Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouw in de IT: Manager Services Talitha Wolsing-Boorsma

Minder dan 15 procent van de mensen die in ons land in de ICT werken is vrouw. En het aantal vrouwen dat een ICT-opleiding volgt in Nederland is ook laag, zeker vergeleken met het Europees gemiddelde. Maar uiteraard zijn ze er wel. AG Connect stelt deze top tech-vrouwen aan je voor. Dit keer Talitha Wolsing-Boorsma van cegeka-dsa.

Welke functie heb je?

Sinds 2019 ben ik manager Services van team Zuid bij cegeka-dsa. In deze functie stuur ik een enthousiast en gedreven consultancy team aan en ben ik daarnaast verantwoordelijk als accountmanager voor onze klanten in het zuiden van het land. Cegeka-dsa is onderdeel van Cegeka Business Solutions en levert ERP software en services voor de Vastgoedmarkt.

Hoe ben je op deze positie terecht gekomen?

Na mijn studie Onderwijskunde aan de Universiteit van Utrecht kwam ik in aanraking met een ERP implementatie bij een klein MKB bedrijf en dat wekte mijn interesse. Ik heb toen gesolliciteerd bij Cegeka voor de functie consultant. Een hele leuke functie die verrassend veel raakvlakken had met de studie die ik gevolgd had. Dat is nu bijna 11 jaar geleden. Nadat ik drie jaar met veel plezier als consultant heb gewerkt, werd ik moeder en maakte ik de keuze (én kreeg ik de mogelijkheid binnen Cegeka) om een interne functie op de Backoffice te gaan doen.

In mijn volgende stap kon ik doorgroeien naar de functie van Functioneel Analist en kreeg ik wederom de kans om mezelf verder te ontwikkelen. Daarnaast leerde ik ook weer andere afdelingen binnen Cegeka kennen. Zo ben ik destijds naar ons kantoor in Roemenië afgereisd om daar development collega’s te trainen in een nieuwe oplossing van ons product. Een hele gave ervaring!

Mijn laatste opdracht voor mijn huidige functie was het opzetten van onze Learning & Development afdeling. Hier was ik verantwoordelijk voor het ophalen van interne trainingsbehoeften en het opzetten en implementeren van opleidingsprogramma’s. Een jaar later kreeg ik de kans om Manager Services binnen cegeka-dsa te worden. Een uitdaging die ik met beide handen heb aangepakt!

Wat is het leukste aan je baan?

Het leukste aan mijn baan vind ik de afwisseling en de uitdagingen die het met zich meebrengt. Als Manager Services ben ik intern betrokken als people manager en MT-lid, maar ook extern betrokken in mijn rol als accountmanager. Ik vind het geweldig om samen met het team onze klanten te bedienen en met deze klanten een relatie op te bouwen. Dit lukt vooral doordat we dit binnen Cegeka samen doen en ik altijd kan bouwen op mijn collega’s! Uiteindelijk werkt iedereen binnen Cegeka elke dag keihard aan ons mooie product en de dienstverlening daaromheen en dan is het een eer om je collega’s en het bedrijf naar buiten toe te mogen vertegenwoordigen. Onze slogan is ‘In close cooperation’ en zo ervaar ik mijn werk met zowel collega’s als klanten elke werkdag opnieuw.

Wat merk je als vrouw van de ict als mannenwereld?

Natuurlijk valt het mij op dat ik weinig vrouwelijke collega’s heb, maar ik heb mij binnen Cegeka altijd gewaardeerd gevoeld en weinig negatieve ervaringen gehad omdat ik een vrouw ben. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat een team divers is op alle vlakken en daarbij zijn vrouwen en mannen nu eenmaal verschillend. Juist daarom is het dus ook prettig als meer vrouwen de keuze maken om in de IT te komen werken. Ik denk dat de bedrijfscultuur daarnaast erg belangrijk is en uiteraard ook de gelijkheid in arbeidsvoorwaarden.

Wat ik heel positief vind is dat ik de afgelopen jaren binnen Cegeka een verschuiving zie ontstaan: Startende vrouwelijke professionals kiezen steeds vaker voor een rol als consultant, developer of support engineer. Het komt nu af en toe voor dat er meer vrouwelijke dan mannelijke collega’s bij ons een traineeship volgen. Een mooie ontwikkeling, wat nu al bijdraagt in meer diversiteit binnen onze teams.

Hoe denk jij dat ervoor gezorgd kan worden dat meer vrouwen voor een carrière in tech kiezen?

Ik denk dat dit al begint met meer bekendheid en stimulering op jonge leeftijd. Onze kinderen kregen als kleuter op de basisschool bijvoorbeeld al leuke lessen met beginnend programmeren. Ik denk dat het goed zou zijn als dit als basisvak aangeboden wordt op basis- en middelbare scholen. Maar ook in aanloop naar een studiekeuze kan er (nog) meer aandacht komen voor IT opleidingen. Ik had zelf bijvoorbeeld, tot ik in aanraking kwam met een ERP implementatie, geen idee dat IT veel meer is dan enkel het technische deel. Juist ook functies waar je een brug kunt vormen tussen Business en IT worden steeds belangrijker. Daarnaast denk ik dat het op dit moment ook ontbreekt aan vrouwelijke rolmodellen. Als jij je als vrouw in een bedrijf kan identificeren met iemand van het management/directie, ook al is dat onbewust, dan ben je sneller gemotiveerd om ook zo’n positie te ambiëren. Ik geloof erin dat als de trend van startende vrouwelijke IT-professionals zich de komende jaren doorzet, deze vrouwen op den duur de zogenoemde ‘mannenwereld’ kunnen doorbreken en dat er meer gelijkheid komt in de aantallen tussen mannen en vrouwen. Bij Cegeka is er in ieder geval nog volop ruimte om als vrouw een van onze mooie functies te gaan vervullen! Maar iedereen met de juiste capaciteiten is uiteraard welkom.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in