Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouw in IT: Software Integratie Consultant Lana Vredenduin

Minder dan 15 procent van de mensen die in ons land in de ICT werken is vrouw. Maar uiteraard zijn ze er wel. AG Connect stelt deze top tech-vrouwen aan je voor. Deze week Lana Vredenduin van Enable U.

Welke functie heb je?

Software Integratie Consultant.

Hoe ben je op deze positie terecht gekomen?

Ik heb Communicatiemanagement gestudeerd in Amsterdam. Tijdens mijn studie heb ik altijd veel interesse gehad in de technische mogelijkheden binnen communicatie. Denk aan SEO, digitale communicatie etc. Ik heb bewust gekozen om mezelf te laten omscholen nadat ik een tijdje aan het werk was met mijn diploma op zak. Ik merkte dat die interesse groter werd en ik in mijn vrije tijd er alles aan deed om er zoveel mogelijk over te leren. Dit begon met name met programmeren. In de baan die ik had voor het traineeship was ik wel al werkzaam in de ICT branche, maar ik beklede zelf een marketingfunctie die meer de brug moest slaan tussen IT en communicatie. Ik ben bij Enable U terecht gekomen door middel van een traineeship Java. Na het traineeship succesvol afgerond te hebben ben ik gebleven.

Wat is het leukste aan je baan?

Het dynamische aspect, de combinatie van architectuursessies bijwonen, adviseren en contact met de klant maar ook de dagen dat ik vol in de software zit en lekker mag bouwen. Een goede balans hierin maakt het heel leuk.

Wat merk je als vrouw van de ict als mannenwereld?

Ik loop weleens tegen het vooroordeel aan dat men denkt dat ik het onderwerp niet begrijp, zonder dat ik ze ooit heb gesproken. Dat is me een paar keer overkomen bij overleg met andere leveranciers. Wat wel vaker gebeurd is dat de ideeën of oplossingen die ik aandraag niet worden aangenomen, terwijl als een mannelijke (toeval?) collega hetzelfde plan aandraagt, het wel wordt aangenomen. Ik heb het gevoel dat ik me soms harder moet bewijzen of harder moet schreeuwen om ‘aandacht’. Of dat ligt aan het feit dat ik een vrouw ben of wat jonger ben of iets anders, geen idee. Het enige wat je kan doen is professioneel blijven en jezelf bewijzen.

Hoe denk jij dat er voor gezorgd kan worden dat meer vrouwen voor een carrière in tech kiezen?

Als “tech” meer gepromoot zou worden onder vrouwen/meisjes had ik er waarschijnlijk anders in gestaan. Dat begint eigenlijk al op de middelbare school waar je toch al vroeg een richting moet kiezen. Daar mogen de beta studies zich wel wat meer gaan richten op meisjes.

Omdat ik regelmatig twijfelde over de studierichting heb ik me regelmatig verdiept in ICT opleidingen en zelfs gesproken met studenten maar het haalde me niet over de streep. Dat had vooral te maken met mijn gevoel, ik voelde me er niet thuis. Het ging vaak over gamen en dat was nou niet iets waar mijn interesse lag.Je studie gaat niet alleen om studeren maar ook om het sociale aspect. Dus dat woog wel echt mee bij mij”.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in