Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgdomotica expert Arnoud Klein van Cegeka aan het woord!

In deze rubriek geven deskundigen en/of experts inzichten over actuele ontwikkelingen op hun expertisegebied. Dit keer Arnoud Klein van Cegeka over zorgdomotica.

Welk onderwerp wil je graag uitlichten?

Zorgdomotica: de slimme technische toepassingen die het leven van cliënten in zorginstellingen en woongemeenschappen makkelijker maken. Denk hierbij aan dwaaldetectie, een digitaal matras, een slim medicijndoosje, en camera’s en sensoren die de cliënten in de gaten houden en meldingen kunnen uitsturen naar zorgverleners of familie. Zorgdomotica genereert veel waardevolle data door het monitoren van het gedrag van cliënten.

Wat zijn de actuele ontwikkelingen in jouw vakgebied?

Door de toename van de vergrijzing van onze bevolking met hierin de toename van het aantal zéér oude en vaak dementerende mensen i.c.m. minder zorgpersoneel wordt de noodzaak van zorgdomotica steeds groter. Zorgdomotica lijkt een relatief nieuw vakgebied, echter bestaat het al jaren. Denk bijvoorbeeld aan een (passieve) alarmknop die een cliënt bij zich kan dragen. Omdat de noodzaak van domotica fors is toegenomen vinden er momenteel veel ontwikkelingen plaats. Momenteel is er bijvoorbeeld veel aandacht voor het gebruiken van data uit deze zorgdomotica-toepassingen en deze mogelijk combineren met andere bronnen zoals het elektronisch patiëntendossier (EPD) of elektronisch cliëntendossier (ECD). Vroeger lag de focus meer op passieve waarschuwingen en dankzij technologische ontwikkelingen is de switch gemaakt naar actieve/automatische alarmeringen waarmee een zorgverlener of familielid al gewaarschuwd wordt voordat er een incident plaatsvindt.

Zie jij deze ontwikkelingen ook terug op de werkvloer of bij je klant?

Zeker. In de media komen veel berichten voorbij over de druk op de zorg en daarnaast zie je in de markt ook steeds meer partijen die deze techniek en dienstverlening aanbieden. In de praktijk staat het werken met slimme zorgdomotica nog wel in de kinderschoenen. Om deze nieuwe technieken te kunnen omarmen is er niet alleen een gedegen basis netwerkinfrastructuur en dekking noodzakelijk, maar ook moet er juist worden omgegaan met de privacy van de cliënten. Gevoelige persoonsgegevens mogen absoluut niet in verkeerde handen vallen en gelukkig komen er steeds meer compliancevereisten zoals de NEN7510 en NTA7516 om deze data te beschermen.

Hoe laat jij je informeren over de ontwikkelingen?

Door het lezen van vakbladen en gesprekken met collega’s en klanten op locaties waar ik via Cegeka projecten uitvoer.

Hoe ben jij ‘expert’ over dit onderwerp geworden?

De interesse voor nieuwe techniek was van huis uit al aanwezig; de stap van domotica in woningen naar domotica in de zorg was voor mij dus niet heel groot. Daarnaast ben ik altijd op zoek naar het onbekende, omdat daar veel te leren valt. Het is supermooi intermediair te zijn tussen de zorgmedewerkers, haar cliënten en dit soort nieuwe technieken.

Wanneer is iemand in jouw optiek een expert?

In mijn optiek ben je een expert op het moment dat je de klant als ‘trusted advisor’ kunt voorzien van advies op het gebied van techniek, adoptie van deze nieuwe techniek maar ook op het gebied van beleid.

Hoe zie jij de toekomst?

Mijn voorspelling is, dat net als in de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw, in eerste instantie er wat koudwatervrees zal zijn, maar we er uiteindelijk met elkaar achter komen, dat technische innovatie niet weg te denken zal zijn in ons dagelijks leven, zowel in ons werk als in onze vrije tijd. Het heeft even tijd nodig dat de mensen de waarde van de toepassingen inzien. Na domotica zal ook robotica een vlucht gaan nemen is mijn voorspelling. Nu nog in de vorm van softwarematige robots, straks steeds meer (ook) fysiek.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in