Overslaan en naar de inhoud gaan

AI: Een typische IT-hype?

De afgelopen maand weer volop in het nieuws: CEO’s willen in 2024 meer doen met AI.

AI

De afgelopen maand weer volop in het nieuws: CEO’s willen in 2024 meer doen met AI, AI prompt specialisten verdienen meer geld en de Nederlandse Overheid en de EU vinden van alles van AI. De hype is compleet, iedereen schrijft en praat erover, er is angst voor de toekomst en de technologie is disruptive. Dus moet iedere CEO wel zeggen dat “de organisatie” hier iets mee moet, je wilt toch niet voor oud, star en behoudend versleten worden?

Is er dan geen twijfel? Dat al die persoonlijke, vertrouwelijke en misschien zelfs wel privacy gevoelige data en bedrijfsgeheimen zomaar aan een publieke AI applicatie aangeboden worden? Wat gebeurt er nadat je de <ENTER> toets hebt ingedrukt en er een 2 pagina korte samenvatting of een kekke marketingtekst uitrolt. Is die input dan verdwenen? Nee mallerd, die gegevens zijn nu van ChatGPT of Bard en worden gebruikt om andere gebruikers slimme antwoorden te geven. Als je het niet hardop op een zeepkist op de Albert Cuyp durft te roepen zou je het misschien ook niet zomaar aan AI moeten voeren.

Veel bedrijven hebben hun interne datastrategie niet op orde en zouden eerst eens alles op alles moeten zetten om te begrijpen welke gegevens er nou precies zijn, wie de eigenaar is en hoe deze gegevens beschermt en gebruikt kunnen worden om slimmer, sneller en efficiënter zaken te kunnen doen.

En natuurlijk kan een specifieke private AI-implementatie voor jouw organisatie heel veel betekenen. Maar als er dan een rapport van het MIT verschijnt waarin duidelijk staat dat zo’n eigen AI-applicatie toch wel heel duur is en daarom niet zomaar 1-2-3 hier en daar wat banen kan vervangen, dan moet de realiteitszin het weer even overnemen.

We gaan ons personeel informeren dat ze niet zomaar alles aan ChatGPT of Bard mogen geven en we gaan onze data-strategie op orde brengen. Zodat onze IT omgeving vooral flexibel wordt. Want als we al die slimme oplossingen die AI voor ons bedenkt niet eens kunnen implementeren met onze huidige IT Infrastructuur, dan wordt het toch wel erg ingewikkeld en frustrerend.

Marcel den Hartog
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in