Overslaan en naar de inhoud gaan

Integratiestrategie als perspectief op personeelstekorten?

De uitdrukking ‘geef ons perspectief!’ is de afgelopen 2 jaar nogal eens misbruikt. Als alles onvoorspelbaar is, dan heeft een voorspelling of belofte weinig waarde. Het vragen naar ‘perspectief’ toont aan dat degene die de vraag stelt gerustgesteld wil worden met een ‘stip op de horizon’ ook al is het door de omstandigheden onmogelijk.

De huidige personeelstekorten in de IT zijn niet van vandaag of gisteren. Al langer zijn er zorgen bij de IT industrie en bedrijven/overheden over het opleidingsniveau, de ‘seks appeal’ van informatica studies en natuurlijk de aansluiting van de studies op de realiteit. Te weinig studenten worden opgeleid om de problemen van vandaag (en gisteren) op te lossen.

STEM, ieders verantwoordelijkheid

In andere delen van de wereld worden leerlingen al vroeg bekend gemaakt met STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) en zorgen grote- en kleinere bedrijven er voor dat vooral jonge meisjes betere voorlichting krijgen over de wondere wereld van techniek. In Nederland zijn vrouwen aan de TU nog te vaak een uitzondering en lijken niet-technische studies een grote voorkeur te hebben. Cynisch, want zonder uitzondering vinden IT’ers hun baan uitdagend en zijn ze tevreden over hun salaris terwijl veel een studie humanistiek, romaanse talen en culturen of sportmanagement zelden leidt tot een carrière in die business.

Het probleem van de CIO en de HR afdeling van de meeste organisaties gaat dus niet opgelost worden met schoolverlaters of afgestudeerden terwijl omscholingsprojecten ook nog steeds te lijden hebben van het ‘nerdy’ imago van IT. Daarnaast is er natuurlijk het gevecht over het salaris waar commerciële partijen al snel een beter salaris kunnen bieden dan de overheid, het onderwijs of de gezondheidszorg. Covid heeft daar nog een schepje bovenop gedaan. De binding met de werkgever is al minder sterk en het feit dat je werkomgeving (de zolder of studeerkamer) niet verandert als je een andere werkgever kiest maakt overstappen nog eenvoudiger. Hoeveel perspectief blijft er nog over voor werkgevers, vooral in de publieke sector?

Twee sporen

Overheid, bedrijven en alle anderen die de IT industrie een goed hart toedraagt zal zich in moeten zetten om jonge mensen te enthousiasmeren voor STEM en dan natuurlijk vooral voor de IT studies. IT is niet saai en ook al werken er de nodige 'nerds', wij zijn wél de industrie die de wereld verandert, die een enorme impact heeft op het alledaagse leven en waar je nog iedere dag uitgedaagd wordt om het beste uit jezelf te halen.

Roeien met de riemen die je al hebt.

We hebben dus te weinig mensen. Gaan we die gebruiken als technologiespecialist of juist als subject matter expert? Als gemeente of bedrijf wil je het liefst IT’ers die de business begrijpen, het jargon spreken en bouwen wat het bedrijf nodig heeft. Dus als er al een tekort aan mensen is, dan moet de rol als subject matter expert met specifieke kennis van de business als eerste ingevuld worden.

In de praktijk zal dit vaak betekenen dat de meer technische taken uitbesteed worden aan specialisten, werkzaam bij betrouwbare partners. De huidige digitalisering trend heeft voor een enorme toename van de vraag naar integraties gezorgd. Een integratiestrategie waar dit specialistische werk door een betrouwbare partner verzorgd wordt (bouwen en hosten) zorgt voor een enorme verlichting van de werkdruk bij de IT afdeling. Zodat uw mensen zich kunnen concentreren op verbeteringen die specifiek zijn voor uw organisatie.

Selective Outsourcing

We kunnen het tekort aan IT personeel op korte termijn niet oplossen. Maar door de werkdruk te verdelen en dáár neer te leggen waar met de minste mensen het beste resultaat bereikt kan worden kunnen we meer bereiken dan we denken. Misschien is dat het perspectief dat ons geboden wordt als we bereid zijn om na te denken over de vraag: ‘waar komt de kennis van deze persoon het best tot zijn/haar recht?’. Selectieve outsourcing kan ook voor uw organisatie het verschil maken tussen een digitale transformatie die niet levert wat er van verwacht wordt of eentje waar met de juiste kennis van de business het verschil gemaakt wordt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in