Overslaan en naar de inhoud gaan

Modern en toekomstvast IT-landschap voor Eneco Energy Trade

Windparken, zonneparken en gascentrales zijn belangrijke energie assets voor het energienet van Nederland. Eneco Energy Trade, het tradinghuis van Eneco, managet elke seconde van de dag alle prijsrisico’s binnen de Eneco groep voor zowel de korte als lange termijn. Om 24/7 real-time te kunnen handelen in energie en continu zicht te hebben op hun assets bracht Eneco Energy Trade haar volledige IT-omgeving onder bij Conclusion Mission Critical.

"We zochten een betrouwbare IT-partner waarop we kunnen bouwen. Een sparringpartner die meedenkt in onze business opportunities." - Menno Gierman, Head of Energy Operations bij Eneco Energy Trade

Aanbesteding Eneco Energy Trade

Door een aflopend contract ging Eneco Energy Trade (EET) in de markt op zoek naar een IT-partner dat hun technische EET-landschap kon moderniseren en naar een nieuw en toekomstvast IT-landschap kon migreren. Op deze manier kan EET haar innovatie versnellen en daarmee de energietransitie voor Eneco accelereren.

Criteria IT-partner voor Eneco Energy Trade

Naast zaken als prijs en referenties vond Eneco Energy Trade het vooral belangrijk dat ze een IT-partner vonden waarop ze kunnen bouwen en vertrouwen, waarmee ze kunnen sparren en waarbij het contact erg laagdrempelig en informeel is.

"Wij opereren in een 24/7 omgeving. Dat betekent dat er absoluut geen drempel mag zijn om elkaar op elk moment van de dag te bellen." - Niamh Akkermans, Business Analist bij Eneco Energy Trade

Marco Hoogers over de criteria voor een IT-partner: “Natuurlijk kan er wel eens wat fout gaan, en wanneer dat gebeurd kunnen we heel veel geld verliezen in hele korte tijd. Snelheid van handelen is voor ons dus ook cruciaal. Dit kan op elk uur van de dag het geval zijn, daarom is het voor ons belangrijk om een IT-partner te hebben die onze sector begrijpt, waarmee je laagdrempelig contact hebt en die heel snel kan handelen.”

Transitie & transformatie IT-omgeving

Omdat de energiemarkt 24/7 open is en elke seconde telt, is downtime tijdens de transitie geen optie. Om de business risico’s voor Eneco te reduceren en complexiteit van de transitie te reduceren is besloten om eerst het bestaande landschap van de latende leverancier ‘as-is’ te migreren. Daarna zijn we gestart met de transformatie van de omgeving naar een nieuw toekomstvast landschap. (lees hier meer over de gedetailleerde aanpak van de transitie)

Het EET-landschap bestaat uit veel legacy applicaties, oude applicaties, veel dingen die met elkaar verweven zijn en moeilijk losgekoppeld kunnen worden en ongelofelijk veel server verbindingen en databases. Het traject en de omgeving is dusdanig complex dat EET-medewerkers zich afvroegen of de migratie überhaupt ging lukken binnen de geschetste tijdslijnen.

Na analyse van het bestaande landschap is door CMC een platform opgebouwd waarop de bestaande IT-omgeving werd ‘gekopieerd’. Op deze manier kon de migratie van de applicaties relatief eenvoudig uitgevoerd worden. Voorafgaand aan de migratie is de omgeving uitvoerig getest door testplannen op te stellen en het complete draaiboek voor het migratieweekend in detail uit te werken. Eneco oefende samen met CMC en de latende partij alles tot in detail om op die manier te zorgen voor een optimale voorbereiding voor het migratieweekend.

Na uitvoerig testen en het stapsgewijs uitvoeren van het draaiboek is de migratie erg soepel gegaan en na het openzetten van de omgeving voor EET-medewerkers was het direct business as usual, zo beaamd Laurette de Heus, Business Implementations analist.

"Dat niemand van het MT iets heeft opgemerkt van de migratie geeft wel aan hoe goed het is verlopen. Een heel groot compliment!" - Menno Gierman

Een IT-partner die met je meedenkt

Op dit moment beheert en monitort Conclusion Mission Critical de Eneco Energy Trade IT-omgeving, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Als sparringpartner van Eneco Energy Trade wordt er nu samengewerkt aan het curtailen, op afstand aansturen, van de windparken van Eneco om zo real-time te kunnen inspelen op de vraag en aanbod van energie zodat het energienet altijd in balans blijft.

"Betrouwbaar, dienstbaar, meedenken en commitment om samen uitdagingen aan te gaan. Daarom beveel ik Conclusion Mission Critical aan." - Menno Gierman

Over Eneco Energy Trade
Eneco Energy Trade (EET) is het internationale tradinghuis van Eneco. EET beheert het volledige energie portfolio voor Nederland, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk en heeft daarnaast een volledig geïntegreerde handelsvloer. Daarnaast levert EET ook energiediensten voor derde partijen gericht op hernieuwbare energie, voornamelijk in Nederland en België.
EET wil een leidende speler zijn in de energietransitie, heeft internationale posities in de duurzame energieketen en voert innovatieve cross-commodity & cross-technologie sourcing- en handelsstrategieën uit. Daarmee zijn ze de matchmaker tussen vraag en aanbod in de transitie naar hernieuwbare energie. Het streven van EET is 100% hernieuwbare en schone fossiele energiebronnen en is een groene stimulans voor een breed scala aan duurzame gedecentraliseerde oplossingen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in