Overslaan en naar de inhoud gaan

Supply Chains; een IT uitdaging?

Iedere organisatie maakt, vaak zonder dat men zich dit realiseert, deel uit van supply chains (ook wel waardeketens genoemd). Het aantal supply chains waar op aangesloten wordt groeit sneller dan ooit. Als uw IT problemen de oorzaak zijn van het stilvallen van systemen bij partners dan zal dat u niet in dank afgenomen worden. Maar ja, hoe vaak gebeurt dat nou?

In de afgelopen jaren, en de Covid pandemie gaf daar een extra impuls aan, hebben veel bedrijven zich vragen gesteld als; ”Wat is mijn core business?”, ”Kan ik sommige diensten efficiënter van derden betrekken?”, “Hoe kan ik gegevens van partners combineren en zo mijn klanten extra waarde bieden?”. Goede vragen waarop het antwoord vaak verrassend simpel was: digitalisering! Met de huidige IT technologie is het simpel om rechtstreeks aan te sluiten op systemen van derden om zo slimme combinaties te maken van grondstoffen, halffabricaten, betalingsverkeer, vervoer en after-sales-service. Minder voorraden, sneller een eindproduct leveren, klanten een beter inzicht geven in de status van hun orders, wie wil dat nou niet?

Krijg meer inzicht

Veel bedrijven, maar ook de overheid, de gezondheidszorg, het onderwijs en de transportsector merken langzamerhand dat alleen hun eigen creativiteit de beperking vormt voor het bedenken van nieuwe en efficiëntere processen. En dus koppelen we ons ERP systeem aan de productiesystemen van onze toeleveranciers en vervoerders, onze eigen productie systemen aan distributeurs en partners en onze administratieve processen aan eFacturerings-systemen en verkooppartners. Zo zijn we op ieder moment in staat om precies te zien waar bottlenecks zitten en kunnen we onze klanten continue op de hoogte houden van de status van hun orders, betalingen en leveringen. Uw supply-chain is volledig afhankelijk van IT processen.

Kwetsbaarheden in de supply-chain

Met al deze koppelingen en integraties groeit ook de afhankelijkheid van al die systemen. Één zwakke schakel en zowel de processen aan de voor- en die aan de achterkant stoppen. De effecten van een simpele technische storing of een aanval door cybercriminelen kunnen desastreus zijn. Goederen worden niet geleverd, besteld, betaald of afgehaald, partners kunnen niet in elkaars systemen kijken voor prijzen en beschikbaarheid en klanten (burgers, studenten) krijgen geen updates over leveringen, vergunningen en wijzigingen in roosters. In sommige gevallen is dat gewoon “vervelend”, maar in meer en meer gevallen veroorzaakt dit financiële schade. Schade die misschien verzekerd kan worden, maar die vooral voorkomen moet worden. Want naast financiële schade is de reputatieschade (ben ik wel een betrouwbare partner) waarschijnlijk veel groter.

Supply-chain aanvallen

Uw eigen systemen worden natuurlijk al zo goed mogelijk in de gaten gehouden door hostingpartijen, cloudleveranciers en derden die bijvoorbeeld uw netwerkverkeer en security incidenten monitoren. Maar hoe zit het met al die koppelingen en integraties die zorgen dat de supply-chain betrouwbaar blijft functioneren? Niet voor niets is het aantal aanvallen door cybercriminelen op de API Infrastructuur van bedrijven exponentieel toegenomen in de afgelopen 18 maanden. Want iedere koppeling is ook een poortje naar de systemen van uw partners. En ben je binnen bij één van de schakels, dan is de rest niet zo moeilijk meer.

API strategie

Als u wilt voorkomen dat u de zwakste schakel bent in één van de supply-chains waar u deel van uit maakt, dan is het belangrijk dat uw API strategie daarop is afgestemd. Zo’n project kunt u natuurlijk zelf opzetten, maar daar kunt u ook een specialist voor in de arm nemen. Een Integratie Architectuur scan of Integratie Security scan kunnen veel duidelijkheid geven over de betrouwbaarheid en volwassenheid van uw IT omgeving en hoe betrouwbaar uw organisatie is als ketenpartner. Onze integratie specialisten schuiven graag eens bij u aan om samen te kijken wat er beter kan en anders moet.

Doe de grondige Architectuurscan!

Samen met uw staf kijken onze integratiespecialisten naar:

  • de architectuur van uw componenten en integratieprocessen
  • de standaarden, processen, best practices en ontwerpprincipes waar iedere integratie aan moet voldoen
  • het gebruik van uw huidige componenten in relatie tot de nieuw opgestelde architectuur
  • het positioneren van uw producten in uw organisatie zodat afwijkende initiatieven snel geconstateerd worden

Kijk op de enable-u.nl/security-scan voor meer informatie.

architectuurscan enable
architectuurscan enable

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in