Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf opkomende technologieën die onze levens radicaal gaan transformeren

Door: Patrick van de Coolwijk, Managing Director Commercial Dell Technologies Nederland

De afstand tussen mens en machine wordt steeds kleiner en de mens-machine partnerships worden sterker. Van autonome voertuigen tot slimme huizen tot digitale steden; we leven niet alleen met onze machines, maar werken écht samen met deze machines en apparaten. Hoe meer we verbonden raken met onze machines, hoe meer dat ons dagelijks leven zal gaan veranderen. Data over alle aspecten van ons leven zullen een enorme hoeveelheid machine learning-algoritmen voeden die AI agents aansturen om namens ons te handelen. De realiteit zal indexeerbaar, doorzoekbaar en tot op zekere hoogte programmeerbaar zijn. In het volgende decennium zal alles om ons heen slimmer, communicatiever en meer verbonden worden. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de technologie van morgen een slimmer, beter leven voor iedereen mogelijk maakt en zijn ware potentieel bereikt om menselijke vooruitgang te stimuleren?

Onderzoek: The Future of Connected Living
We moeten systematisch nadenken over wat de toekomst voor ons in petto heeft en vervolgens betere beslissingen nemen in het heden. Het onlangs gepubliceerde Future of Connected Living-rapport laat zien hoe opkomende technologieën de manier waarop we in 2030 leven zullen transformeren. Aan het onderzoek, dat is uitgevoerd in samenwerking met Institute for the Future (IFTF) en Vanson Bourne, deden 4.600 bedrijfsleiders mee uit meer dan 40 landen, waaronder enkele honderden uit Nederland. De resultaten beschrijven een toekomst vol kansen en het doel van de vooruitziende blik in dit rapport is om inzichten te krijgen die leiden tot actie. Organisaties en overheden moeten nu actie ondernemen om uitdagingen aan te kunnen en zich voor te bereiden op de digitale toekomst.

Vijf grote veranderingen
IFTF en het forum van wereldwijde experts voorspellen dat technologieën zoals edge computing, 5G, AI, Extended Reality (XR) en IoT samen vijf grote verschuivingen zullen voortbrengen in het komende decennium. Deze verschuivingen kunnen levens van mensen wereldwijd veranderen. IFTF voorspelt de volgende verschuivingen tussen nu en 2030:

  1. Networked reality. De scheidingslijn tussen de virtuele en de echte wereld zal verdwijnen. Cyberspace zal niet langer slechts toegankelijk zijn via een computer, maar het wordt meer een overlay boven op onze bestaande realiteit. Deze transformatie zal worden aangedreven door de inzet van 5G-netwerken die verbindingen met hoge bandbreedte en lage latency mogelijk maken voor streaming, interactieve en multi-user media-inhoud. Meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven geeft aan dat ze verwachten dat Networked Reality gemeengoed wordt. Verder zegt 56% (Nederland: 44%) dat ze het dagelijks gebruik van virtual en augmented reality verwelkomen.
  2. Connected mobility. De voertuigen van de toekomst zullen in wezen mobiele computers zijn die de slagaders van onze slimme, digitale steden doorkruisen. We zullen erop vertrouwen dat ze ons in de fysieke wereld naar onze plaats van bestemming brengen, terwijl we in de beschikbare virtuele ruimtes communiceren, ongeacht waar we ons bevinden. De helft van de ondervraagde bedrijfsleiders (Nederland: 38%) gelooft dat ze tegen 2030 in een zelfrijdende auto zal reizen.
  3. Van digital cities tot sentient cities. Tegenwoordig woont meer dan de helft van de mensen op aarde in stedelijke gebieden. Volgens de Verenigde Naties zal dat aandeel de komende drie decennia toenemen tot 68%. Dit niveau van groei biedt enorme uitdagingen en kansen voor bedrijven, overheden en burgers op vele gebieden, waaronder gezondheid, transport, beveiliging, energie en het milieu. Steden zullen tot leven komen via hun eigen netwerkinfrastructuur van slimme objecten, zelfrapportagesystemen en AI-aangedreven analyses.
  4. Agents en algoritmes. We zullen allemaal ondersteund worden door een zeer gepersonaliseerd ‘besturingssysteem voor het leven’ dat kan anticiperen op onze behoeften en onze dagelijkse activiteiten proactief kan ondersteunen zodat we tijd overhouden voor andere zaken. Je hoeft zelf geen gebruik te maken van meerdere apps; intelligente agents snappen wat je nodig hebt en onderhouden contact met verschillende webservices om het voor je te regelen. 76% (Nederland: 71%) verwacht dat ze de manier waarop ze hun tijd benutten zullen herstructureren door meer taken te automatiseren.
  5. Robots met sociale levens. Binnen tien jaar zullen er persoonlijke robots zijn. In sommige gevallen zullen robots mensen vervangen zodat wij dingen kunnen doen waar we goed in zijn en die we het liefst doen. In veel andere gevallen zullen we echter met ze samenwerken, waarbij ze onze vaardigheden vergroten, onze mogelijkheden uitbreiden en ons een handje helpen. 39% (Nederland: 47%) van de bedrijfsleiders zou graag zien dat machines zelfbewust worden. Verder zou 70% (Nederland: 73%) mensen verwelkomen die samenwerken met machines/robots om onze menselijke beperkingen te overtreffen.

Anticiperen op verandering
Veel bedrijven bereiden zich al voor op deze verschuivingen. De kern van al deze veranderingen is data. Dit betekent dat organisaties die de kracht van de nieuwe opkomende technologieën willen benutten stappen moeten ondernemen om data effectief te verzamelen, verwerken en implementeren om bij te blijven.

Daarnaast moet aandacht worden besteed aan de eerlijkheid van algoritmen die belangrijke beslissingen nemen: van hoe bedrijven mensen aannemen tot wie in aanmerking komt voor leningen, evenals de groeiende bezorgdheid van mensen over data privacy en het fenomeen van cognitieve overload door digitale media. Overheden moeten leren hoe ze samen kunnen werken om data te delen en in te zetten als steden van digitaal naar sentient gaan.

Denk vooruit en wees alert
Technologische vooruitgang zal het mogelijk maken om ons leven op talloze manieren te verbeteren. Mens-machine-partnerships zullen ons in staat stellen productiever te zijn en werk en leven in evenwicht te brengen, terwijl onze steden efficiënter, duurzamer en leefbaarder worden. Maar om in het volgende decennium succesvolle relaties tussen mens en machine te hebben, zullen we gebruik moeten maken van hun complementaire sterke punten. De hierboven beschreven verschuivingen laten een toekomst zien waarin mensen het belangrijkste knooppunt in het netwerk zijn en de machines onze beste belangen behartigen. De realiteit is echter dat bijna elke technologie die in dit rapport wordt beschreven, ook onbedoelde gevolgen kan hebben of een platform voor kwaadaardig gedrag kan zijn. Denk aan mogelijke bedreigingen voor de privacy en veiligheid, aantasting van het milieu en nieuwe soorten digitale verslaving. Vooruitgang is goed, maar we moeten ook nadenken over de dilemma's die een mooie toekomst zouden kunnen overschaduwen.

Vijf opkomende technologieën die onze levens radicaal gaan transformeren
Vijf opkomende technologieën die onze levens radicaal gaan transformeren
Vijf opkomende technologieën die onze levens radicaal gaan transformeren
Vijf opkomende technologieën die onze levens radicaal gaan transformeren
Vijf opkomende technologieën die onze levens radicaal gaan transformeren
Vijf opkomende technologieën die onze levens radicaal gaan transformeren

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in