Overslaan en naar de inhoud gaan

Beoordeel de impact van de CO₂-uitstoot

Klimaatverandering is een onmiskenbare realiteit die ons allemaal treft. Nu steeds meer bedrijven hun rol in het verminderen van de CO2-uitstoot erkennen, zoeken ze naar manieren om hun ecologische voetafdruk te minimaliseren. Een steeds populairdere strategie is het migreren van de IT-infrastructuur van de onderneming naar de cloud

In dit artikel bespreken we hoe kleine organisaties en middelgrote ondernemingen (kmo's) kunnen profiteren van cloudmigratie, en geven we een voorbeeld van de potentiële kosten- en CO2-besparingen voor een bedrijf met een paar mid-range servers in hun in- huis datacenter.

De argumenten voor cloudmigratie

Het migreren van de IT-infrastructuur naar de cloud biedt tal van voordelen voor bedrijven, waaronder lagere kapitaaluitgaven, verbeterde schaalbaarheid, grotere flexibiliteit en verbeterde gegevensbeveiliging. Een van de meest belangrijke redenen om nu over te schakelen, is echter het potentieel om de koolstofemissies aanzienlijk te verminderen. Cloudproviders werken op grote schaal, waardoor ze hun energie-efficiëntie kunnen optimaliseren en hernieuwbare energiebronnen effectiever kunnen benutten.

Waarom cloudmigratie de CO2-afdruk verkleint

1) Energie-efficiëntie

Clouddatacenters zijn ontworpen om de energie-efficiëntie te maximaliseren, gebruikmakend van geavanceerde koeltechnologieën en kunstmatige intelligentie om het stroomverbruik te optimaliseren. Dit betekent dat cloudproviders een hoger niveau van energie-efficiëntie kunnen bereiken dan de meeste kmo's zouden kunnen bereiken met hun eigen datacenters.

2) Schaalvoordelen

Cloudproviders kunnen profiteren van schaalvoordelen door te investeren in de nieuwste energiezuinige hardware- en servertechnologieën. Daardoor kunnen ze een energie-efficiëntere infrastructuur inzetten dan kmo's met beperkte middelen.

Bovendien bieden cloudproviders zoals Google Cloud datacenterregio's met neutrale CO2, wat betekent dat de energie die wordt gebruikt om hun datacenters van stroom te voorzien, wordt gecompenseerd door de aankoop van CO2-credits. Dit zorgt ervoor dat de netto CO2-uitstoot nihil is. Google Cloud haalt zijn elektriciteit bijvoorbeeld ook uit hernieuwbare energiebronnen zoals wind, zon en waterkracht, wat de milieu-impact van cloud computing verder vermindert. [bron]

Laten we, om de potentiële besparingen te illustreren, eens kijken naar een hypothetische organisatie met twee mid-range servers in hun eigen datacenter. We zullen ons concentreren op de kosten en de CO2-uitstoot van het intern onderhouden van deze servers versus de migratie naar een cloudprovider.

Eigen datacentrum:

  • Voeding per server die 24/7 draait: 1 400 W / 33,6 kWh /dag
  • Jaarlijks energieverbruik server: 33,6 x 2 x 365 = 24 500 kWh
  • Airconditioning (ca. 4 maanden/jaar actief) 3,5 kW x 24 x 120 = 10 800 kWh
  • Energiekosten per jaar: € 6328,14 (ervan uitgaand ca. € 0,1833 /kWh)
  • Koolstofemissies: 9,5 ton CO2 (uitgaande van 0,275 kg CO2/kWh op basis van het EU-gemiddelde – gecombineerde waarde van alle huidige bronnen op basis van EU-statistieken).
  • Nog een voorbeeld gebaseerd op Tsjechische gegevens van ČEZ gegevens of regering. Deze factor kan variëren afhankelijk van de energieleverancier van 0,29 – 0,319 ) dus de werkelijke waarde kan variëren van 7,5 tot 11 ton CO2

Voorbeeld van cloudmigratie:

Google Datacenter: selectie van emissiearme europa-west6 / regio Zürich

Voor de eenvoud van deze use case gaan we uit van dezelfde PUE (Effectiviteit van stroomverbruik - we gebruiken dezelfde waarde, maar het is naar verwachting veel beter in een clouddatacenter dan in een lokale serverruimte). Resultaat van migratie naar de cloud is CO2-emissiebesparing (gebaseerd op 0,086 kg CO2/kWh) ca. 7 ton CO2.

Maar wat nog beter is als u om echte waarden geeft - na migratie naar de cloud kunt u uw ecologische voetafdruk online controleren op de carbon console met mapping naar uw projecten. Of gebruik API’s om gegevens te krijgen.

DGC - Carbon Footprint
DGC - Carbon Footprint

Door naar de cloud te migreren, kan ons voorbeeld mogelijk € 6.300 aan energiekosten besparen en zijn CO2-voetafdruk met 7 ton CO2 per jaar verminderen. Of als we een equivalent nodig hebben om te vergelijken, is het gelijk aan een gemiddelde benzineauto die jaarlijks 6 - 9 ton CO2 produceert.

Conclusie

Kortom, het verminderen van uw CO2-voetafdruk en het toepassen van milieuvriendelijke werkwijzen door middel van een cloudmigratie is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor uw bedrijf.

Als u meer wilt weten over hoe cloudmigratie u kan helpen uw CO2-uitstoot te minimaliseren, staat ons team van specialisten voor u klaar om u door het proces te begeleiden. Aarzel niet om ons te contacteren voor persoonlijke begeleiding en expertise op maat van uw unieke behoeften. Samen kunnen we een groenere toekomst voor uw organisatie creëren, terwijl we de kracht van cloud technologie omarmen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in