Overslaan en naar de inhoud gaan

Expert Jan van den Brink van Cegeka aan het woord!

In deze rubriek geven deskundigen en/of experts inzichten over actuele ontwikkelingen op hun expertisegebied. Dit keer Jan van den Brink van Cegeka over DevOps en hoe dit werkt in een ecosysteem.

Welk onderwerp wil je graag uitlichten?

DevOps en dan voornamelijk de uitdaging om DevOps te laten werken in een ecosysteem. DevOps, een combinatie van development en operations, is een aanpak, filosofie en cultuur om een betere afstemming, empathie en samenwerking tussen partijen in de hele keten te krijgen. Veel organisaties worstelen met het integreren van partners en leveranciers op hun softwareontwikkelproces. Dat heeft enerzijds te maken met de niet op elkaar aangesloten processen en tooling. Anderzijds blijkt dat de verschillende belangen onvoldoende op elkaar afgestemd zijn; te veel gebeurt in eigen belang.

Wat de actuele ontwikkelingen in jouw vakgebied?

Juist omdat DevOps een holistische aanpak is, zijn er veel gebieden waarop iets gebeurd. Aan de mens- en cultuurkant zie ik veel aandacht voor talentontwikkeling, assessments en leerpaden. Organisaties proberen hun inzet daarvoor als unique selling point te brengen op de moeilijke arbeidsmarkt. Voor het in kaart brengen van de waardeketen bij DevOps transformaties lees ik in de media steeds vaker over het gebruik van Value Stream Management. Daarnaast zijn veel organisaties bezig DevOps op te schalen, zowel binnen als buiten de eigen organisatie – ik noemde hier al die ecosystemen.

Tenslotte hoor ik bij meer en meer klanten dat ze bezig zijn met het verkennen en toepassen van technologische ontwikkelingen als microservices architectuur, low-code applicatieontwikkeling en de rol van artificial intelligence in de Ops kant van DevOps.

Hoe laat jij je informeren over de ontwikkelingen?

Dat doe ik via veel verschillende kanalen. Als Cegeka zijn we lid van DASA (DevOps Agile Skills Association) en die organiseren seminars en publiceren regelmatig over DevOps ontwikkelingen. Verder werk ik graag samen met collega’s uit andere Cegeka bedrijfsonderdelen en organisaties om van hen te leren, bijvoorbeeld over ontwikkelingen in Cloud, Applications en Security. Tenslotte volg ik meerdere onlinebronnen, waarbij medium.com en infoq.com favoriet zijn.

Hoe ben jij ‘expert’ over dit onderwerp geworden?

Tijdens mijn jarenlange ervaring in IT Service Management werd ik vaak gevraagd mijn kennis en ervaring over te dragen door mentoring en coaching. Ik raakte steeds meer overtuigd van het doorslaggevende belang van de menskant in de IT en vervulde rollen als teamleider, trainer en business simulation consultant. Toen Agile opkwam zag ik daarin duidelijk een bevestiging van het belang van houding, gedrag en cultuur binnen de IT. Ik ben rollen als product owner, scrum master en agile coach gaan vervullen. De laatste stap hierin voor mij is de ontwikkeling tot DevOps coach, waarin naast de mij bekende ‘people’ en ‘process’ juist ook ‘technology’ een duidelijke plaats krijgt. Mijn passie ligt in de ontwikkeling van individuen, teams en organisaties en ik vul dat nu in als DevOps coach, trainer en consultant bij Cegeka.

Wanneer is iemand in jouw optiek een expert en/of deskundige?

Primair is voor mij een expert iemand die zijn eigen kennisgrenzen kent, anderen wil laten groeien, kennis kan delen in verschillende contexten en over grenzen van zijn vakgebied heen kan kijken. Experts zijn daarnaast nooit ‘af’; continu blijven leren hoort daarbij.

Hoe zie jij de toekomst?

Ik zie een mooie toekomst voor DevOps omdat het zich blijft ontwikkelen. We gaan nu een volgende volwassenheidsfase in. De waardeketen groeit doordat partners en leveranciers geïntegreerd (moeten) worden. De markt heeft daardoor steeds meer behoefte aan ondersteuning om die ketens te organiseren. Een gedegen service integratie aanpak met inbreng van Value Stream Management is mijns inziens onontbeerlijk om DevOps in een complex ecosysteem succesvol te laten zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in