Overslaan en naar de inhoud gaan

The Composable Business; droom of realiteit?

Het thema van de (virtuele) Gartner ITXpo 2020 was “The Composable Business”. De keuze voor dit thema is simpel, de gebeurtenissen in 2020 hebben pijnlijk duidelijk gemaakt dat het van levensbelang is dat overheden, onderwijs, bedrijven en de gezondheidszorg snel moeten kunnen schakelen.

Traag reageren op nieuwe en onverwachte vragen, het niet kunnen beantwoorden van vragen die van levensbelang zijn of het niet kunnen leveren aan de enorme toegenomen vraag van producten of diensten hebben bij veel organisaties voor enorme problemen gezorgd.

De droom
De oplossing, volgens Gartner, is dan ook om “alles IT” op te splitsen in herbruikbare componenten zodat bij een nieuwe vraag, wens of eis van de gebruikers snel een nieuwe dienst in elkaar “gecomponeerd” kan worden. Dit kan zoiets simpels zijn een bouwsteen waarmee klantgegevens opgehaald kunnen worden met één enkele klant-id, maar ook een bouwsteen dat een resultaatveld teruggeeft dat door een legacy applicatie berekend wordt. We gaan naar een IT Infrastructuur waar alles als herbruikbaar object (bouwsteen) beschikbaar is voor iedereen die iets wil bouwen of aanpassen. Een nieuwe term die Gartner hiervoor gebruikt is PBC’s oftewel Packaged Business Capabilities, een soort intelligente bouwsteen waarin één of meerdere bedrijfsprocessen als één entiteit aangeroepen kunnen worden. Dit is geen nieuwe droom. Al jaren proberen we dit met object oriëntatie, geïntegreerde ERP oplossingen en andere ontwikkelingen te bereiken.

Zelf geeft Gartner aan dat dit niet eenvoudig zal zijn, maar het doel is duidelijk; bestaande IT oplossingen moeten aangepakt worden om dit te ondersteunen en nieuwe producten zullen in deze strategie moeten passen. Het zal u niet verbazen dat API’s en intelligente integratietechnieken een belangrijk onderdeel van deze strategie zijn. En dat er een nog belangrijker plaats is weggelegd voor het beheer en de beveiliging van al deze integraties en koppelingen. Natuurlijk zijn er bij veel bedrijven al API’s in gebruik en er wordt vast wel iets aan security gedaan. Maar is dit voldoende basis voor een composable business?

We weten uit ervaring dat IT complexiteit vooral veroorzaakt wordt door de enorme hoeveelheid componenten en hun onderliggende afhankelijkheden. En dus ook als we meer en meer API’s koppelingen, integraties en/of bouwstenen gaan gebruiken zullen deze gemaakt en getest moeten worden. We zullen moeten nadenken over de beveiliging ervan, beslissen of we alles lokaal, of misschien toch in de cloud gaan opslaan en natuurlijk moeten we zorgen dat ze gevonden kunnen worden door de bouwers van de nieuwe generatie ontwikkelaars of citizen developers. Want wat heb je aan een bibliotheek met bouwstenen als niemand kan vinden wat hij of zij zoekt?

De realiteit
Veel organisaties zijn hier al mee begonnen en hebben aangepakt wat het eerst aangepakt moest (en kon) worden; het integreren van de applicaties die vandaag gebruikt worden. Met een integratie platform, on-premise of in de cloud, zijn meer en meer bedrijven omgevingen aan het implementeren waar het beheer, de beveiliging en monitoring van honderden tot duizenden API’s en integratie koppelingen strak geregeld is. Niet alleen intern, maar ook het beschikbaar stellen van API’s aan derden en het gebruik van API’s van bijvoorbeeld de overheid is hierdoor een standaard IT functie geworden. Juist bij deze bedrijven zal de volgende stap, het implementeren van technologie om tot een composable business te komen, een logische stap zijn.

Enable U is al decennia lang dé integratiepartner van bedrijven, instellingen en overheden in nederland en daarbuiten. Wij weten als geen ander wat u nodig heeft om uw omgeving klaar te maken voor de toekomst. Want alleen met de juiste kennis, ervaring en hulpmiddelen kunt u er zeker van zijn dat een composable business slechts een volgende logische stap is en geen drastische aanpassing van uw complete IT strategie.
Neem contact met ons op om een afspraak te maken en te kijken hoe we uw bedrijf klaar kunnen maken voor de toekomst.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in