Overslaan en naar de inhoud gaan

Enable U verzorgt volledige iPaaS oplossing voor EDSN

EDSN maakte in een Europese aanbesteding bekend een centrale oplossing te zoeken voor het integreren van alle interne- en externe IT systemen. Enable U kwam als winnaar uit deze aanbesteding en leverde een Private iPAAS oplossing (integration platform as a service) gespecialiseerd op API Management. Het systeem wordt bij EDSN de Service Integratie Voorziening (SIV) genoemd.

Energie Data Services Nederland (EDSN) werkt samen met de regionale netbeheerders, TenneT en GTS aan de centrale marktfacilitering voor de energiesector. EDSN ontwikkelt met deze partijen een betrouwbare en innovatieve ICT-infrastructuur voor de energiemarkt van de toekomst en geeft zo de energietransitie en daarmee ook de verduurzaming van Nederland ruim baan. EDSN is gevestigd in Amersfoort en er werken ruim 100 mensen.

SIV is een centraal loket voor aansluitingen van IT systemen waarbij marktpartijen op een generieke, veilige en betrouwbare manier nieuw ontwikkelde diensten van EDSN kunnen afnemen. De hosting capaciteit hiervoor is ingekocht bij de Nederlandse aanbieder LeaseWeb en zijn exclusief voor EDSN ingericht als een private cloud. Natuurlijk wordt alles door Enable U beheerd conform een SLA.

Welk probleem hebben we met SIV opgelost?
EDSN heeft een groot aantal IT systemen die zijn ondergebracht bij verschillende system integrators. Op al deze systemen zijn oplossingen (API’s) ontwikkeld voor applicatie integratie, beveiliging en gebruikers beheer. Door al deze API’s via SIV te ontsluiten hoeft er nog maar op één centrale plek generieke functionaliteit gebouwd en beheerd te worden. Hierdoor kunnen ontwikkelteams sneller businessfunctionaliteit leveren en hoeven ze zelf minder energie te steken in generieke functionaliteit die al vanuit SIV wordt geleverd.

Marktpartijen sluiten aan op een centraal punt voor alle achterliggende diensten. Indien er iets in het achterland veranderd hoeft de markt hier niets van te merken omdat het SIV dit voor haar rekening neemt. Ook de communicatie over operationele API’s vindt plaats via het SIV team.

Het belang voor de klanten van EDSN en bijvoorbeeld het register van energieaansluitingen en registratie van zonnepanelen.
Voor de ketenpartners van EDSN betekent dit dat ze nog maar naar een enkele plek hoeven te koppelen of gebruikers voor portals hoeven aan te maken. Die kunnen zich dus focussen op hun kernapplicatie en hoeven zich niet bezig te houden met zaken als certificatenbeheer, SAML authenticatie en bescherming tegen DDOS aanvallen. Allemaal zaken die in SIV zijn onder-gebracht. Intussen hebben we ook eHerkenning toegevoegd aan SIV zodat partijen kunnen inloggen op de systemen van EDSN zonder dat er een aparte login hoeft te worden opgezet.

Orlando van Amson: Dit project is een schoolvoorbeeld van teamwork. Enable U maakt deel uit van het Devops integratieteam van EDSN en van dat team ben ik de Product Owner. Andere Enablers hebben de rol van architect en business analist. Technische consultants helpen bovendien om integraties te configureren en om kennis over te dragen naar EDSN. Daarnaast is de oplossing bij Enable U in beheer door de collega’s van managed services”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in