Overslaan en naar de inhoud gaan

Testen saai? Nee, super interessant!

Redmar Oosterkamp, lead consultant en testmanager bij Cegeka, merkt vaak dat testen door velen als saai wordt beschouwd. Maar volgens hem is testen allesbehalve saai; hij vindt het juist enorm interessant. In dit artikel presenteert hij vier manieren waarop het vermeende saaie imago van testen wordt weerlegd.

Redmar over vier manieren om testen nog interessanter te maken

Vroeger werd testen pas uitgevoerd nadat het systeem of de software was gebouwd. De tester controleerde of de gewenste functionaliteiten aanwezig waren en of het systeem voldeed aan de eisen en verwachtingen. Tegenwoordig ziet dat er heel anders uit. De mogelijkheden binnen het vakgebied van een tester zijn uitgebreid. Als tester ben je in staat mensen samen te brengen, kwaliteit te waarborgen en bij te dragen aan meer innovatie en efficiëntie. Misschien vraag je je af: hoe dan? Ik zal je vier manieren laten zien.

1. Bug hunting

Bug hunting is een verkennende manier om fouten te vinden in applicaties, waarbij het draait om het identificeren van bugs. Omdat je dit samen met je team en andere betrokkenen, en niet slechts de tester zelf, doet kan dit niet alleen erg leuk zijn, maar ook nog eens verassende uitkomsten hebben.

Bug hunting kun je omschrijven als een soort test-hackathon of testathon. Vaak wordt een prijs toegekend aan degene die de meeste of meest interessante bugs weet te vinden. De ontdekte bugs worden na afloop besproken en samen gekeken naar het resultaat. Omdat vanuit verschillende perspectieven is getest en vanuit verschillende rollen wordt meegedacht over een oplossing, je tot alles behalve saaie uitkomsten komt.

2. Automatiseren van de testuitvoering

Een andere manier om testen boeiender te maken is door de testuitvoering te automatiseren. Dit houdt in dat de tester een tool kan ontwikkelen om het testproces te automatiseren. Hierdoor kan de tester zich voornamelijk richten op nieuwe ontwikkelingen in plaats van herhaaldelijk uitvoeren van de test.

Automatisering biedt de mogelijkheid om repetitieve taken te stroomlijnen, waardoor testers meer tijd kunnen besteden aan het verkennen van nieuwe functionaliteiten en het ontwikkelen van innovatieve testbenaderingen.

3. Testen vereenvoudigen

Het vereenvoudigen van testen kan leiden tot snellere resultaten. Een testplan is belangrijk, maar vaak ook complex. Het kost dus tijd om dit plan op te stellen. Een manier om dit te omzeilen is door het testplan bijvoorbeeld in PowerPoint op te stellen. Een beknopt testplan in PowerPoint is niet alleen effectief - op voorwaarde dat duidelijk wordt beschreven wat er getest wordt, hoe dit gebeurt en waarom – maar ook nog eens super toegankelijk.

Een ander aspect van vereenvoudiging is het elimineren van overbodige stappen in processen, of het opsplitsen van testwerk in behapbare eenheden die iteratief opgeleverd kunnen worden. Dit draagt bij aan een gestroomlijnd testproces en minimaliseert de inspanning die wordt besteed aan taken die weinig of geen waarde toevoegen aan de testresultaten.

4. Een ambassadeur van kwaliteit

Waar voorheen het voornaamste doel van een tester lag in het invoeren van X en het controleren of de uitkomst Y was in plaats van Z, is dat tegenwoordig wel anders. Het is slim en interessant als tester om eerder aan te sluiten bij processen en procedures. Zo kunnen al eerder opgeleverde onderdelen worden getest, en door bijvoorbeeld deel te nemen aan ontwerpsessies, kun je vanaf het begin meedenken over strategieën om kwaliteit en testbaarheid in te bedden. Op deze manier transformeert testen tot een vorm van Quality Engineering. Als tester word je een adviseur, of nog beter, een ambassadeur van kwaliteit

Al met al heeft de rol van een tester zich in de loop der jaren geëvolueerd, niet alleen op het gebied van technologische mogelijkheden, maar ook in de manier waarop deze rol wordt vervuld. Als tester kun je dus zeker meer betekenen door verder te kijken dan alleen de gebruikelijke taken. Dus, is testen saai? Ik denk van niet!

Wil jij net als Redmar jezelf blijven ontwikkelen en werken aan mooie IT-projecten? Neem dan een een kijkje bij de vacatures van IT dienstverlener Cegeka.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in