijken, maar je kan ook zelf een filmpje maken en uploaden. Maar hoe gaat het internet eruitzien als je een eigen wereld zou kunnen maken? Volledig virtueel, of als een aanvulling op onze fysieke werkelijkheid? Iedereen herinnert zich nog wel Pokémon Go, waarmee mensen in de fysieke wereld op zoek gingen naar digitale Pokémon die zich op een bepaalde locatie lieten zien. Je kan dus een stukje digitale informatie plaatsen in de fysieke wereld. Hoe beter de techniek wordt, hoe soepeler en mooier dit allemaal wordt. En hoe beter ook de apparaten worden, die het mogelijk maken om een virtuele wereld weer te geven. Headsets als de Google Glass, Hololens van Microsoft en sinds deze week de Apple’s Vision Pro laten zien dat de techniek in een rap tempo verbetert.

Zie jij deze ontwikkelingen ook terug in bijvoorbeeld de media of op de werkvloer?

Namens de Provincie onderzoek ik met partners zoals Gemeente Rotterdam, Digicampus, de Sharing Cities Alliance en vele anderen naar samenwerkingen om ons voor te bereiden op een toekomst waar deze technologie steeds minder is weg te denken. Het is duidelijk dat geen enkele partij álle antwoorden heeft. Wet- en regelgeving is al wel in de maak, onder andere door de Europese Unie. Dit om veilige kaders te scheppen met betrekking tot privacy, transparantie en andere ethische waarden. Hoe zorgen wij er bijvoorbeeld voor dat nieuwe technologieën inclusief blijven? En niet nog meer voordeel geeft aan degene die al veel kennis en expertise bezitten? Het internet is ook geen succes geworden dankzij één partij maar dankzij de creativiteit van ons allemaal.

Hoe laat jij je informeren over de ontwikkelingen?

Bij de Provincie hebben wij een eerste versie beschikbaar van een Virtuele ruimte die je kunt betreden door een VR-headset op te zetten. Wij onderzoeken nu voor welke opgave van de Provincie er meerwaarde kan worden behaald. Ook trekken wij bijvoorbeeld lessen uit de werking van sociale media.

Wanneer is iemand in jouw optiek een expert en/of deskundige?

Er zit een bepaalde expertise in het feit dat iemand de Metaverse of soortgelijke technologieën aan iedereen moet kunnen uitleggen. Je komt in veel verschillende situaties, met verschillende mensen met verschillende achtergronden. Een complex concept als de metaverse (waarover verschillende definities bestaan met andere invalshoeken) wil je aan iedereen kunnen uitleggen en kunnen relateren aan het referentiekader van je gesprekspartner. Een onderwerp wat zo nieuw en abstract is, kan voor een nieuwe gesprekspartner overkomen als een onderwerp met veel afstand. “De metaverse begrijp ik lastig, dat is bedoeld voor anderen”, zeggen ze dan. Innovatie moet dan in lagen (bijvoorbeeld via de Diffusion of Innovation Theory) doorsijpelen in de samenleving. Pas nadat vrienden en familie in een dichte kring gebruikmaken van een nieuwe innovatie wordt het ineens een minder ver-van-je-bed-show.

Hoe zie jij de toekomst m.b.t. de metaverse?

Op dat punt zijn wij nu nog lang niet, maar daar zit wel een belangrijk verschil in het werken aan een metaverse project voor de publieke sector ten opzichte van ‘de rest van de organisaties’. Je kan geen Virtuele Ruimte gaan bouwen voor de top 5% digitaal-vaardige mensen. Het gaat er voor ons op dit moment ook om welke lessen we leren. Hoe gaat de Provincie om met de Digitale Transformatie – en dus eigenlijk de verandering van de wereld in een tempo wat zich niet laat dicteren. Wat werkt er wel om mee te veranderen en wat niet?

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in