Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouw in de IT: Head of PMO Maria Loparcakova

Minder dan 18 procent van de mensen die in ons land in de ICT werken is vrouw. Dit percentage is onlangs gestegen met 3 procent. Ook blijft het aantal vrouwen dat een ICT-opleiding volgt in Nederland ook laag, zeker vergeleken met het Europees gemiddelde. Maar uiteraard zijn ze er wel. Deze keer Maria Loparcakova van Devoteam G Cloud Nederland.

Welke functie heb je?

Ik werk als hoofd PMO, het Project Management Office bij Devoteam G Cloud Nederland. In mijn functie ben ik verantwoordelijk voor het uitvoeren van de projecten van onze klanten. De projecten gaan meestal over het bouwen van cloud infrastructuur fundamenten op Google Cloud of over data & analytics projecten die gebruik maken van Google Cloud technologie zoals BigQuery en Looker. In mijn functie zorg ik ervoor dat elk project met succes aan onze klanten wordt opgeleverd. Dit omvat het coördineren van inspanningen tussen zowel de klant als ons team door hun projectdoelen en -doelstellingen te begrijpen en te werken aan het bereiken van die doelen.

Hoe ben je op deze positie terechtgekomen?

Ik begon mijn carrière bij IBM als projectcoördinator binnen de wereldwijde infrastructuurafdeling en dat was dan ook mijn eerste contact met een technische omgeving. Het was een goed pad om mijn passie voor plannen, managen, organiseren en doelen bereiken te ontdekken. Het was ook toen dat ik merkte dat mijn tech collega's mijn vaardigheden op deze gebieden erkenden en het belangrijk vonden om begeleid te worden bij de voortgang van hun projecten.

Na een tijdje stapte ik over naar de consulting-kant van het bedrijf, waarbij ik specifiek werkte met cloud-native of digital-native bedrijven. Ik vond consulting de rol die het best mij paste, omdat het me toeliet mijn kennis toe te passen en te gebruiken voor de specifieke behoeften van elke klant en elk project. Uiteindelijk, kwam ik terecht bij Devoteam G Cloud, dat me kansen bood om te leren en te groeien. Ik werd op een leertraject geplaatst, en kreeg de mogelijkheid om me te certificeren als Google Cloud Digital Leader. Het continue bijleren en behalen van certificaten zorgde uiteindelijk voor mijn recente promotie tot verantwoordelijke van PMO.

Wat is het leukste aan je baan?

Ik zie twee aspecten die zorgen dat mijn job de beste is:

Ten eerste leer ik veel van de ingenieurs en heb ik gemerkt dat een open geest en altijd de bereidheid om te leren cruciaal zijn. Deze benadering van "levenslang leren" is het belangrijkste punt van mijn professionele groei geweest.

Ten tweede geniet ik van de consulting ervaring, omdat ik de kans krijg om met verschillende klanten uit verschillende sectoren te werken. Elke dag en elk project is uniek, en ik leer veel van mijn klanten en vind vaak nieuwe manieren om samen te werken. Daarnaast waardeer ik de flexibiliteit die de technologie-industrie biedt, we gebruiken geweldige Digital Workplace tools zoals Google Workspace, Jira, Slack, Lucidchart en vele andere cloud-gebaseerde tools, waardoor ik op afstand kan werken en een flexibeler schema kan hanteren.

Wat merk je als vrouw van de IT als mannenwereld?

Vrouwen brengen waardevolle perspectieven op tafel in de technologie-industrie. Wij denken en zien dingen vaak anders, wat leidt tot een verscheidenheid aan meningen en probleemoplossende benaderingen. Het is echter bekend dat vrouwen moeite hebben met netwerken en zelfpromotie. Dit is iets wat ik persoonlijk heb ervaren, omdat er niet zoveel vrouwelijke collega's in de sector zijn die steun, connecties en mogelijkheden kunnen bieden om ervaringen te delen en van elkaar te leren. Ondanks bovenstaande uitdaging ben ik er echt van overtuigd dat er genoeg moedige vrouwen zijn die alles in zich hebben om een carrière in de IT na te streven.

Hoe denk jij dat ervoor gezorgd kan worden dat meer vrouwen voor een carrière in tech kiezen?

Onderwijs op jonge leeftijd is belangrijk, vooral voor meisjes, omdat maatschappelijke verwachtingen en onbewuste vooroordelen hun mogelijkheden en ambities kunnen beperken. We moeten deze vooroordelen wegnemen en meisjes ondersteunen bij het nastreven van hun eigen interesses en leerwegen, waaronder die van de IT. Het is belangrijk te erkennen dat onbewuste vooroordelen bestaan en onze perceptie en besluitvorming beïnvloeden. We moeten ons actief bewust worden van onze eigen vooroordelen en hoe die onze acties beïnvloeden, zodat we bewuste en inclusieve beslissingen kunnen nemen.

Ten tweede is het creëren van een positieve en inclusieve omgeving voor vrouwen in de tech industrie van cruciaal belang. Dit omvat het bieden van kansen voor vrouwen om hoge posities te bereiken, evenals het hebben van meer vrouwelijke rolmodellen die dienen als inspiratie en bewijs dat barrières voor succes kunnen worden overwonnen.

Wat wil je meegeven aan vrouwen die een carrière in de IT overwegen?

3 tips schieten me onmiddellijk te binnen:

  1. Wees niet bang om een carrière in de technologie aan te bevelen aan iedereen die het overweegt, vooral als ze vrouw zijn. Elke vrouw kan gerust zijn: de tech-industrie brengt heel wat voordelen met zich mee, zoals leermogelijkheden: we hebben bijvoorbeeld onze eigen G Cloud University. Maar het biedt zeker ook flexibiliteit en een goed evenwicht tussen werk en privé.
  2. Daarnaast is het belangrijk om voortdurend zowel harde als zachte vaardigheden te verbeteren door levenslang te leren. Mijn constante streven naar kennis en het op de hoogte blijven van de laatste technologische ontwikkelingen is de drijvende kracht achter mijn succes. Ik heb meerdere certificeringen behaald op gebieden zoals agile methodologieën en heb certificeringen behaald van meerdere toonaangevende cloud providers zoals Google Cloud.
  3. Tot slot raad ik aan om actief een professioneel netwerk op te bouwen. Contacten leggen met mensen die al actief zijn in het veld kan waardevolle mentorschap en rolmodellen bieden om naar op te kijken. Na verloop van tijd kunnen ze zelfs deuren openen naar nieuwe spannende mogelijkheden in je carrière!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in