Overslaan en naar de inhoud gaan

Klaar voor de uitdagingen van het volgende Data Decennium?

Door: Patrick van de Coolwijk, Managing Director Commercial Dell Technologies Nederland

2020 is de start van een nieuw decennium en wordt volgens velen een keerpunt in technologie: zelfrijdende auto’s, virtuele assistenten die onze behoeften voorspellen, en in elke sector zal alles ‘verbonden’ en ‘intelligent’ zijn. Bouwsteen van al deze innovaties: data. Bent u klaar voor het Data Decennium?

Heel veel toestellen, systemen en applicaties die we vandaag gebruiken, zijn al connected of slim. En dan heb ik het nog niet over de technologische ontwikkelingen in de gezondheidszorg, industriële en de financiële sector. De basis van al die innovatie: een enorme hoeveelheid data en rekenkracht, gekoppeld aan het vermogen van edge-, cloud- en datacenterinfrastructuur om het maximale eruit te halen. De hoeveelheid data die we de komende tien jaar kunnen verwachten, stijgt exponentieel. 2020 is daarom het begin van wat wij bij Dell Technologies de Next Data Decade noemen. Welke doorbraken en technologische trends we de komende 10 jaar mogen verwachten is nog koffiedik kijken. Maar voor 2020 zijn dit mijn zes voorspellingen.

  1. Tijd om IT eenvoudig te houden

Big data, gestructureerde en ongestructureerde data, data in datacenters, in de cloud, edge, ... De grootste uitdaging voor bedrijven hierbij is om de juiste data op het juiste moment naar de juiste plaats te verplaatsen. Vandaag missen bedrijven een goed overzicht van hun data omdat er te veel systemen en diensten in hun IT-infrastructuur zitten. In 2020 zal de zichtbaarheid van data voor CIO’s daarom een topprioriteit zijn. Data staat immers centraal bij innovatie. Dat vraagt een vereenvoudiging en automatisering van hun IT-infrastructuur en een consolidatie van systemen en diensten in geïntegreerde oplossingen die meer controle en transparantie bieden.

  1. Een veilige hybride cloud, ook aan de edge

Multi-cloud IT-strategieën die worden ondersteund door hybride cloud-architecturen zullen in 2020 een sleutelrol spelen. IDC voorspelt dat tegen 2021 meer dan 90% van de ondernemingen wereldwijd een mix van on-premise, private clouds, public clouds en andere platformen zal gebruiken om aan hun infrastructuurbehoeften te voldoen. [I]

Naarmate 5G- en edge-implementaties steeds verder worden uitgerold, zullen er aan de edge private hybride clouds ontstaan ​​om de realtime zichtbaarheid en het beheer van data te garanderen, ongeacht waar ze zich bevinden. Organisaties zullen van hun cloud- en serviceproviders verwachten dat ze hun hybride cloud-eisen in alle omgevingen kunnen ondersteunen. Nog een no-brainer: de beveiliging en databescherming zullen geïntegreerd raken als onderdeel van hybride cloudomgevingen.

  1. Wat je krijgt, is wat je betaalt

Een van de grootste hindernissen voor die transformatie, is budget. CapEx en OpEx kunnen vaak beperkende factoren zijn bij het plannen van de reken- en verbruiksbehoeften voor het komende jaar. We zien dat SaaS- en cloudconsumptiemodellen aan populariteit winnen, waardoor organisaties de flexibiliteit krijgen om enkel te betalen voor wat ze verbruiken. In 2020 zullen flexibele consumptie- en as-a-service-opties snel toenemen door te transformeren naar software defined en cloud enabled IT. Als gevolg hiervan kan de CIO het juiste economische model voor het bedrijf kiezen om te profiteren van end-to-end IT-oplossingen. Deze verhogen de datamobiliteit en zichtbaarheid, en kunnen zelfs de meest intensieve workloads (o.a. van AI en machine learning) verwerken wanneer dat nodig is.

  1. Edge breidt zich snel uit dankzij 5G

De ‘edge’ blijft zich ontwikkelen. Belangrijk hierbij: 5G-connectiviteit dat nieuwe mogelijkheden creëert in diverse sectoren. Als gevolg hiervan worden SD-WAN en software gedefinieerde netwerkoplossingen een belangrijk thema binnen de IT-infrastructuur. Die zorgen ervoor dat enorme data workloads snel en veilig kunnen bewegen tussen edge- en cloudomgevingen. Open netwerkoplossingen zullen de voorkeur krijgen op de bedrijfseigen oplossingen, omdat organisaties erkennen dat de enige manier om data op lange termijn succesvol te beheren en te beveiligen, de nodige flexibiliteit en behendigheid vereist.

  1. Intelligente toestellen veranderen de manier waarop u werkt en samenwerkt

De innovatie in de PC-wereld verlegt elk jaar grenzen: schermen zijn groter dan ooit en de pc zelf wordt kleiner en dunner. Maar het hart van de computer transformeert ook sneller dan ooit. Softwaretoepassingen die AI en ML gebruiken, optimaliseren - in realtime - het vermogen en de berekening in functie van uw gebruikspatronen. Of geluid en kleur worden aangepast op basis van de inhoud die u bekijkt of de games die u speelt. Met biometrie weten pc’s trouwens dat u het bent vanaf het moment dat u naar het scherm kijkt.

In 2020 zullen deze verbeteringen in AI en machine learning onze pc's in nog slimmere en meer samenwerkende compagnons de route veranderen. Ze zullen vermogen en batterijduur optimaliseren voor onze meest productieve momenten - ze worden als het ware zelfstandige machines met repair-functie - waardoor de gebruiker minder wordt belast en het aantal IT-incidenten daalt.

  1. Innoveren met integriteit, duurzaam inkopen

Duurzame innovatie blijft centraal staan, omdat organisaties hun impact op het milieu willen minimaliseren. Meer hergebruik en recycling, kleinere en efficiëntere hardware gebouwd met gerecycleerde elementen: dit alles minimaliseert eWaste. Bij Dell Technologies hebben we onze Legacy of Good 2020-doelstellingen eerder dan gepland gehaald en stellen we ons nieuwe doelen voor 2030 om voor elk toestel dat een klant koopt een ​​vergelijkbaar product te recyclen. Dit leidt tot een circulaire economie waarin meer dan de helft van alle producten en 100% van alle verpakkingen van gerecycled of hernieuwbaar materiaal wordt gemaakt.

Aan het begin van de Next Data Decade ben ik optimistisch en enthousiast over wat de toekomst voor ons in petto heeft. De stappen die onze klanten in 2020 zetten om hun data te maximaliseren, zullen technologische doorbraken opleveren die iedereen op een of andere manier zal ervaren - of het nu een krachtiger apparaat is, een snellere medische behandeling, beter toegankelijk onderwijs, minder verspilling of schonere lucht.

[i] IDC, IDC FutureScape: Wereldwijde cloud 2020-voorspellingen, oktober 2019

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in