Overslaan en naar de inhoud gaan

Conclusion Mission Critical over de krapte op de IT-arbeidsmarkt

De uitdaging om geschikte ICT’ers te vinden blijft onverminderd doorgaan. Niet alleen omdat de vraag naar ICT-medewerkers blijft stijgen, maar juist ook omdat het aanbod niet altijd meegroeit. Jim Kuijs vertelt hoe Conclusion Mission Critical omgaat met de spanningen op de IT arbeidsmarkt.
  1. Welke functies zijn moeilijk intern te vervullen binnen jullie organisatie?

In de basis zijn alle technische rollen tegenwoordig lastig in te vullen, maar met name bij de medior en senior rollen merken we dat de krapte enorm is.

  1. Hoe spelen jullie daar als organisatie op in?

Daar spelen we onder andere op in door in te zetten op groeipotentie en learning agility van onze collega’s en de kandidaten die we spreken. Dat houdt in dat wij er niet van uitgaan dat iemand gelijk al thuis is in onze hele tech-stack, maar dat iemand wel de ambitie en het vermogen heeft om zich dit eigen te maken. Daarbij vinden we iemands persoonlijkheid belangrijker dan of iemand alle technische skills kan afvinken. Ook het opzetten van traineeships helpt om starters/junioren verder op te leiden en ze wegwijs te maken in onze IT-omgevingen en die van onze klanten.

  1. Waar zit volgens jullie de oplossing?

Verdere investering in onze employer branding zodat de arbeidsmarkt ons beter gaat vinden. Maar het zou naïef zijn als we denken dat we maar aan één knop moeten draaien. Het is belangrijk dat iedereen in de organisatie zijn of haar steentje bij draagt in het wervingsproces. Of dit nu met content creëren is, agenda’s vrij maken om gesprekken snel te kunnen inplannen of een aantrekkelijke werkomgeving te creëren. Elk onderdeel is even belangrijk en noodzakelijk.

  1. Zijn er speciale wervingsacties die jullie doen? (bijvoorbeeld ludieke acties?)

Onze collega’s bevinden zich vaak al in het juiste netwerk, dit netwerk goed benutten kan een belangrijke zet zijn. Wanneer collega’s een nieuwe medewerker binnenbrengt ontvangen ze een vergoeding die ze vrij kunnen besteden, en voor elke binnengebrachte medewerker plant Conclusion 1 boom in ons Conclusion Impact Bos. Collega’s kunnen er ook voor kiezen om de complete vergoeding om te zetten in bomen die geplant worden, ze ontvangen dan een certificaat voor hun eigen bomen in het Conclusion Impact Bos.

  1. Maken jullie gebruik van freelancers voor specifieke functies? En zo ja: is daar makkelijker aan te komen?

Ja, daar maken wij inderdaad gebruik van. Over het algemeen is daar wat makkelijker aan te komen maar ook daar weten we lang niet elke rol mee op te vullen en is zelfs daar schaarste te vinden.

  1. Maken jullie gebruik van zij-instromers en hebben jullie initiatieven om hen intern op te leiden?

Wij hebben een aantal initiatieven lopen waar we zij-instromers laten landen binnen onze organisatie. Een van die initiatieven waar wij ons mee bezighouden is een samenwerking met Make IT Work. Dit is een organisatie die zij-instromers helpt om in contact te komen met bedrijven zoals Conclusion Mission Critical. Deze zij-instromers hebben uiteenlopende studie- en werkervaringen maar hetgeen dat ze gemeen hebben is dat ze affiniteit hebben met de IT en een opstap zoeken om daar in verder te gaan. Wij hebben in het verleden klasjes (3-4 instromers per keer) laten starten binnen onze organisatie en met de juiste begeleiding en takenpakket kunnen laten groeien als IT’er.

  1. Hoe onderscheid je jezelf ten op zichten van andere werkgevers?

Het blijft lastig om op alle vlakken onderscheidend te zijn maar ik durf wel te zeggen dat we unieke eigenschappen hebben binnen de arbeidsmarkt. We maken onderdeel uit van het Conclusion ecosysteem, samen met meer dan 25 andere bedrijven die elk een eigen specialisme hebben in de IT. Dit maakt dat we gemakkelijk met elkaar (de bedrijven en collega’s onderling) kunnen samenwerken, altijd de juiste poule van experts hebben en voor veel impact kunnen zorgen bij onze klanten. We zijn met ons allen een grote speler in de IT, maar als je dan weer inzoomt op Conclusion Mission Critical kun je best zeggen dat we een hechte familie zijn. Best of both worlds eigenlijk.

  1. Hebben jullie samenwerkingen met bijvoorbeeld scholen of beroepsverenigingen?

Wij hebben een actieve samenwerking lopen met de HBO studie Cyber Security & Cloud waar wij een leer-werkplek bieden aan duale studenten die 3-4 dagen meewerken in de operatie en alle onderdelen van onze organisatie leren kennen in 4 jaar tijd. De intentie is er om na deze 4 jaar de studenten ook in dienst te nemen en te laten landen in het team/IT discipline waar de beste match is.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in