Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT vacatures en Digitale Transformatie; dat knelt

Digitale transformatie staat bij iedere CIO hoog op de agenda, vooral omdat het bijna zonder uitzondering bij iedere CEO het stempel “strategisch” heeft gekregen in de strategie van de organisatie. Meer digitaal, betere ondersteuning door IT van nieuwe initiatieven, meer Artificial Intelligence, meer IoT. Kortom een transformatie die enorme veranderingen gaat brengen.

Tegelijkertijd zien we dat het aantal IT vacatures snel oploopt en dat organisaties tegen elkaar op bieden om de weinige beschikbare IT’ers die er zijn in te lijven. Natuurlijk zijn overheidsinstellingen die gebonden zijn aan meer regels dan het bedrijfsleven hierdoor nog eens extra de dupe terwijl juist daar de overheid, met initiatieven als Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), grote stappen wil maken met de digitale transformatie.

Combineer dit alles met het feit dat veel legacy applicaties nog lang mee moeten, simpelweg omdat ze nog efficiënt zijn en doen wat ze moeten doen, én het feit dat het groeiend gebruik van API’s een extra aanslag is op beheerders, security specialisten en ontwikkelteams. Dan mag je verwachten dat veel van de transformatie projecten in de komende maanden knarsend tot stilstand gaan komen. Dat is niet goed voor de reputatie van IT, maar ook niet voor de concurrentiepositie van onze bedrijven en de dienstverlening van de overheid aan de burgers van Nederland.

Dus moeten we terug naar de basis van wat we willen met digitale transformatie om te kijken of er andere manieren zijn om dit probleem aan te pakken. Het doel van digitale transformatie is om IT systemen zo in te richten dat we snel en efficiënt nieuwe diensten kunnen inrichten als dat nodig is. En dat alle aanwezige digitale informatie snel en simpel toegankelijk is zodat we op basis van feiten beslissingen over deze nieuwe diensten kunnen nemen. Met andere woorden, onze architectuur en applicaties moeten zo “open” mogelijk zijn, want alleen dán kunnen we snel nieuwe initiatieven ondersteunen met ICT. Of anders gezegd, als we op een eenvoudige manier informatie uit kunnen wisselen tussen systemen, applicaties en gebruikers, dan is digitale transformatie een stuk eenvoudiger.

Het koppelen van systemen echter is een vak apart en natuurlijk kun je daar, als organisatie, een team voor oprichten. Een team dat verantwoordelijk is voor de interne koppelingen tussen systemen, maar ook voor externe koppelingen naar overheidsdiensten, digitale ID-checks, partner systemen etc. Daar hoort natuurlijk een beheeromgeving bij met beheerders, de nodige security specialisten en een aantal ontwikkelaars die hand- en spandiensten verlenen aan uw ontwikkelteams en citizen developers. En dat zijn veel FTE’s.

FTE’s die niet alleen in dienst genomen moeten worden, maar die ook opgeleid en gecertificeerd moeten worden. En dat ieder jaar opnieuw, tenzij u afhankelijk wilt zijn van een dure ERP consultant, om maar een voorbeeld te noemen. Dan is het goed om te beseffen dat er ergens anders, bij een ander ministerie, bedrijf, gemeente of onderwijsinstelling 25km verderop, een zelfde team zit. Een team dat dezelfde ERP applicaties zit te koppelen met zaaksystemen en dezelfde DigID of KvK checks bouwt. En dat klinkt niet erg efficiënt.

Net zoals we ERP systemen niet langer zelf bouwen, moeten we misschien beslissen om dit soort koppelingen en integraties ook niet meer zelf te bouwen. Dat scheelt niet alleen heel veel FTE’s die u dus ook niet meer hoeft te zoeken, maar dat scheelt ook nog eens heel veel slapeloze nachten. Dan kan uw huidige ICT staf zich concentreren op het verbeteren van uw eigen bedrijfsprocessen terwijl u de verantwoordelijkheid voor het integreren en koppelen van systemen aan specialisten overlaat.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in