Overslaan en naar de inhoud gaan

Enable U helpt Wigo4it aansluiten op GGK (Gemeentelijk Gegevens Knooppunt)

Het Gemeentelijk Gegevensknooppunt (GGk) is de voorziening waarmee diensten als Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en Jeugdzorg van het Inlichtingenbureau* te bereiken zijn. Via het GGk hebben gemeenten toegang tot onder andere het Wmo/Jw berichtenverkeer, de WLZ-Registertoets en de PGB berichten.

Wigo4it is een coöperatie die in dienst van én samen met de 4 grote gemeenten (de G4) - Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag - ICT-oplossingen ontwikkelt. Het gaat dan om ICT- oplossingen voor het aanvragen en verstrekken van uitkeringen, het begeleiden van mensen naar werk en het aanvragen en verstrekken van zorg.

Martijn Keizer (Product Developer): “De GGk berichten werden voorheen handmatig gedownload en ingelezen in de systemen van Wigo4it. Niet iedere gemeente deed dit op dezelfde manier en Wigo4it wilde dit proces graag automatiseren. Sinds begin dit jaar worden ook nieuwe berichttypen aangeboden door het GGk voor iPGB (Persoonsgebonden budgetten) en iEB (eigen bijdragen). Wigo4it wilde deze berichten vanaf de eerste mogelijkheid automatisch binnenkrijgen. Een echt “compelling event”.

Jimmy de Leeuw (Integratie Consultant): “In een ontwerpsessie met de architecten en domeinspecialisten van Wigo4it hebben we een functioneel- en een technisch ontwerp vastgesteld. Dat was de basis van de inrichting van de koppeling. Omdat we al zoveel klanten helpen met dit type integratie, hebben we niet alleen kennis van de technische zaken, maar ook van de inhoud van de berichten en welke rol deze spelen. Bij het Inlichtingenbureau hebben we ook goede contacten zodat we weten wie we kunnen bellen als er wat onverwachts gebeurt.”

Wat zijn de voordelen voor Wigo4it?
Wigo4it wilde graag een standaard oplossing gebruiken, het liefst vanuit een cloud omgeving. Omdat Enable U dit standaard kon leveren was binnen drie weken de oplossing al gereed voor oplevering. Enable U doet het beheer van deze GGK koppeling als een Managed Service.

De grootste uitdaging

Jimmy: “Het project moest binnen enkele weken live dus verliep onder flinke tijdsdruk. Er waren zowel bij Wigo4it als bij Enable U meerdere disciplines betrokken en in zo’n ‘pressure cooker’ situatie vormt dat best grote uitdagingen. Het is gelukt vooral omdat het team van Wigo4it er super goed inzat en ons snel van juiste antwoorden voorzag.”

Martijn “We hebben de basisoplossing in ongeveer drie weken geïntegreerd. Voordat we de spreekwoordelijke sleutels konden overdragen was er nog wel werk te doen in testen, documenteren en overdracht. In totaal was de doorlooptijd ongeveer zes weken.”

Andere gebruikers van deze oplossingen van Enable U

Al tientallen gemeenten gebruiken de oplossingen van Enable U voor het GGK berichtenverkeer. Binnen de Enable U 2Connect cloudomgeving voorziet een berichtenrouter in diverse flexibele aansluitmogelijkheden waaronder webservices, FTP, DigiNetwerk en in verschillende bestandsformaten. Nieuwe partijen kunnen daardoor snel worden aangesloten. Op de achtergrond wordt de Enable U Digikoppeling gebruikt voor de veilige communicatie met het Inlichtingenbureau*.

* Het Inlichtingenbureau is de dienstverlenende organisatie die gegevens over burgers voor gemeenten ontsluit en verrijkt. De oprichting in 2001 was een direct gevolg van een akkoord tussen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)

Enable U
Sinds zijn oprichting werkt Enable U aan de ambitie om -door middel van soepele digitale integratieprocessen- tot maatschappelijke meerwaarde te komen. Meer informatie is te vinden op www.enable-u.nl

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in