Overslaan en naar de inhoud gaan

5 eenvoudige stappen voor het migreren van Microsoft Office naar Google Workspace

Migreren van Microsoft Office naar Google Workspace kan ontmoedigend lijken, maar met de juiste aanpak kan het een soepel en naadloos proces zijn. Met zijn kostenbesparingen, samenwerkingsmogelijkheden en gebruiksvriendelijke interface is Google Workspace snel de oplossing bij uitstek aan het worden voor bedrijven van elke omvang.

Organisaties als Airbus, Veolia en Carrefour, om er maar een paar te noemen, zijn al overgestapt op Google Workspace. Maar waar moet je beginnen? Hoe zorg je voor een succesvolle migratie zonder je bedrijf te verstoren?

In deze gids nemen we je mee door de stappen om te migreren van Microsoft Office naar Google Workspace, waarbij we het belang van Change Management benadrukken.

Stap 1: Een behoeftenonderzoek uitvoeren

Voordat je de overstap maakt, is het belangrijk om een behoeftenonderzoek en gereedheidsonderzoek uit te voeren om je bedrijfsvereisten te identificeren en ervoor te zorgen dat Google Workspace aan je behoeften voldoet. Dit helpt je bepalen welk Google Workspace-plan geschikt is voor je bedrijf en welke functies je moet inschakelen. In deze fase zorg je er best voor dat je met de bedrijfsleiders van je organisatie praat, zodat zij Google Workspace kunnen ervaren en met eigen ogen kunnen zien wat de verandering inhoudt. Devoteam G Cloud werkt samen met Googlers die de expertise hebben om je te begeleiden en de juiste licentie voor je bedrijf te vinden.

Stap 2: Plan je migratie

Vervolgens plan je jouw migratie. Hiervoor bepaal je welke gegevens gemigreerd worden en stel je een tijdslijn op. In deze planningsfase zorgen we ervoor dat de migratie van gegevens met betrekking tot communicatie (Mail, Agenda, Chat) en gegevens met betrekking tot samenwerking (Ms Office-editors, Sharepoint, Lokale servers) apart worden aangepakt om het change management en de overgang te vergemakkelijken. Devoteam G Cloud staat jouw organisatie bij met experts op 3 gebieden: projectbeheer, technisch beheer en change management. Voor elk van deze functies hebben we in jouw bedrijf één of meerdere tegenhangers nodig die ons helpen om het project succesvol uit te voeren. Wie deze experten zijn kunnen we samen bepalen in de verkoopcyclus. Bij het plannen van de migratie plannen we ook het change management, waarbij we kijken naar de beïnvloede gebruikersgroepen, zodat we het "waarom" en "what's in it for them" adequaat kunnen communiceren met betrekking tot hun behoeften. We voeren ook een stakeholderanalyse uit om te begrijpen wie de belangrijke stakeholders zijn en hoe we hen bij het project kunnen betrekken. Hier kijken we naar een ambassadeursprogramma en hoe we dat in jouw organisatie kunnen implementeren.

Stap 3: Bereid je voor op de gegevensmigratie

De volgende stap bereid je voor op de gegevensmigratie. Dit houdt in dat je jouw bestanden en mappen opruimt en jouw gegevens toewijst aan de juiste Google Workspace-apps. Stap 3 vindt plaats samen met ons change management, inclusief een communicatieplan en een trainingsplan.

Stap 4: Migreer jouw gegevens

Met de voorbereiding voltooid is het tijd om jouw gegevens te migreren. Je kan de migratietools van Google of een migratietool van een derde partij gebruiken om de gegevens van alle werknemers over te dragen naar Google Workspace. Zorg ervoor dat je de migratieprocedure test voordat je verder gaat om ervoor te zorgen dat alles werkt zoals verwacht. Bij Devoteam G Cloud doen we 2 migraties: een eerste migratie voor de "Go Live" en dan een delta-migratie gedurende het weekend om ervoor te zorgen dat alle gegevens succesvol worden overgebracht naar de nieuwe omgeving. Dit zorgt voor een stressvrije overdracht.

Stap 5: Ondersteuning

Ondersteuning vindt op verschillende manieren plaats: in de vorm van een projectpagina of website met alle projectinformatie, in de vorm van Q&A's, brochures, fysieke posters, enz. We werken samen met jou om een ondersteuningssysteem op te zetten dat voor jou en jouw team werkt.

Het migreren naar Google Workspace biedt vele voordelen, waaronder:

  1. Kostenbesparing: Google Workspace is een kosteneffectieve oplossing die de noodzaak van dure on-premises servers en licentiekosten elimineert.
  2. Samenwerking: Google Workspace maakt real-time samenwerking mogelijk, zodat teams gelijktijdig aan dezelfde documenten kunnen werken.
  3. Beveiliging: Google Workspace biedt geavanceerde beveiligingsfuncties om uw gegevens te beschermen tegen cyberdreigingen.
  4. Mobiele productiviteit: Met Google Workspace kan jouw team overal werken, op elk apparaat, waardoor de productiviteit en flexibiliteit toenemen.
  5. Naadloze integratie: Google Workspace integreert naadloos met andere Google-producten en tools van derden, waardoor workflows worden gestroomlijnd en de efficiëntie wordt verbeterd.

Overschakelen

De overstap van Microsoft Office naar Google Workspace is een gamechanger zijn voor jouw bedrijf, met kostenbesparingen, samenwerking, beveiliging, mobiele productiviteit en naadloze integratie. Met de juiste planning en veranderingsmanagement verloopt de overgang soepel en succesvol . Bij Devoteam G Cloud hebben we een uitgebreide checklist gemaakt die de 6 stappen voor een succesvolle communicatiestrategie bij de migratie naar Google Workspace beschrijft. Deze checklist biedt een duidelijke routekaart om de overgang zo soepel en efficiënt mogelijk te maken. Met de deskundige begeleiding van Devoteam G Cloud kan je er zeker van zijn dat jouw migratie naar Google Workspace een succes zal zijn.

Download hier de Checklist

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in