Overslaan en naar de inhoud gaan

Tech in 2 minuten: Wat is Integration Services (iPaaS) van Cegeka?

De ontwikkelingen in de IT volgen elkaar razendsnel op, net als nieuwe producten en oplossingen. In deze rubriek wordt kort en bondig uitgelegd wat een product of oplossing doet en vooral wat je er als bedrijf mee kunt. Deze keer: Wat is iPaaS?

Wat is iPaaS?
iPaaS staat voor integration Platform as a Service. Simpel gezegd is iPaaS een cloud based systeem dat applicaties en data kan koppelen ongeacht of ze zich in de cloud of on-premises bevinden. Denk bijvoorbeeld aan het ophalen van ziekmeldingen uit een ziekmeldingssysteem, vertalen naar het juiste dataformaat voor het planningssysteem, deze data overdragen aan het planningssysteem. Zodoende wordt het planningssysteem automatisch geupdatet op basis van de ziekmeldingen – zónder dat hiervoor mensen benodigd zijn.

Wat kun je met iPaaS?
Het iPaaS cloud platform zorgt ervoor dat alle applicaties die een organisatie nodig heeft met elkaar kunnen communiceren. Omdat dit op één centraal cloud based platform gebeurt kun je heel eenvoudig snelle aanpassingen doorvoeren en op- of afschalen. Omdat iPaaS een cloud gebaseerde oplossing is, hoef je je geen zorgen te maken of het kan schalen. Bij iPaaS maakt het niet uit of je nou 1, 10 of 100.000 processen per uur hebt draaien, het systeem kan het gewoon aan. In plaats van tijdrovende codes schrijven, kan met simpele aanpassingen een nieuwe verbinding gelegd worden. Voor veel voorkomende applicaties en integratiescenario’s zijn standaard integraties beschikbaar.

Concrete voorbeelden van iPaaS in de praktijk zijn:

  • Het koppelen van een webshop met het voorraadbeheersysteem zodat de voorraad automatisch wordt bijgewerkt a.d.h.v. verkochte producten.
  • Het verspreiden van nieuwe-medewerker-informatie naar alle betrokken afdelingen, systemen en externe organisaties. Denk aan het HR-systeem, een fysiek toegangssysteem, het aanvragen van accounts en een lease-auto, om maar een paar voorbeelden te noemen. Door iPaaS vindt dit plaats op een centrale laag, waardoor iets ogenschijnlijk simpels als een verkeerd gespelde naam direct in alle systemen wordt aangepast. Zonder iPaaS zie je dat een fout-gespelde naam veel handwerk oplevert en dat deze bijvoorbeeld wel wordt gewijzigd in de HR-systemen van een organisatie, maar niet in de gebruikersnaam of het e-mailadres. Met iPaaS wordt zo de consistentie in datakwaliteit geborgd.
  • Je applicatielandschap veranderen, terwijl de business niets merkt en doordraait as usual. Door de koppeling met het iPaaS platform wordt een nieuw softwarepakket automatisch gevuld door de bestaande datastroom uit het oude pakket. Hierdoor kan het nieuwe pakket vlekkeloos en gecontroleerd in gebruik genomen worden en het oude pakket parallel ontmanteld worden. Niet alleen zonder tussenkomst van gebruikers, maar ook zonder het verloren gaan van data.

Waar bestaat iPaaS uit?
In de ruime betekenis is iPaaS opgebouwd rond drie hoofddomeinen: Integratie, API management en Data Governance.

Door een uitgebreide set aan connectoren kan er data worden uitgewisseld tussen applicaties, systemen en databases (integratie). Door API Management kan functionaliteit beschikbaar gesteld worden aan andere applicaties, afdelingen of zelfs externe partijen. Dit kan op een veilige manier, waarbij je kan beslissen waar je wat deelt en wie toegang heeft. Data Governance biedt controle over de uitwisseling van data, houdt de gegevens up-to-date en kan de data ook opschonen om de kwaliteit te verhogen. Data Security houdt de uitwisseling van data in de gaten en kan ingestelde policies afdwingen.

Wat zijn de voordelen van iPaaS?

iPaaS kan veel toegevoegde waarde brengen voor een organisatie.

  • Kortere time-to-market doordat systemen makkelijker schakelen met klanten, opdrachtgevers of leveranciers;
  • Verhogen van de productiviteit door optimaal op elkaar afgestemde bedrijfsprocessen;
  • Configuratie en integratie worden vanuit één centraal punt geregeld met een 360 view;
  • Vereenvoudiging van integraties met lage ontwikkelkosten door de hoeveelheid aan standaardkoppelingen;
  • Eenvoudig schalen, monitoren en onderhoud vanuit een geïntegreerd cloud platform;
  • Beter zicht en controle op je datastromen en de kwaliteit van data.

Uiteraard geldt dat de technische oplossing alleen niet zorgt voor toegevoegde waarde. Juist ook kennis en kunde voor implementatie en management zorgen ervoor dat je als organisatie maximaal waarde haalt uit de oplossing. Daarom spreken we bij Cegeka liever over Integration Services omdat het verder gaat dan alleen techniek.

Hoe onderscheidt Integration Services (iPaaS) van Cegeka zich van de concurrentie?

Bij iPaaS komen verschillende disciplines bij elkaar wat het soms best complex maakt. Juist dat samenspel tussen de disciplines maakt dat je als organisatie veel toegevoegde waarde kunt halen uit iPaaS. Dit vraagt om gedegen technische kennis, gekoppeld aan een volwassen dienstverlening. Cegeka ontzorgt haar klanten daarin volledig met expertise op het vlak van Integratie, Data Governance en Security. We begeleiden onze klanten van het definiëren van scope en use case, tot en met implementatie, beheer en doorontwikkeling. Dit heeft al bij vele klanten mooie resultaten opgeleverd. Die ervaringen nemen we weer mee naar de volgende klant.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in