Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze technologie gaat in 2022 en daarna het verschil maken

We leven in een ‘do anything from anywhere’-economie, wat mogelijk is dankzij een exponentieel groeiend data-ecosysteem. Naar verwachting zal 65% van het wereldwijde bbp volgend jaar (2022) digitaal zijn.

Deze stroom van data creëert zowel kansen als uitdagingen. Hoe succesvol we zijn in ons digitale heden en in onze digitale toekomst hangt af van ons vermogen om steeds complexere IT-systemen te beveiligen en te onderhouden. Hier volgen voorspellingen op korte en lange termijn over hoe de IT-industrie de platforms en mogelijkheden zal leveren om deze data optimaal te benutten, om zo onze ervaringen op het werk, thuis en in het klaslokaal te veranderen.

Voorspellingen voor 2022

1. De Edge zal worden opgesplitst in twee aandachtsgebieden – edge platforms die een stabiele pool van veilige capaciteit bieden voor de diverse edge-ecosystemen en software defined edge workloads/softwarestacks die applicatie- en datasystemen naar real world-omgevingen brengen. Deze benadering van Edge, waarbij we edge-platforms scheiden van edge-workloads, is cruciaal: als elke edge-workload zijn eigen platform heeft, dan krijgen we te maken met een wildgroei aan edge-infrastructuur en een onbeheersbare uitbreiding van de infrastructuur.

Stelt u zich een edge-omgeving voor waarin u een edge-platform implementeert dat compute, storage, I/O en andere fundamentele IT-mogelijkheden biedt op een stabiele, veilige en operationeel eenvoudige manier. Wanneer u verschillende public en private cloud-data en -applicaties uitbreidt naar de edge – inclusief lokale IoT- en data management edges – dan kunnen ze geleverd worden als software-defined pakketten die gebruikmaken van dat gemeenschappelijke edge-platform van IT-capaciteit. Dit betekent dat uw edge-workloads supersnel kunnen evolueren, omdat het onderliggende platform een gemeenschappelijke pool van stabiele capaciteit is.

Deze verschuiving is vandaag de dag al zichtbaar. Dell Technologies biedt edge-platforms voor alle grote cloudstacks met behulp van gemeenschappelijke hardware en leveringsopties. We verwachten dat deze platforms in 2022 krachtiger zullen worden en meer aanwezig zullen zijn. We zien nu al dat de meeste edge-workloads – en zelfs de meeste public cloud edge-architecturen – verschuiven naar software-defined architecturen. Dit door gebruik te maken van containerisatie en uit te gaan van standaard beschikbare mogelijkheden zoals Kubernetes. Deze combinatie van moderne edge-platformen en software-defined edge-systemen zal het meest gebruikt worden om edge-systemen te bouwen en implementeren in een multi-cloudwereld.

2. Het particuliere mobiele ecosysteem zal opbloeien omdat meer cloud- en IT-industrieën betrokken zijn bij de uitrol van 5G. 5G wordt op zakelijk gebied nog niet zo veel gebruikt. Het is nu in feite niet veel anders of beter dan wifi in de meeste zakelijke gebruikssituaties. In 2022 zal dit veranderen omdat modernere versies van 5G beschikbaar komen voor bedrijven. We gaan betere prestaties en meer schaalbare 5G zien, evenals nieuwe 5G-functies zoals Ultra Reliability Low Latency Communications (UR-LLC) en Massive Machine Type Communicators (mMTC), waarbij dialoog veel dominanter wordt dan traditionele telecom (denk aan open-source-ecosysteem, infrastructuurbedrijven, niet-traditionele telecom).

Belangrijker nog: we verwachten dat het ecosysteem, dat nieuwe en krachtigere particuliere mobiliteit levert, zich uit zal breiden met IT-providers zoals Dell Technologies, maar ook met public cloud providers en zelfs met nieuwe Open-Source-ecosystemen die zijn gericht op versnelling van het Open 5G-ecosysteem.

3. Data management wordt een nieuw soort workload, waardoor edge nog meer gebruikt gaat worden. Het data management-ecosysteem heeft een edge nodig. De moderne data management-industrie begon met het verwerken en analyseren van niet realtime gecentraliseerde data in public clouds. Nu digitale transformatie versnelt, zal de meeste data worden gecreëerd en verwerkt buiten gecentraliseerde datacenters. We verwachten dat het gehele data management-ecosysteem erg actief zal worden in het ontwikkelen en gebruiken van edge IT-capaciteit als in- en uitgang van hun datapijplijnen. Ze zullen ook edges gebruiken om data op afstand te verwerken.

Wanneer het data management-ecosysteem zich uitbreidt naar de egde, zal het aantal edge-workloads en de vraag naar edge drastisch toenemen. Dit is in lijn met onze eerste voorspelling over edge-platforms, aangezien we verwachten dat deze data management-edges moderne software-defined oplossingen zullen zijn. Data management en de edge zullen steeds meer naar elkaar toegroeien en elkaar versterken. Dit is een unieke kans voor IT-infrastructuurbedrijven zoals Dell Technologies om de orkestratielaag voor edge en multi-cloud te bieden door middel van een edge data management-strategie.

4. De beveiligingsindustrie verlegt zijn focus van discussies over opkomende beveiligingsproblemen naar actie. Bedrijven en overheden krijgen te maken met dreigingen die veel geavanceerder zijn en meer impact hebben op inkomsten en diensten. Tegelijkertijd neemt het aanvalsoppervlak dat hackers kunnen gebruiken toe, dankzij het werken op afstand en digitale transformatie. Als gevolg daarvan reageert de beveiligingsindustrie met meer automatisering en integratie. De industrie zal minder gebruik gaan maken van geautomatiseerde detectie, maar richt zich op voorkomen en reageren, met een focus op het gebruik van AI en machine learning om herstel te versnellen. Dit is te zien in initiatieven zoals SOAR (Security Orchestration Automation & Response), CSPM (Cloud Security Posture Management) en XDR (Extended, Detection and Response). Het belangrijkste is dat nieuwe inspanning zoals de Open Secure Software Foundation en de Linux Foundation de coördinatie en actieve betrokkenheid van de IT-, telecom- en de halfgeleiderindustrie vergroot.

Op al deze vier gebieden – edge, particuliere mobiliteit, data management en beveiliging – is er een duidelijke behoefte aan een breed ecosysteem waarin zowel public cloud als traditionele infrastructuur zijn geïntegreerd. We leven nu overduidelijk in een multi-cloud, gedistribueerde wereld waar de grote uitdagingen niet langer kunnen worden opgelost door één enkel datacenter, cloud, systeem of technologie.

Voorspellingen voor na 2022

1. Quantum Computing – Hybride quantum/klassiek compute zullen betere toegang bieden tot quantum. In 2022 zullen er twee belangrijke punten zijn waarover de industrie het eens is. Ten eerste verwachten we dat de industrie zal zien dat de een kwantumsysteem een hybride kwantumcomputer zal zijn, waarbij de kwantumhardware of kwantumverwerkingseenheden (quantum processing units, QPU’s) gespecialiseerde compute-systemen zijn die eruitzien als versnellers en zich richten op specifieke kwantumgerichte wiskunde en functies. De QPU's zullen worden omringd door conventionele rekensystemen om de data van tevoren te verwerken, het algehele proces uit te voeren en zelfs de output van de QPU's te interpreteren.

Vroege kwantumsystemen volgen allemaal dit hybride kwantummodel en we zien duidelijk waar de samenwerking tussen klassieke- en kwantum-compute onvermijdelijk is. De tweede grote consensus is dat kwantumsimulatie met behulp van conventionele computing de meest kosteneffectieve en toegankelijke manier zal zijn om kwantumsystemen bij universiteiten, datawetenschapsteams en onderzoekers te krijgen. Dell en IBM hebben zelfs al aangekondigd dat ze bezig zijn om kwantumsimulatie beschikbaar te maken.

2. Automotive – Het automotive-ecosysteem zal van een mechanisch ecosysteem snel veranderen in een data- en compute-industrie. De automotive-industrie transformeert op verschillende niveaus. We zien een verschuiving van interne verbrandingsmotoren naar elektrische voertuigen, wat weer resulteert in een enorme vereenvoudiging van de fysieke supply chain. We zien ook een aanzienlijke uitbreiding van software en compute content in onze auto's via ADAS en inspanningen rondom autonome voertuigen. Ten slotte zien we dat de automotive-industrie een datagedreven industrie wordt voor alles, van entertainment tot veiligheid tot grote veranderingen zoals Car-as-a-Service en geautomatiseerde levering.

Dit alles laat zien dat de automotive- en transportindustrie een snelle transitie ingaan waarbij ze zullen worden aangedreven door software, compute en data. We hebben dit gezien in andere sectoren, zoals telecom en retail, en overal is het resultaat dat er meer gebruik wordt gemaakt van technologie. Dell is actief betrokken bij de inspanningen van de meeste van 's werelds grootste autobedrijven en we verwachten dat ze in 2022 digitale transformatie en diepgaande interactie met IT-ecosystemen zullen voortzetten.

3. Digital Twins – Digital Twins zullen eenvoudiger te maken en te gebruiken zijn. Hoewel het concept digital twins steeds meer bekendheid krijgt, is het nog steeds een vrij nieuwe technologie met weinig echte voorbeelden in de productiefase. In de komende jaren zullen we zien dat digital twins eenvoudiger te maken en te gebruiken worden naarmate er gestandaardiseerde frameworks, oplossingen en platforms komen. Door het idee van de digital twin toegankelijker te maken, kunnen bedrijven betere analyses en voorspellende modellen bieden om de inspanningen voor digitale transformatie te versnellen. Digital twin-adoptie zal meer mainstream worden met versnelde standaardisatie en beschikbaarheid van oplossingen en framework, waardoor de implementatie- en investeringskosten afnemen. Digital twins zullen de belangrijkste aanjager zijn van digitale transformatie 3.0, waarbij gemeten en gemodelleerde/gesimuleerde werelden worden gecombineerd voor directe bedrijfswaarde.

Als technologie-optimist zie ik steeds meer een wereld voor me waarin mens en technologie samenwerken om met grote snelheid impactvolle resultaten te leveren. Deze voorspellingen voor de korte en lange termijn zijn gebaseerd op de vooruitgang die we vandaag de dag boeken. Als we zelfs maar een stapsgewijze verbetering zien, dan is de kans groot dat we de manier waarop we werken, leven en leren positief kunnen transformeren. Dan zal 2022, net als 2021, een jaar zijn van versnelde technologische innovatie en adoptie.

Door John Roese, CTO Dell Technologies

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in