Overslaan en naar de inhoud gaan

As-a-service heeft de toekomst

“Als maatschappij groeien we toe naar een as-a-service dienstensector. Dat ontlast de klant, zowel op B2C als B2B vlak”, zegt Patrick van de Coolwijk, General Manager ad interim bij Dell Technologies. Hij doelt hierbij op APEX, waarmee Dell Technologies-oplossingen zijn oplossingen gaat aanbieden in de vorm van een flexibel consumptiemodel. Nu al in de Verenigde Staten en naar verwachting in 2022 ook in Nederland.

“As-a-service heeft de toekomst. Niet alleen in de IT, maar overal. Het is een consumententrend die nu ook voor het hele bedrijfsleven gaat leven. Denk aan de deelscooters of -fietsen die je in de stad ziet. Daar gaat het uiteindelijk in de IT ook heen. Een switch dus van eenmalige aanschafkosten naar een abonnementsstructuur. Uiteraard is het in het bedrijfsleven wel wat complexer dan in de consumentenmarkt, maar uiteindelijk bieden wij klanten daarmee ook meer flexibiliteit. En, in plaats van het leveren van producten verschuift onze service veel meer naar het leveren van oplossingen”, zegt Van de Coolwijk.

Stroom en water
Dell Technologies zorgt er met APEX voor dat de toegang tot hun technologie wordt vereenvoudigd voor klanten en partners in alle mogelijke oplossingen: van opslag, servers, netwerken, hyperconverged infrastructuur tot pc's. Van de Coolwijk: “Klanten willen alleen betalen voor wat ze gebruiken. Dat kan met deze dienstverlening. Voor een vast bedrag per maand of per week of per jaar kunnen wij storage of servers leveren, net als dat je stroom en water afneemt. Bij groei kun je ook makkelijker opschalen en bij krimp afschalen.”

Dat Covid-19 bij de ontwikkeling van deze diensten een rol heeft gespeeld is voor Van de Coolwijk evident. “Toen in maart 2020 de lockdown kwam, waren veel bedrijven echt in de stress. Zij moesten zo snel upscalen of downscalen. Wij merken aan de reacties en de vragen die wij krijgen over APEX dat organisaties echt zijn gaan nadenken: als je flexibel moet zijn, kan je misschien toch beter uit gaan besteden. Veel bedrijven zijn zich bewust geworden van hun kwetsbaarheid. De afhankelijkheid van IT is groot en dat wordt alleen maar meer. Dus als je als organisatie niet flexibel met IT om kunt gaan, dan heb je een enorme uitdaging.”

CO2-neutraal
APEX helpt ondernemingen dus om flexibeler te zijn en te kunnen innoveren, maar er is ook een duurzaamheidsaspect wat voor deze strategie van Dell Technologies heeft gezorgd. Van de Coolwijk: “Wij willen in 2030 volledig CO2-neutraal zijn, dus voor elke machine die we leveren, zullen we oudere apparatuur op een veilige en milieuvriendelijke manier uit faseren. PC-as-a-service is een dienst die wij al langer hebben. Wij leveren dan bijvoorbeeld laptops en de klant gebruikt deze voor een bepaalde tijd. Daarna leveren ze de laptops weer in en worden ze gerecycled of refurbished, waarbij onderdelen worden hergebruikt. Dit kan straks dus ook met servers.”

Hoewel APEX officieel nog niet van start is gegaan in Nederland, melden de eerste klanten zich al wel. “Wij bieden nu een soort tussenvorm om uiteindelijk al onze producten op deze manier aan te bieden. Daarbij is het gebruiksgemak key, als voorbeeld hiervan kunnen klanten straks met een paar klikken binnen een portal capaciteit toevoegen of opslag regelen. Dit consumptie based model maakt het heel makkelijk om op- of af te schalen. De klantervaring staat hierbij centraal.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in