Overslaan en naar de inhoud gaan

Samenwerken aan innovatief IoT-platform voor waterbeheer

Cegeka heeft het voorrecht om betrokken te zijn bij baanbrekende projecten die een positieve impact hebben op de maatschappij en het milieu. Eén van onze recente samenwerkingen, het project Grip op Water, is een prachtig voorbeeld van hoe technologie en samenwerking kunnen leiden tot innovatieve oplossingen voor het beheer van binnenwateren in Nederland.

Samenwerken aan innovatief IoT-platform voor waterbeheer
Samenwerken aan innovatief IoT-platform voor waterbeheer

Grip op Water

Grip op Water is een ambitieus project met als doel het verkrijgen van integraal inzicht in pleziervaart, waterkwaliteit en waterhoogte, zodat de juiste acties kunnen worden ondernomen voor een effectief waterbeheer. Om dit te realiseren, heeft Cegeka een innovatiepartnerschap gesloten met ingenieursbureau Inventeers R&D uit Leiden en radarspecialist Anteral uit Spanje.

Het project omvat de ontwikkeling van een netwerk van geavanceerde IoT-sensoren die in real-time waterkwaliteit, scheepvaartbewegingen en waterpeil meten. De verzamelde gegevens worden op een nieuw dataplatform in de cloud verzameld en bieden inzichten in zowel actuele als historische data. We zijn verheugd dat de eerste prototypes in april langs het water zijn geplaatst en deze hele zomer gegevens hebben verzameld. Met de uitkomsten van deze tests hebben we de proefopstellingen verder kunnen verbeteren. Ons doel is om het product gereed te hebben voor het volgende vaarseizoen.

De IoT-prototypes
De IoT-prototypes
©

Uitdagingen

De complexiteit van dit project bracht verschillende uitdagingen met zich mee. Het real-time uitvoeren en verzamelen van diverse metingen met slimme sensoren in een waterrijke omgeving vereiste de ontwikkeling en integratie van nieuwe sensoren, apparaten en software. De sensoren moeten bovendien bestand zijn tegen weer en wind en security is uiteraard van het grootste belang bij het verwerken en combineren van de verzamelde data.

Samen met onze partners zijn we deze uitdagingen aangegaan. Inventeers R&D heeft een IoT-gateway ontwikkeld die de sensoren met het platform verbindt, terwijl Anteral een geavanceerde radaropstelling heeft gecreëerd voor het meten van scheepvaartbewegingen. Bij Cegeka zijn we verantwoordelijk voor het bouwen van het softwareplatform en de IoT-servers.

Toegevoegde waarde

De toegevoegde waarde van Grip op Water is enorm. Alle betrokken partijen verkrijgen inzicht in dezelfde gegevens, wat resulteert in betere besluitvorming. Burgers worden vroegtijdig gewaarschuwd voor slecht zwemwater (denk aan blauwalg), waterbeheerders kunnen sneller maatregelen nemen om de waterkwaliteit te verbeteren en de impact van vervuiling te minimaliseren. Het ecosysteem draagt ook bij aan efficiëntere scheepvaart en veiligheid voor bewoners in de omgeving.

Door het combineren van verschillende technologieën, expertisegebieden en datasets, verkrijgen we waardevolle inzichten met aanzienlijke potentie voor een positieve impact op onze maatschappij en het milieu.

Succesvolle samenwerking

Bij Cegeka geloven we in de kracht van technologie en samenwerking om complexe uitdagingen aan te gaan en positieve veranderingen te realiseren. Grip op Water is een inspirerend voorbeeld van wat er mogelijk is wanneer expertise en innovatie samenkomen om onze wateromgeving te beschermen en te verbeteren. We kijken uit naar de volgende fase van het project en de bredere impact die we kunnen creëren voor waterbeheer in Nederland en daarbuiten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in