Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier manieren waarop IAM jouw bedrijf beveiligt

Identity & Access Management (IAM) zorgt ervoor dat medewerkers alleen toegang krijgen tot de minimaal benodigde resources die zij nodig hebben om hun werkzaamheden uit te voeren. Data waar een medewerker geen toegang toe heeft, kan zo niet gelekt worden. Met geïmplementeerde en geautomatiseerde IAM-processen kunnen datalekken voorkomen en vermeden worden. Data die gestolen of openbaar wordt gemaakt leidt tot hoge kosten voor een organisatie.

Daarnaast zal dit altijd leiden tot reputatieschade.

Er zijn vier manieren waarop IAM bijdraagt aan de beveiliging van jouw bedrijfsnetwerk:

  1. Automatische toekenning van toegangsrechten

Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Zo ook bij het handmatig toekennen van toegangsrechten aan nieuwe medewerkers. Deze handmatige taken zijn daarnaast duur en niet efficiënt. IAM automatiseert dit proces en wijst automatisch de juiste rechten toe aan nieuwe medewerkers op basis van hun rol. Zodra een medewerker naar een andere afdeling verhuist of een andere functie gaat uitvoeren, zal dezelfde automatische procedure de onnodige rechten intrekken en wederom de juiste rechten toekennen die nodig zijn voor de nieuwe functie. Ook zorgt IAM ervoor dat medewerkers die de organisatie verlaten automatisch al hun rechten verliezen.

  1. Betere beveiliging van privileged accounts

Privileged accounts zijn een interessant doelwit voor hackers: indien deze worden gehackt, beschikt de hacker meteen over zeer uitgebreide toegangsrechten. Hiermee is de kans zeer groot dat hij of zij toegang krijgt tot bijna alle systemen van jouw organisatie. Soms kan het wel jaren duren voordat een gecompromitteerd account wordt ontdekt.

Privileged accounts zijn een belangrijk onderdeel van een IAM-strategie. Het is daarom essentieel om bij de implementatie van IAM prioriteit te geven aan deze accounts en de gebruikers hiervan. Het beschermen van deze accounts met alleen een wachtwoord is niet afdoende omdat wachtwoorden gemakkelijk gestolen kunnen worden via social engineering of phishing. Daarom is het implementeren van multifactor-authenticatie absoluut noodzakelijk voor bevoorrechte accounts. Hierdoor kunnen risico's snel en effectief worden verminderd en kan jij er zeker van zijn dat deze accounts optimaal worden beschermd.

  1. Verwijdering van orphan accounts

Orphan accounts zijn niet-actieve accounts die niet langer worden gebruikt of niet meer worden beheerd. Omdat elk account een mogelijk beveiligingslek vormt en misbruikt kan worden is het belangrijk om orphan accounts tijdig te verwijderen.

IAM-services zoeken regelmatig naar ongebruikte accounts en brengen jouw organisatie op de hoogte van het bestaan ervan. Hierdoor kan jij het aantal accounts, gebruikers, medewerkers en gasten die toegang hebben tot uw gegevens, tools en systemen beperken.

Lees ook dit eerder verschenen artikel 'IAM Expert Ricardo Kowsoleea van Cegeka aan het woord!

  1. Gebruik van multifactor-authenticatie

Multifactor-authenticatie (MFA) is een belangrijk onderdeel van het beschermen van accounts. Met MFA als onderdeel van IAM, voeg je een extra beveiligingslaag toe aan het proces van identiteitsverificatie en toegangscontrole. Door naast een wachtwoord ook een tweede authenticatiefactor te vereisen, vergroot je de zekerheid dat de persoon die toegang probeert te krijgen tot uw systemen ook daadwerkelijk geautoriseerd is. Een hacker heeft door MFA immers niet alleen jouw wachtwoord, maar ook toegang tot jouw e-mail of mobiele telefoon nodig om binnen te dringen. Dit verkleint de kans dat onbevoegden toegang krijgen tot gevoelige bedrijfsgegevens.

Wil je meer weten over hoe je beveiligingsrisico’s kunt verminderen? Download ons gratis e-book mét stappenplan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in