Beheer

Dit is een bijdrage van Cegeka
Datamanagement
Rivierduinen datagestuurde toekomst

Een datagestuurde toekomst voor GGZ Rivierduinen

GGZ Rivierduinen bouwt in samenwerking met IT-provider Cegeka aan een flexibele IT voor een complexe zorg middels iPaaS
 

18 november 2021
Door: Cegeka , partner

GGZ Rivierduinen bouwt in samenwerking met IT-provider Cegeka aan een flexibele IT voor een complexe zorg middels iPaaS
 

De wereld van nu vraagt om flexibiliteit en efficiëntie. Met de oplossing Integration Platform as a Service, ook wel afgekort tot ‘iPaaS’, kunnen organisaties hierin worden voorzien. iPaaS is een gecentraliseerd platform dat applicaties op een eenvormige en flexibele manier met elkaar verbindt. Omdat met iPaaS alle applicaties ‘dezelfde taal’ spreken, kunnen gebruikers snel data ophalen uit andere systemen en die projecteren in de app waar ze op dat moment in werken. GGZ Rivierduinen heeft middels iPaaS, in samenwerking met IT-provider ‘Cegeka’, gebouwd aan een flexibele IT voor een complexe zorg.

Eén centraal cloud based platform

Het iPaaS cloud platform zorgt ervoor dat alle applicaties die een organisatie nodig heeft met elkaar kunnen communiceren. Omdat dit op één centraal cloud based platform gebeurt kun je heel eenvoudig snelle aanpassingen doorvoeren en op- of afschalen. Dat was bij GGZ Rivierduinen voor de implementatie van iPaaS wel anders. Robbert-jan de Jong, informatie-architect bij GGZ Rivierduinen, hoeft niet lang naar woorden te zoeken om het oude landschap te omschrijven: "verouderde koppelingen, informatiesilo’s, tijdvreters. Alle informatie over cliënten werd netjes opgeslagen, maar allemaal in eigen applicaties.”
 
Data centraal beschikbaar stellen

“De data was niet centraal beschikbaar. Applicaties hielden gegevens voor zichzelf. Als een behandelaar even de laatste meting van een cliënt wilde bekijken, moest hij daarvoor inloggen op een andere applicatie. De koppelingen die we wel hadden, waren slechts doorkijk-koppelingen. Je kon die informatie niet overnemen in een andere applicatie. Behandelaren klaagden over die omslachtige manier van werken. De wereld van nu vraagt om flexibiliteit en efficiëntie. We waren op zoek naar een integrale datalaag waar elke applicatie gelijkwaardig aan bijdraagt. Een platform dat het mogelijk maakt om, indien nodig, een applicatie te ontkoppelen en te vervangen door een betere versie, die dan direct ontsloten wordt aan het hele landschap.”

Klaar voor de toekomst met iPaaS

iPaaS bleek dé uitkomst. Dankzij een grondige revisie van het applicatielandschap is de regionale GGZ-instelling klaar voor de toekomst. iPaaS levert Rivierduinen een besparing op toekomstige integratiekosten en bereidt de organisatie voor op een digitale, geconnecteerde en datagestuurde toekomst. Via continuous improvement-sessies is de organisatie ervan verzekerd dat het platform blijft aansluiten op de snel veranderende zorgwereld en de nieuwste technologische mogelijkheden.

Robbert-jan de Jong: De zorg is continu in beweging en we moeten snel op die veranderingen kunnen inspelen. Met iPaaS zijn toekomstige wijzigingen aan het landschap veel sneller en voordeliger te realiseren. Bij een nieuwe applicatie hoeven we niet langer te wachten tot een leverancier een maatwerk-koppeling heeft gebouwd. Het is plug & play.

Meer lezen over iPaaS? Lees: Tech in 2 minuten: Wat is Integration Services (iPaaS) van Cegeka? - AG Connect

Reactie toevoegen