Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouw in de IT: Junior Consultant Sara Loli Ijuma

Minder dan 15 procent van de mensen die in ons land in de ICT werken is vrouw. En het aantal vrouwen dat een ICT-opleiding volgt in Nederland is ook laag, zeker vergeleken met het Europees gemiddelde. Maar uiteraard zijn ze er wel. AG Connect stelt deze top tech-vrouwen aan je voor. Dit keer Junior Consultant Sara Loli Ijuma van Cegeka.

Welke functie heb je?

Sinds 1 september 2020 ben ik Junior Consultant bij Cegeka en mijn focus ligt in het domein Financiën. Samen met andere consultants ben ik verantwoordelijk voor de implementaties van onze ERP-oplossing Dynamics Empire voornamelijk bij onze klanten in de regio west. Dit houdt in dat ik klanten adviseer over het gebruik van onze bedrijfsapplicaties en het optimaliseren van hun financiële processen.

Hoe ben je op deze positie terecht gekomen?

Tijdens mijn studie Management Engineering in Peru kreeg ik de kans om me te verdiepen in de wereld van business en IT. Daar leerde ik over processen, projecten en technologieën. Dat was mijn eerste kennismaking met ERP-implementaties, en het idee om de brug te zijn tussen bedrijfsprocessen en technologieën in een organisatie had meteen mijn interesse. Dit is inmiddels alweer negen jaar geleden. Sindsdien streefde ik een carrière in Business/IT consulting na, met de nadruk op ERP-implementaties.

Na mijn studie in Peru ben ik zes jaar geleden naar Nederland verhuisd om een nieuwe studie te volgen. Hier heb ik Economie en International Management gestudeerd. Ondanks dat dit geen IT studie was, heb ik hier andere nuttige vaardigheden opgedaan. Tijdens de laatste jaren van mijn studie raakte ik op een bedrijfsbeurs van de universiteit in contact met Cegeka. Nadat ik met hen had gesproken werd ik erg enthousiast over het bedrijf en het werk dat ze doen.

Cegeka heb ik altijd onthouden en enkele jaren later, na het afronden van mijn studies, solliciteerde ik bij cegeka-dsa voor het Consultancy Traineeship. In die periode heb ik veel geleerd en het was voor mij een bevestiging dat dit was wat ik wilde doen. Na mijn Traineeship ben ik doorgegroeid naar Junior Consultant Financiën.

Wat is het leukste aan je baan?

Wat ik erg leuk vind aan mijn werk zijn de dynamiek en het werken met mensen en IT-toepassingen. Omdat ik verschillende soorten projecten van verschillende klanten tegelijkertijd uitvoer, is elke dag anders. De ene dag ben ik onze ERP-oplossing aan het implementeren bij een nieuwe klant, en de andere dag ben ik een reeds bestaande klant aan het helpen met hun vraagstukken. Als consultant voer ik diversen taken uit, en samen met een team kunnen we onze klanten de beste oplossing bieden. Ik geniet van al deze afwisseling. Bovendien geeft Cegeka je echt de kans om te blijven groeien en jezelf te ontwikkelen. Dit is iets dat ik erg waardeer.

Wat merk je als vrouw van de ict als mannenwereld?

Ik realiseer mij dat er op onze afdeling Services vooral mannen zitten. In mijn team West zijn we met tien personen, waarvan ik de enige vrouw ben. Tot voor kort was ik ook de enige vrouwelijke consultant in het domein financiën. Dat zegt dus al veel. Hoewel er niet veel vrouwen in onze organisatie zijn, voel ik mij op mijn gemak omdat iedereen gelijk is. Mijn collega’s zijn heel aardig en zijn bereid om elkaar te helpen. Wat ik ook merk, is dat steeds meer vrouwen de ICT-wereld betreden in verschillende functies, en dat vind ik fascinerend. In veel rollen is er minstens één vrouwelijke collega, onder andere als Business Analist, Software Developer, Project- en Service Manager. Ik vind het belangrijk dat er zowel vrouwen als mannen in een organisatie zijn. Op deze manier kunnen we onze vaardigheden en eigenschappen combineren om tot een mooi resultaat te komen. Ik merk dat de verschillende collega’s, man en vrouw, elkaar aanvullen.

Hoe denk jij dat ervoor gezorgd kan worden dat meer vrouwen voor een carrière in tech kiezen?

Ik denk dat wanneer mensen denken aan tech carrières, ze dit vaak alleen relateren aan programmeurs of softwareontwikkelaars. Voor mij is de ICT-wereld veel meer dan dat, en dat beseft nog niet iedereen. Als meer vrouwen wisten dat een carrière in IT ook betekent dat je met mensen omgaat en niet alleen achter een computer werkt, dan ben ik er vrij zeker van dat er meer vrouwen solliciteren op IT-gerelateerde functies. Ik ervaar, als consultant, dat de nadruk voornamelijk ligt op communicatieve en persoonlijke vaardigheden, en hoe gedreven je bent on nieuwe dingen te leren.

Daarnaast is het ook belangrijk dat de impact van ons werk als IT-bedrijf beseft wordt. We helpen klanten om hun processen te automatiseren en te verbeteren, hun IT-problemen op te lossen, en efficiënter te worden. Dit heeft niet alleen een positieve impact voor onze klanten, maar ook voor de klant van onze klanten. Als meer vrouwen dat zouden zien, denk ik dat ze ook voor een carrière in ICT zullen kiezen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in