Overslaan en naar de inhoud gaan

24/7 monitoring: hoe behoud je rust en overzicht?

In een omgeving die 24/7 kritisch is moet je altijd wendbaar en weerbaar zijn. Door goede monitoring zorg je dat iedereen (je collega’s, klanten) tijdig en op de juiste manier handelt. Dat proces moet dan wel onder controle zijn, met rust én overzicht.

Rust in je monitoring is rust in je organisatie

Niet alleen een stabiele omgeving is belangrijk, ook de monitoring daarop. Ik vergelijk het met een statusbord van gekleurde lampjes. Groene lampjes geven het signaal dat alles goed gaat. Hierdoor ervaren medewerkers rust en kunnen zij focussen op dingen als doorontwikkeling en de toekomst van je organisatie. Maar als er rode lampjes verschijnen, blijft de focus daar op hangen. Dat kost tijd en de doorontwikkeling voor jou en je klanten blijft stil staan. Die lampjes moeten dus altijd zoveel mogelijk groen zijn zodat jij weet dat alles goed verloopt en je de rust voelt om te focussen op wat echt belangrijk is.

Het overzicht behouden

Helaas kan niet alles altijd goed gaan. Op onvoorziene omstandigheden kan je geen zicht hebben. Bijvoorbeeld een harde schijf die kapot gaat. Het is belangrijk om te zorgen dat als één onderdeel binnen je keten uitvalt dit geen grote impact heeft op je omgeving. Zolang je dit maar monitort en er zicht op hebt. Richt daarom componenten zoveel mogelijk redundant uit. Omdat je in je monitoring ondanks een defect ziet dat hetgeen wat moet functioneren nog functioneert, heb je overzicht op de situatie en kan je de rust bewaken.

Het inrichten van je monitoring

Om dat stukje rust en overzicht te bewaken wil je je monitoring vanaf het begin zo volledig mogelijk inrichten. Je streeft hierbij naar een ‘single pane of glass’ voor je hele omgeving. Dat betekent een overzicht van je applicaties, hardware, datacenters en de Cloud; alles in één dashboard. Dit geeft je operatie centrum veel inzicht, waardoor je bij klanten daadwerkelijk kan aantonen dat alles draait en het goed doet; rust en overzicht.

Voor bestaande organisaties is het juist inrichten van monitoring iets meer complex. Je hebt te maken met bestaande applicaties waardoor het meer tijd kost om je monitoring hier op aan te passen. Vaak heb je ook nog te maken met meerdere monitoring applicaties. Het is daarom belangrijk om van A tot Z te weten hoe je bedrijfs -en applicatieprocessen verlopen. Weet wat waar naartoe gaat en welke applicaties naar elkaar communiceren.

Stel jezelf de vraag; welke applicaties en berichtenstromen moet ik monitoren? Kijk dan steeds een niveau dieper. Eerst naar je servers, dan je hardware, je datacenters. Zo krijg je uiteindelijk een totaaloverzicht, waardoor het gemakkelijker wordt om je monitoring volledig in te richten.

Er zijn 4 type monitoring die in mijn opinie essentieel zijn om rust en overzicht te bewaken: technische, functionele, security -en ketenmonitoring. In mijn eerdere blog '4 type monitoring voor een optimale IT of Operationele Technologie omgeving' lees je meer over deze verschillende typen monitoring en hoe je deze inricht voor een optimale IT of OT omgeving.

Win-winsituatie

Met rust en overzicht in je monitoring heb je altijd overzicht op je volledige landschap. Het geeft stabiliteit en vertrouwen aan je werknemers en klanten. Door het hierop inrichten of aanpassen van je monitoring, kan je ook daadwerkelijk aantonen dat er rust en overzicht is. Dat is perfect voor zowel je klanten als je eigen organisatie. Jij hebt volledig overzicht in het verloop van bedrijfsprocessen van je klanten, zij hebben altijd volledig zicht op wat er precies gebeurd. En dat noemen we een win-win situatie!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in