Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe zorg je voor een flexibele IT-infrastructuur?

Het wordt steeds belangrijker voor bedrijven om een flexibele IT-infrastructuur te hebben. Uit onderzoek van Dell blijkt dat 57 procent van de middelgrote bedrijven flexibele IT ziet als een manier om concurrentievoordeel te benutten. Maar hoe zorg je voor zo’n flexibele IT-infrastructuur? Leon Gelderblom, Director Infrastructure Solutions Group bij Dell Technologies Netherlands, benadrukt dat er geen one-size-fits-all-model is.

“Als je kijkt naar het Nederlandse landschap, dan zie je een enorme diversiteit aan bedrijven. Voor de IT-infrastructuur is er dan ook niet één oplossing. Daarom is het zo belangrijk om de situatie binnen een bedrijf eerst goed in kaart te brengen, voordat er aan de IT-infrastructuur gesleuteld kan worden”, zegt Gelderblom.

Wel zijn er volgens hem een aantal algemeenheden. “Flexibiliteit is nodig voor ondernemingen met groeiambities. Met een flexibele infrastructuur is er eenvoudig meer capaciteit en functionaliteit toe te voegen aan het platform. Vaak hebben bedrijven nog veel traditionele applicaties en blijven deze ook belangrijk ter ondersteuning van hun kernprocessen. Daarnaast zie je dat voor innovatie veelal nieuwe apps worden ingezet. Voor beide is een moderne, geautomatiseerde IT-omgeving nodig.”

IT aan de randen van het netwerk
Maar om zo’n moderne omgeving te krijgen, is het niet nodig om daar direct grote, nieuwe systemen voor te implementeren. “Men kan klein beginnen, en de IT-omgeving groeit met het bedrijf mee. Al naar gelang het succes van nieuwe innovaties en bij de adoptie van nieuwe applicaties, kun je verder opschalen. In een traditioneel landschap tref je over het algemeen een CRM-systeem, een financiële applicatie en een ERP-systeem aan. Daarmee worden de kernprocessen ondersteund. Nieuwe applicaties, zoals apps waarmee je met je klanten communiceert via de smartphone, kunnen een nieuwe manier zijn om nog beter in te spelen op individuele behoeften, het verbeteren van de klantervaring en bestelgemak”, legt Gelderblom uit.

Er ontstaat ook steeds meer IT aan de randen van het netwerk. Wanneer 5G wordt geïntroduceerd, zal dat nog verder toenemen. Gelderblom geeft voorbeelden: “Naast devices zoals laptops, smartphones en tablets, worden ook steeds meer slimme (industriële) apparaten gebruikt die data genereren, en zelfs zelflerend zijn door slimme algoritmes. Hierdoor zal de snelheid van innovatie alleen maar toenemen. Dit brengt natuurlijk ook uitdagingen met zich mee, zoals op het gebied van security en schaalbaarheid. Waar traditionele applicaties goed te voorspellen zijn in wat ze nodig hebben van de IT-infrastructuur, is dat voor nieuwe innovatieve toepassingen veel lastiger. Bij ondernemen en innoveren hoort verantwoorde risico’s nemen. Maar dan is het wel fijn als je IT kunt consumeren, klein kunt beginnen, eenvoudig kunt bijschalen indien nodig en nieuwe technologie kunt toevoegen om te blijven innoveren, zonder data- of technologie-lock in.

Scale out architectuur
Juist daarom is schaalbaarheid zo belangrijk, dat maakt de IT-omgeving flexibel. Gelderblom: “Het gaat erom of je in staat bent om capaciteit toe te voegen wanneer dit nodig is en om extra functionaliteiten toe te voegen wanneer dit nodig is. Met deze scale out architectuur is het heel makkelijk om een infrastructuur uit te bouwen en de nieuwste technologieën toe te voegen aan een platform.”

“Nog niet zo lang geleden werd er zo’n 5 jaar vooruitgekeken voor het ‘sizen’ van een IT-infrastructuur en op basis hiervan een investering gedaan. Consequentie hiervan was dat er een systeem werd gerealiseerd dat tot de laatste periode van het gebruik feitelijk overcapaciteit bezat, inclusief de bijbehorende lasten. Vergelijk het met het kopen van een bus, een grote investering. De bus vertrekt op dag 1 met één passagier en pas op de laatste dag van de reis stapt de laatste passagier in en benut het laatste stoeltje. Daarbij was het onmogelijk om de bus tijdens de reis aan te passen, terwijl de behoeftes van de reizigers en mogelijkheden wel veranderden. Tegenwoordig kunnen wij met kleine bouwstenen werken en capaciteit pas toevoegen wanneer dit nodig is. Ook hebben we de mogelijkheid om nieuwe technologie toe te voegen om nieuwe kansen te kunnen benutten. Natuurlijk is het van het grootste belang om deze mogelijkheden te kunnen consumeren in plaats van op voorhand te financieren.”

Oude gewoontes
Terug bij het brede ondernemerslandschap. Gelderblom: “Voor vrijwel alle bedrijven geldt: Om de concurrentie slimmer af te zijn en de voorkeur van de klant te verkrijgen, moéten bedrijven innoveren. Verandering gaat in tegen de menselijke natuur, maar mensen veranderen wel als er noodzaak is en de verandering duidelijke voordelen biedt, bijvoorbeeld omdat iets eenvoudiger wordt. Digitale transformatie biedt ondernemers veel kansen, maar ook bedreigingen wanneer niet zijzelf maar hun concurrenten de kansen verzilveren in dit datagedreven tijdperk. Daarvoor is een flexibele infrastructuur, het fundament onder de gehele organisatie, ontzettend belangrijk.”

“Uiteindelijk zijn er veel verschillende manieren om die flexibiliteit te krijgen. Uit ons onderzoek blijkt dat 40 procent van de bedrijven denkt dat zij de IT toch nog volledig in house houden. Verder zijn er de public cloud-aanbieders waar bedrijven terecht kunnen, mits je past in de standaarden die de cloud provider hanteert. Ook zijn er tal van Nederlandse service providers die onderscheidende mogelijkheden bieden. Er zijn diverse factoren die bepalen waar applicaties en data het beste kunnen draaien, denk aan compliance, performance-karakteristieken of kosten. Zelfs emotionele redenen kunnen hierin een rol spelen.”

Hoe bedrijven deze transformatie van hun infrastructuur volgens Dell Technologies moeten aanvliegen? “Zorg voor een platform waarmee je applicaties en data kunt verplaatsen over verschillende clouds zodat je flexibel en snel bent. Hierbij moet voorkomen worden dat je juist meer complexiteit en silo’s introduceert.”

Specialisten van Dell Technologies en zijn channel partners bekijken wat de missiekritische applicaties en data zijn, en daarbinnen welke applicaties en data de organisatie juist onderscheidend maken. Gelderblom: “Ook maken we de verwevenheid van applicaties en data inzichtelijk, zodat je weet waar je rekening mee moet houden wanneer je een bepaalde applicatie en/of dataset verplaatst en wat de impact ervan is op andere applicaties.”

Bedenk wat je wilt bereiken
Voor ondernemingen geldt dat het allerbelangrijkste is dat ze een goed business-idee hebben om hun klanten nog beter van dienst te zijn. Dell Technologies biedt vervolgens de mogelijkheid om dit te realiseren. Hoe beter je je IT-infrastructuur op orde hebt, hoe beter je in staat bent te innoveren en je kosten, security en compliance onder controle te houden. Gelderbloms tips aan middelgrote bedrijven? “Kies voor kwaliteit en kies voor een flexibele en schaalbare infrastructuur. Moderniseer en adopteer daarnaast nieuwe technologieën die je in staat stellen applicaties en data over meerdere clouds te kunnen verplaatsen. Dit geeft je slagkracht en wendbaarheid zonder dat je in een lock-in situatie belandt bij bijvoorbeeld één public cloud provider. Maar het allerbelangrijkste is van tevoren heel goed te bedenken wat je wilt bereiken en waarom.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in