Overslaan en naar de inhoud gaan

Is de rol van projectmanager verandert de laatste jaren?

In dit artikel duiken we in de veranderende rol van het PMO, de oorzaken achter deze verschuiving en de impact ervan op het vakgebied. Lees verder om te ontdekken hoe het PMO zich aanpast aan de dynamische projectomgeving.

Projectmanagement

Waarom een PMO? 
Het aantal organisaties dat projectmatig werkt en het aantal projecten per organisatie blijft toenemen. Bij grote organisaties loopt dat al snel in de honderden projecten en programma’s per jaar. Door die forse groei wordt er van organisaties steeds meer professionaliteit gevraagd om projecten te managen. Het besturingsmodel om dit te realiseren bestaat uit prioriteren (Portfolio Management), de opbrengsten van de veranderingen verzilveren (Programma Management) en het realiseren van de daarvoor benodigde producten (Project Management). Om de afstemming tussen deze drie lagen in goede banen te leiden, ontstaan er steeds meer (permanente) PMO’s. Deze teams helpen organisaties bij het ondersteunen van projecten, programma’s en portfolio’s, bijvoorbeeld de Portfolio Board bij het aanleveren van de juiste gegevens om de toewijzing van de schaarse interne resources aan verschillende projecten en programma’s mogelijk te maken. Om het groeiende aantal projecten binnen grote organisaties in goede banen te leiden, wordt een goed functionerende PMO steeds belangrijker. 
 
Hoe kan AI het PMO helpen? 
Naast het uitbreiden van PMO’s met dedicated specialisten, verwacht Ans Oude Geerdink, Project Manager en Docent IPMA bij Computrain, dat het PMO met haar uitdijende takenpakket en verantwoordelijkheden steeds meer gebruik gaat maken van AI: “Hoe breng je alle projectdata die organisaties hebben bij elkaar, hoe orden je die en hoe haal je daar de juiste informatie uit? Dat is de uitdaging waar veel PMO’s de komende jaren mee te maken krijgen. AI kan daarbij helpen. Deze technologie kan het PMO repetitieve werkzaamheden uit handen nemen, zoals het maken van planningen en het uitschrijven van notulen.” En dat is slechts een fractie van de mogelijkheden. Voor welke PMO-taken kan AI het PMO nog meer uitkomst bieden? Op 29 mei staan wij op de IPMA vakdag waar we al je vragen kunnen beantwoorden. 

Ben je op zoek naar meer verdieping in Project Management? Kom naar onze stand op de IPMA Vakdag 2024 
 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in