Overslaan en naar de inhoud gaan

Trends rond security bezien vanuit het integratievak

Ongeacht het soort data en de applicaties waarmee gewerkt wordt, het veilig houden van gegevens is cruciaal. Security-incidenten kunnen verstrekkende gevolgen hebben, denk bijvoorbeeld aan financiële schade of compliance-problemen, tot imagoschade en klantenverlies.

In het trendrapport ‘Security en integraties: de belangrijkste trends op een rij’ zoomen we in op de trends op het gebied van security en wat de rol is van zowel API’s als API Gateways bij het verhogen van de digitale veiligheid van uw organisatie.

Digitalisering gekenmerkt door steeds meer integratie
De digitalisering van de maatschappij maakt dat steeds meer processen digitaal plaatsvinden. We zien ook dat die digitale wereld steeds meer geïntegreerd is. IT-systemen zijn in toenemende mate met elkaar verbonden en applicaties bevinden zich niet alleen meer in het eigen netwerk, maar ook steeds vaker daarbuiten. Daarmee zijn meerdere schijven van de IT met elkaar verbonden. Meer integraties bieden ook meer mogelijkheden, bijvoorbeeld voor het registreren van data, het automatiseren van processen en, misschien wel het belangrijkste, het borgen van snelheid, eenvoud en veiligheid.

API’s: de sleutel tot integratiesucces
Maar hoe zorgen we er dan voor dat integraties van systemen en applicaties ook mogelijk zijn? Daarin zijn API’s ongekend belangrijk. API’s zijn software-interfaces die applicaties met elkaar kunnen laten communiceren; een toegangspoort tot een bepaalde toepassing als het ware. Nagenoeg ieder bedrijf maakt vandaag de dag gebruik van API’s. Onder andere omdat integraties via API’s veel minder complex zijn.

Security voorop
Ten aanzien van security nemen we een aantal belangrijke trends waar. Zo is anno 2022 de aandacht voor API-management en security, als logisch gevolg van het toenemende gebruik van API’s almaar aan het toenemen. In dit kader worden er steeds meer API Gateways ingezet, de digitale poortwachter voor het (veilig) ontsluiten van gegevens. Dat is niet gek, omdat we ook zien dat het aantal ransomware aanvallen gigantisch stijgt.

Toch ontbreekt het vaak aan standaarden en uniform beleid. Ook zien we dat het bewustzijn over de impact van eigen gedrag op de digitale veiligheid van de organisatie mist bij veel medewerkers. Zorgwekkend met de stijging van het aantal digitale toepassingen per organisaties en de integratie van die toepassingen. Als organisatie kun je beveiliging van je systemen nog zo goed hebben ingericht en gestandaardiseerd, ongeluk zit dan alsnog in een klein hoekje. Hoe ga je daarmee om?

Niels Beckers, Chief Commercial Officer (CCO) Enable U over security: “De keten is zo sterk als de zwakste schakel. Je wilt dan ook zeker stellen dat je niet de zwakste schakel bent.”

Alle security-trends op een rij zien?
Bovenstaand is slechts een greep uit de security trends die we zien in het integratievak. In het trendrapport ‘Security en integraties: de belangrijkste trends op een rij’ zoomen we in op bovenstaande en veel andere ontwikkelingen omtrent security. We geven je het inzicht en de kennis om veilig en verantwoord met integraties om te gaan.

Bekijk hier het integratie Trendrapport

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in