Overslaan en naar de inhoud gaan

IT Trendrapport 2023

Het IT Trendrapport is ons jaarlijkse visierapport vanuit Devoteam. In de editie van dit jaar vind je de meest belangrijke trends op het gebied van DevOps, Cloud, Automation, Security en Observability.

Download het IT Trendrapport 2023 hier

De 10 trends:

  • DevOps: doing it on the Edge Het aantal sensoren en actuatoren breidt zich over de hele wereld exponentieel uit. Een goede verwerking van alle data, geleverd door de sensoren, is alleen haalbaar wanneer ze gecombineerd worden met meer lokale processen- en opslag. Dit is waar Edge Computing om de hoek komt kijken.
  • IT teams worden overspoeld door cloud services Het omgaan met de vele mogelijkheden die de cloud biedt is voor veel IT teams geen gemakkelijke zaak. Wat is de impact van deze trend? Wanneer de core technologie buiten beschouwing wordt gelaten, wat houden de teams dan over en hoe beïnvloedt dat hun manier van werken? En wat is de beste oplossing?
  • Golden paths bouwen met Internal Developer Platforms Veel organisaties investeren in Internal Developer Platforms. Hiermee maak je selfservice voor developers mogelijk, verminder je de benodigde kennis en inspanning en zorg je ervoor dat developers zich kunnen richten op de dingen die écht belangrijk zijn. Wat zijn de voordelen voor jouw organisatie?
  • Het werk van developers wordt weggeautomatiseerd – daar moeten we dankbaar voor zijn De automatisering van het werk van developers, en vooral low/no code, wordt gezien als een bedreiging voor het ambacht van software-engineering. Vaak gebruiken organisaties deze oplossingen als een manier om basale ontwikkelingsvaardigheden binnen het bereik van niet-technische mensen te brengen. Is dit een slechte zaak of juist niet?
  • Wordt Azure DevOps vervangen door GitHub? Azure DevOps en GitHub zijn beiden uitermate geschikt voor unieke gebruikssituaties en ontwikkelingsbehoeften. Hoewel GitHub al een tijdje bestaat, is het aanbod hiervan nog betrekkelijk nieuw en onbewezen. Door de populariteit en flexibiliteit van GitHub is het de favoriet onder veel developers. Hoe komt dit? Welke oplossing moet jouw organisatie kiezen?
  • De toekomst van DevOps: GitOps GitOps, een jonge benadering van DevOps, heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Deze populariteit wordt vaak gedreven door de wens om de leveringscyclus van applicaties te verkorten. GitOps hebt je het proces van het leveren van nieuwe functies, bugfixes en product upgrades te versnellen waardoor code sneller van ontwikkeling naar productie gaat.
  • Observability: know what’s bugging your code Wat is belangrijker bij een productieprobleem (P1-situatie): de tijd om de bug te vinden of de tijd die nodig is om de bug te verhelpen? Velen zullen “verhelpen” zeggen. Fout! Als het twee minuten duurt om de bug te verhelpen, maar het kost je 4 uur om de bug te vinden, begin je al 4 uur later met oplossen. Als je de bug kunt vinden binnen 10 minuten in plaats van 4 uur, bespaar je bijna 95% van je tijd bij het zoeken naar het probleem. Observability biedt hierin de oplossing.
  • Waarom organisaties de voorkeur geven aan Cybersecurity Mesh i.p.v. Zero Trust COVID-19 heeft de manier waarop organisaties zichzelf beveiligen en bewaken veranderd. De mensen, kantoren en data is veelal verspreid over meerdere locaties. Hierdoor moeten organisaties opnieuw nadenken over security. Een meer schaalbare en modulaire beveiligingsstrategie is relevanter dan ooit. Dat is waarvoor Cybersecurity Mesh Architecture in het leven is geroepen.
  • De volgende golf van cloudadoptie Het Cloud Adoption Framework omvat alle aspecten van de transformatie naar de cloud. Ook al houd je niet van frameworks of zie je de noodzaak niet in van het doorlopen van de stappen, uiteindelijk moet alles worden doorlopen om in de cloud terecht te komen. Één van de key stappen is het definiëren van de strategie van jouw organisatie. Waarom is dit belangrijk?
  • IT experts zijn het nieuwe goud Er zijn momenteel niet genoeg IT-ers beschikbaar. Dit heeft grote gevolgen voor organisaties. Welke middelen gebruiken organisaties om de productiecapaciteit van hun IT te verhogen zonder de beschikbare IT-ers te overbelasten (en hen mogelijk weg te jagen naar beter betalende werkgevers)?

Download het IT Trendrapport 2023 hier

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in