Overslaan en naar de inhoud gaan

In drie stappen naar een geordend en geïntegreerd applicatielandschap

Er wordt binnen organisaties regelmatig met een enorm aantal applicaties van diverse pluimage gewerkt: oud en nieuw, zelf gebouwd en verworven door overnames, on-premise en in de private of public cloud – en allemaal in meer of mindere mate met elkaar verbonden. De complexiteit remt de business, nieuwe ideeën en modellen worden vertraagd. Daarnaast worden bedrijven geconfronteerd met een steeds sneller veranderende digitale wereld.

Om digitaal relevant te blijven is een goed doordacht, geordend en geïntegreerd applicatielandschap cruciaal. Hoe je dit doet? Neem de volgende drie stappen.

Stap 1: Breng in kaart welke waarde je wilt creëren
IT’ers kunnen eindeloos met elkaar van gedachten wisselen over de voor- en nadelen van nieuwe technologieën. Hoewel dergelijke discussies zeker interessant zijn, en zelfs nodig, is er ook één vervelend neveneffect: ze leiden af van een belangrijker vraagstuk. Welke waarde willen we creëren? Succesvolle projecten zijn veelal niet enkel het gevolg van de gekozen technologieën, maar ook van goed zakelijk inzicht. Vertrekken vanuit de zakelijke doelstellingen van klanten is een noodzaak. Als een investering in IT geen onderbouwde zakelijke basis heeft, kunnen zelfs de beste technologische oplossingen dit niet camoufleren. Om actief met applicatie-integratie en modernisatie van applicatielandschappen aan de slag te gaan, is het van belang dat de business case van applicatie-integratie hoog op de agenda van de IT-directie staat. Het is belangrijk dat het besef breed is doorgedrongen dat de mate van integratie voor een belangrijk deel bijdraagt aan de toekomstbestendigheid en wendbaarheid van organisaties.

Stap 2: Van spaghetti naar lasagne met het juiste platform
Vaak genoeg worstelen bedrijven met een historisch gegroeide lappendeken aan applicaties die via een spaghetti aan interfaces met elkaar verbonden zijn. Dit zorgt voor onnodige complexiteit, hoge onderhoudskosten en een gebrek aan wendbaarheid voor het bedrijf. Mede door de opkomst van de public cloud, SaaS-toepassingen, in combinatie met de bestaande ‘legacy’ toepassingen, is de complexiteit van het applicatielandschap enorm toegenomen. Ook het volume aan data dat wordt gegenereerd is exponentieel toegenomen. Ondernemingen staan voor een keuze: achterblijven door ‘business as usual’ of er strategisch voordeel uit halen.

Het cloud-based Integration Platform as a Service (iPaaS) maakt de ontwikkeling, uitvoering en ondersteuning van integratiestromen mogelijk. Ook kan het elke combinatie van lokale en cloudgebaseerde processen, services, applicaties en gegevens binnen individuele of over meerdere organisaties heen verbinden. Dit zorgt voor snellere integratie en het delen van gegevens. Het neemt barrières weg waarmee IT-teams normaal worden geconfronteerd wanneer nieuwe applicaties worden toegevoegd. Ook zorgt iPaaS voor de mogelijkheid tot integratie tussen cloud-applicaties en zelfs on-premise applicaties in combinatie met een API-management oplossing. In tegenstelling tot traditionele point-to-point integratie, biedt iPaaS de mogelijkheid om informatie op een snelle en betrouwbare manier te integreren, te verbinden en te delen.

Het resultaat: een gelaagde lasagne, een overzichtelijk landschap waar geen end-to-end point verbindingen meer zijn. Een flexibele oplossing voor data-integratie die ook makkelijk te beheren is.

Stap 3: Kies voor de juiste methodiek
De sleutel tot succes is een pragmatische stap-voor-stap aanpak met minimale opstarttijd en hoge bedrijfsopbrengsten. Cegeka helpt klanten door middel van Integration Services (iPaaS) met een implementatiemethodiek die gebaseerd is op ervaring en best practices. Door te streven naar optimale waardecreatie en een snelle return on investment tegen minimale risico’s is een business case snel gemaakt. De methodiek bestaat uit drie stappen: Plan, Build en Run.


Plan:
Tijdens de Plan-fase worden alle applicaties, integraties en endpoints in kaart gebracht en gecombineerd in één weergave voor een onderbouwde integratie-roadmap. Op basis hiervan wordt een masterplan opgesteld, inclusief risicoparameter om de technische complexiteit of business impact te benadrukken. Hierop volgt de go- of no go-beslissing. In het geval van een go wordt het masterplan gebruikt om de volgende fasen te plannen.

Build:
Bij de Build-fase ligt de focus op continuous integration en continuous delivery. Een integratieteam bouwt en configureert de benodigde integratiestromen tussen de verschillende applicaties. De implementatieduur is afhankelijk van het aantal te integreren applicatie-eindpunten, de complexiteit van de integratiestromen en de volwassenheid van de te integreren applicaties.
Bij dit proces wordt gebruik gemaakt van een scrumteam dat iteratief te werk gaat. Hierdoor kunnen de werkzaamheden constant worden gemonitord en gestuurd.

Run:
In de afsluitende Run-fase zorgen training, monitoring, optimalisatie en innovatie voor een geruisloze overgang naar een nieuwe manier van werken.

Wilt u meer weten over hoe deze methodiek uw organisatie verder kan helpen en/of welke toegevoegde waarde integration Platform as a Service (iPaaS) uw organisatie kan bieden? Vul dan nu de scan in en plan direct een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met één van de iPaaS-experts van Cegeka.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in