Overslaan en naar de inhoud gaan

Blijf investeren in connectiviteit voor een betere toekomst

In de afgelopen periode lag er een grote focus op connectiviteit. Het heeft onze veerkracht vergroot en de digitale adoptie versneld, waardoor belangrijke diensten en middelen toch geleverd konden worden. Er is veel veranderd en we gaan nu naar verwachting een hybride toekomst tegemoet.

Het is daarom cruciaal om te blijven investeren in connectiviteit om zo momentum vast te houden, het tempo van de vooruitgang te verhogen en zo een betere toekomst te creëren door beter ‘in control’ te zijn.

Internettoegang als basisrecht, voor iedereen
Connectiviteit wordt steeds vaker beschouwd als een mensenrecht, omdat toegang tot het internet ons recht op gezondheidszorg, onderwijs, vrijheid van vergadering en vrijheid van meningsuiting verbetert.[1] De afgelopen coronaperiode heeft duidelijk gemaakt dat internettoegang een basisrecht is. Om de mogelijkheden die een ‘better connected’ wereld te bieden heeft te benutten, is het noodzakelijk de digitale infrastructuur die ziekenhuisafspraken, online leren en persoonlijke financiën voor velen mogelijk maakte, voor iedereen toegankelijk te maken. Technologie heeft al laten zien dat het in staat is grote maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Bij de opbouw van onze economie na de pandemie is het daarom zaak het potentieel van technologie te benutten.

Breedband ligt aan de basis van de recente digitale vooruitgang en digitale slimme infrastructuur die we vandaag de dag hebben. Maar niet iedereen heeft toegang tot breedband: 80% van de bevolking in ontwikkelde landen heeft breedbandtoegang, tegenover slechts 35% van de bevolking in ontwikkelingslanden. Er zijn ook nog steeds enorme verschillen in toegankelijkheid tussen stedelijke en landelijke gebieden. De opkomst van 5G kan een oplossing bieden voor de vraag naar wereldwijde, rechtvaardige connectiviteit. 5G kan plattelandsbevolking toegang geven tot telegeneeskunde, efficiënte irrigatiesystemen helpen creëren om waterbeheer te verbeteren en de aanpak van eerstehulpverleners tijdens noodsituaties veranderen.[2]

Digitale transformaties essentieel voor connectiviteit
Al ruim vóór 2020 veranderde connectiviteit onze manier van leven en werken. Toen steeds meer plekken op de wereld in lockdown gingen, werd duidelijk dat onze afhankelijkheid van technologie sterk was toegenomen. Alles en iedereen – van gezondheidszorg tot sociale activiteiten en retail – moest veel digitale migraties verzorgen om het ‘normale’ leven door te kunnen laten gaan. Ondanks dat het een uitdagend jaar was voor de retail sector, schat eMarketer dat de wereldwijde e-commerceverkoop in 2020 met 27,6% is gegroeid, tot in totaal $4.280 biljoen.[3] Deze cijfers laten zien hoe impactvol de digitale transformaties zijn, die versneld werden uitgevoerd en een basis legden voor innovatief herstel op de lange termijn.

Vooruitkijkend naar een hybride toekomst, post-COVID-19, is het essentieel om ervoor te zorgen dat onze samenleving eerlijker is. Dit kan met behulp van technologie. Naarmate onze afhankelijkheid van connectiviteit voor dagelijkse diensten toeneemt, wordt de behoefte aan wijdverbreide internettoegang, apparaten en digitale geletterdheid in de hele samenleving belangrijker. Er zijn zelfs in ontwikkelde landen plekken waar velen nog achterblijven, zoals twaalf miljoen kinderen in de Verenigde Staten die thuis geen adequaat internet of computerapparatuur hebben, waardoor ze niet volledig deel kunnen nemen aan onderwijs op afstand.[4] Door samen te werken, kunnen wereldwijde publieke -en private sectoren deze uitdaging aangaan, nationale infrastructuren verbeteren en een eerlijkere, meer toegankelijke en meer verbonden toekomst creëren.

Connectivity in Nederland
In Nederland is het aantal mensen zonder internet thuis in de afgelopen jaren steeds verder afgenomen.[5] In 2019 was Nederland zelfs koploper in de EU, met de meeste huishoudens met toegang tot snel internet.[6] Volgens het CBS had 97% van de Nederlandse bevolking in 2019 thuis toegang tot internet. Drie procent, ongeveer 453.000 mensen, had dit dus niet.[7] 75-plussers hebben het vaakst geen internettoegang thuis, maar ook 17.000 mensen met kinderen in de leeftijd van 5 tot 13 jaar hebben thuis geen internet.

Kortom: we moeten voortbouwen op wat we tot nu toe hebben geleerd, het versnelde tempo van digitale transformatie aanhouden en innovatieve projecten rondom connectiviteit opzetten waarbij de burger centraal staat.

Beter verbonden is ook een zakelijke noodzaak
Na een jaar waarin de meeste mensen op afstand hebben gewerkt, is connectiviteit een synoniem voor veerkracht. Het is onmisbaar als we ervoor willen zorgen dat bedrijven, zorgaanbieders en onderwijsinstellingen hun diensten kunnen blijven aanbieden, ongeacht de situatie waarin we ons bevinden. Door ervoor te zorgen dat meer mensen deel kunnen nemen aan wereldwijde informatie-, communicatie- en dienstenstromen, kan de gedigitaliseerde infrastructuur de komende jaren nog eens tussen de $1,5 tot $2 biljoen aan het BBP toevoegen.[8] Vanwege deze grote waarde is het dus vanuit strategisch oogpunt slim om hierin te investeren.

Door burgers een omnichannel-ervaring te bieden en te investeren in infrastructuurprojecten die verbeterde fysieke en virtuele connectiviteit bieden, kunnen we producten en diensten verbeteren en economisch herstel bevorderen. De bedrijven die nu al de basis leggen voor 5G, hebben een concurrentievoordeel. Zij zullen klaar zijn om diensten effectief te personaliseren, flexibel te zijn en te reageren op realtime, datagedreven consumentenbehoeften. Bovendien zullen hele sectoren transformeren (en floreren) dankzij de uitrol van connectiviteit met lage latency. Slimme fabrieken zullen voor meer efficiency zorgen, toeleveringsketens zullen transparanter worden en zelfs het vervoer van goederen en mensen zal transformeren door het gebruik van bijvoorbeeld geautomatiseerde voertuigen en high-speed travel networks. Mixed reality zal een rendabele manier zijn om medewerkers op afstand te trainen of leerlingen les te geven. Tot het zover is, zal een groter deel van de samenleving vanuit huis kunnen werken met betere toegankelijkheid en meer balans tussen de verschillende facetten van hun dagelijks leven.

Plannen voor de toekomst
Dit zijn de innovaties waar we al van op de hoogte zijn – maar hoe zit het met de innovaties waar we nog niet aan hebben gedacht? Een schaalbaar en door technologie ondersteund herstel – gebaseerd op connectiviteit en gebruikmakend van de nieuwste innovaties – zal ervoor zorgen dat we kunnen voortbouwen op de vooruitgang die we het afgelopen jaar uit noodzaak hebben geboekt. Zo kunnen we betere gezondheidszorg, onderwijs en betere kwaliteit van leven bieden, voor iedereen. We hebben nu de kans om onze wereld te veranderen en anders vorm te geven. In alle grote plannen moet de digitale transformatie centraal staan. En het moet inclusief en duurzaam zijn om ook aan de behoeften van toekomstige generaties tegemoet te komen. Dit is onze kans om te leren van het verleden en hierop voort te bouwen, samen te werken en menselijke vooruitgang op de eerste plaats te zetten.

[1] https://www.un.org/en/un-chronicle/case-connectivity-new-human-right
[2] https://www.worldbank.org/en/topic/digitaldevelopment/brief/connecting-for-inclusion-broadband-access-for-all
[3] https://www.emarketer.com/content/global-ecommerce-update-2021
[4] https://www.edsurge.com/news/2021-01-27-the-digital-divide-has-narrowed-but-12-million-students-are-still-disconnected
[5] https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/83429NED
[6] https://longreads.cbs.nl/ict-kennis-en-economie-2020/ict-gebruik-van-huishoudens-en-personen/
[7] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/14/453-duizend-nederlanders-hadden-in-2019-thuis-geen-internet
[8] https://www.mckinsey.com/industries/technology-media-and-telecommunications/our-insights/connected-world-an-evolution-in-connectivity-beyond-the-5g-revolution

Door: Jean Jacques Kroesbergen, Director Public Government & Connected Sustainable Society bij Dell Technologies

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in