Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijblijven in de IT: Mees van Osch vertelt

In de IT wordt van je verwacht dat je altijd up-to-date bent met je kennis. De technologische wereld verandert immers snel, en de benodigde vaardigheden, vereiste kennis en verwachtingen van werkgevers daarmee ook. Iedereen heeft echter een andere leerbehoefte. Mees van Osch van Virtual Sciences Conclusion vertelt hoe hij zijn kennis heeft bijgespijkerd.

Welke training heb je gedaan?
Ik volg met veel plezier het IT-traineeship van Conclusion. Na een intens IT-bootcamp ging ik samen met een aantal medetrainees aan de slag bij Conclusion-bedrijf Virtual Sciences, voor het IT-traineeship data integratiespecialist.

Waar is deze training op gericht?
In de bootcamp werd binnen zeven weken een stevig fundament opgebouwd op het gebied van coderen, cloud integratie, container management, continuous integration, delivery en klantgerichtheid. Daarna leer je on-the-job veel nieuwe technologieën en werk je aan je soft skills.

Welke vorm heb je aangewend? Bijvoorbeeld e-learning of klassikaal
Het traineeship is volledig on-the-job. Tijdens de bootcamp krijg je theorie en opdrachten onder begeleiding van een wekelijks wisselende IT-professional. In mijn bootcamp zaten tien trainees. Dit zorgde voor onderlinge stimulans en behulpzaamheid. Ervaring opdoen en leren werken in een IT-bedrijf als Virtual Sciences Conclusion is écht een kwestie van doen: door mee te draaien in teams én - onder begeleiding van de talentenmanager en collega’s - mee te werken aan projecten voor klanten.

Beschikte je al over de voorkennis van je training?
Ik heb een bachelor en master Wiskunde afgerond aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens mijn master kwam ik meer en meer in aanraking met IT. En dan vooral het programmeren in verschillende talen. Ik merk dat ik veel heb aan mijn analytisch denken en oplossingsgerichtheid, maar werken bij Virtual Sciences vergt meer dan dat. Ik beschikte dus zeker al over nuttige vaardigheden, maar on-the-job komen er ook weer nieuwe ervaringen en technieken op je pad. Dat maakt het traineeship ook zo leuk.

Welke learnings heb je meegenomen?
Ik heb bij Virtual Sciences Conclusion verschillende technieken eigen kunnen maken, waaronder NiFi en MySQL. Ook vind ik de ervaringen met klanten waardevol. Ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe ik kan inschatten in welke mate de wensen van de klant precies gevolgd moeten worden én in welke mate je zelf beslissingen kunt nemen over het te ontwikkelen product. Een andere waardevolle ervaring is het werken in een team met hetzelfde doel. Je motiveert en helpt elkaar en verdeelt zodanig de taken dat iedereen zoveel mogelijk in zijn kracht werkt.

Wat is jouw tip aan andere IT’ers voor zelfontwikkeling?
Mijn grootste tip: breng meteen in de praktijk wat je geleerd hebt. Dan zoek je veel gerichter naar oplossingen die je nodig hebt voor je werk, het begrip is groter én het geleerde blijft beter hangen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in