Overslaan en naar de inhoud gaan

Mislukte IT-projecten? Met deze tips is dat verleden tijd!

Het aantal mislukte IT-projecten is verbazingwekkend groot. Volgens Gartner* wordt één derde van de implementatieprojecten voor applicaties niet op tijd opgeleverd of overschrijdt het budget. Jij en jouw organisatie zijn dus niet de enige met dit probleem. Hoe komt het dat er zoveel projecten worden gestart, maar later on hold gezet worden of teleurstellende resultaten opleveren? En, is er dan een manier om deze projecten wél te laten slagen? Jazeker, lees snel verder.

Er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat IT-projecten mislukken, zoals deadlines die niet gehaald worden, een budget dat opraakt en verwachtingen van gebruikers die niet worden ingelost. Bij Cegeka komen we regelmatig tegen dat projecten mislukken door:

  • Slechte initiële definitie van de scope;
  • Veranderende prioriteiten en scope;
  • Gebrek aan focus op het budget;
  • Gebrekkige technische expertise of technieken op het gebied van softwareontwikkeling.

Op basis van onze ervaring hebben we zes tips om deze IT-projecten wél te laten slagen, op tijd, binnen budget én met tevreden stakeholders.

  1. Ken je gebruikers en het bedrijf

Één van de belangrijkste redenen voor mislukte softwareprojecten heeft niets met technologie te maken, maar met een gebrek aan inzicht in de behoeften van de gebruiker en het bedrijf. Gebruikers willen software die is afgestemd op hun specifieke behoeften en doelstellingen. Hoe goed de nieuwe applicatie er ook uitziet of hoe vlot elke functie ook werkt, als ze niet aan de verwachtingen van de gebruiker voldoet, zal ze geen succes worden. Daarnaast moeten de stakeholders het eens zijn over de doelstellingen en vereisten, en moet de visie van het bedrijf helder zijn. Daarom beginnen succesvolle IT-projecten met een grondige analyse van de gebruikers én de bedrijfscontext

  1. Ga stap voor stap te werk

Verandering is het enige constante: nieuwe wetgeving, een nieuwe CEO, nieuwe vereisten. Door in iteraties te werken en regelmatig feedbacksessies te organiseren, blijf je op de hoogte van de behoeften van de gebruikers en kan je snel en efficiënt reageren op wijzigingen.

  1. Houd het budget goed in de gaten

Denk groot, maar begin klein bij de start van het IT-project. Houd rekening met de projectvereisten en bouw eerst een minimum viable product dat zich richt op de 'must-haves'. Dit zijn de features die de organisatie en gebruikers het meest nodig hebben en die echte business value leveren. 'Nice-to-haves' kunnen in een later stadium worden toegevoegd als er nog budget over is.

  1. Ontwikkel software als een professional

IT-projecten waarbij grote applicaties worden ontwikkeld zijn complexe ondernemingen. Zorg er daarom voor dat het development-team zich houdt aan de best practices en een uniforme aanpak volgt qua design- en coderingsstandaarden. Denk aan cleane, herbruikbare code die eenvoudig met collega’s en toekomstige developers kunen worden gedeeld. Dit is cruciaal om de kwaliteit en de continuïteit van complexe applicatieprojecten te kunnen waarborgen

  1. Testen, testen en nog eens testen

Door op regelmatige tijdstippen geautomatiseerde tests uit te voeren kan je vanaf het begin van de developmentfase bugs opsporen. Zo voorkom je dat de applicatie het laat afweten wanneer ze uiteindelijk in gebruik wordt genomen. De beste manier om complexe applicaties van de hoogste kwaliteit te bouwen is echter een combinatie van handmatige en geautomatiseerde tests. Beide types hebben immers hun voor- en nadelen.

  1. Non-stop samenwerken en communiceren

We sluiten af met een tip die je zeker niet mag vergeten: de menselijke factor! Softwareprojecten gaan over mensen. Een goede samenwerking en communicatie kunnen het verschil maken tussen slagen en falen.

Op zoek naar meer tips? Download ons e-book en ontdek hoe wij kunnen helpen.

*Bron: Use These 10 Contracting Steps to Dramatically Reduce Your Application Implementation Project Overruns (Gartner, 2017)

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in