Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouw in IT: Service Security Manager Ilse Roosenboom

Minder dan 15 procent van de mensen die in ons land in de ICT werken is vrouw. En het aantal vrouwen dat een ICT-opleiding volgt in Nederland is ook laag, zeker vergeleken met het Europees gemiddelde. Maar uiteraard zijn ze er wel. AG Connect stelt deze top tech-vrouwen aan je voor. Deze week Ilse Roosenboom van Interxion, A Digital Realty Company.

Welke functie heb je?

Ik ben Service Security Manager bij Interxion, A Digital Realty Company, een datacenterbedrijf. In mijn functie ben ik eindverantwoordelijk voor fysieke Security voor onze Nederlandse datacenters in Nederland, waarvan er ongeveer tien te vinden zijn in de omgeving Amsterdam. Met mijn teamleden sturen we ruim honderd personen aan en bewaken wij de kaders binnen ons beleid. Daarnaast ben ik ook actief op het gebied van Diversiteit en Inclusie in werkgroepen, waar we in Nederland meer aandacht aan mogen besteden. Het immers zo dat vrouwen binnen de IT/Tech sector nog steeds flink ondervertegenwoordigd zijn.

Hoe ben je op deze positie terecht gekomen?

Ik zit nu ruim tien jaar in het security-vak. Eerst in een operationele rol als Objectbeveiliger, later als manager bij een beveiligingsbedrijf. Een mooie volgende stap heb ik drie jaar geleden gemaakt door bij Interxion te starten als Security Manager.

Wat is het leukste aan je baan?

Geen enkele dag is hetzelfde en we werken iedere dag samen om de bestaande processen en procedures nog beter te maken. Verder is het werk ontzettend dynamisch, waarbij we snel moeten kunnen schakelen. Bij Interxion krijgen we de ruimte om goede ideeën daadwerkelijk uit te voeren en het verschil voor de organisatie te kunnen maken.

Wat merk je als vrouw van de ICT als mannenwereld?

Persoonlijk merk ik vrij weinig van ‘een mannenwereld’. Ik word niet echt anders behandeld en merk niet dat men mij als vrouw minder serieus neemt. Sterker nog, er wordt vaak juist heel leuk gereageerd als ik mijzelf voorstel als Security Manager bij partners of klanten.

Hoe denk jij dat er voor gezorgd kan worden dat meer vrouwen voor een carrière in tech kiezen?

Er worden momenteel goede stappen gezet door meer zichtbaarheid aan het onderwerp te geven. We zien steeds vaker berichten dat gelijkwaardigheid en diversiteit op de werkvloer nog steeds niet bereikt is. De discussies die dit oplevert zijn erg waardevol. Op den duur zorgen deze discussies ervoor dat er meer begrip is en dat we als sector daadwerkelijk op de langere termijn resultaten behalen.

Daarnaast kunnen we meer aan de voorkant doen, door bijvoorbeeld jonge kinderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met IT en Tech. We weten dat veel leerkrachten vaak vrouwen zijn, en zelf wellicht wat minder affiniteit hebben met IT en tech. Daardoor krijgt dit tijdens het lesgeven wellicht wat minder aandacht dan andere onderwerpen. Leerkrachten begeleiden zodat zij een juiste balans tussen de verschillende vormende processen weten te vinden lijkt mij hierbij cruciaal.

Ook bij Interxion spelen we hierop in en organiseren we elk jaar met een aantal partners het event Girlsday, een landelijk initiatief van VHTO. Op deze dag kunnen meiden op jonge leeftijd kennismaken met alles wat rondom IT en tech draait. Hopelijk werpen dergelijke initiatieven op de lange termijn hun vruchten af.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in