Overslaan en naar de inhoud gaan

Cybersecurity in tijden van hybride werken

Met de opkomst van hybride werken is cybersecurity een nieuwe dimensie ingegaan, waardoor de evolutie naar een "resilient workplace" cruciaal is geworden om organisaties te beschermen tegen de groeiende dreigingen op het gebied van cybercriminaliteit. In dit artikel zullen we de belangrijkste aspecten van cybersecurity in het huidige tijdperk van hybride werken bespreken, evenals het belang van een veerkrachtige werkomgeving.

Hybride werken: Een nieuwe uitdaging voor cybersecurity

Met de opkomst van hybride werken zijn werknemers niet langer beperkt tot de traditionele kantooromgeving, maar kunnen ze nu vanuit diverse locaties werken, zoals hun huis, cafés, co-working spaces en zelfs openbare plaatsen. Deze nieuwe vrijheid brengt echter ook nieuwe risico's met zich mee. Onbeveiligde netwerken, zwakke wachtwoorden en het gebruik van persoonlijke apparaten vormen potentiële bedreigingen voor de beveiliging van gevoelige bedrijfsinformatie.

In het huidige tijdperk, dat gekenmerkt wordt door hybride werken na de COVID-19-pandemie, is het van essentieel belang dat elke werkplek veilig is, net zoals het vanzelfsprekend is dat elke auto standaard veiligheidsgordels heeft. Het is ondenkbaar om een auto zonder gordels aan te schaffen. Toch accepteren sommige mensen nog steeds een onveilige werkomgeving, en dat zou niet het geval moeten zijn. Het bevorderen van resilience vereist een voortdurend proces van het verbeteren van cybersecurity, waarbij organisaties zich voortdurend moeten blijven ontwikkelen, aangezien stilstand gelijkstaat aan achteruitgang.

De resilient workplace: Het fundament van cyberveiligheid

Een resilient workplace is cruciaal om veilig hybride te werken. Bij Cegeka gebruiken we met opzet de term resilient, want resilient zijn gaat namelijk veel verder dan alleen 'cybersecurity'. Zo heb je capaciteit nodig om snel te reageren en te herstellen na een cyberaanval. Alleen door voortdurende ontwikkeling en bewustwording kunnen organisaties zich effectief beschermen en hun veerkracht vergroten in een steeds veranderend bedreigingslandschap. Alleen beveiligingsmaatregelen bieden tegenwoordig onvoldoende bescherming.

Het is zorgwekkend dat veel bedrijven geen idee hebben van wat ze moeten doen en hoe snel ze kunnen herstellen na een cyberaanval. Dit is vooral zorgwekkend nu digitale werkplekken de norm zijn. We werken overal: op kantoor, thuis, onderweg, bij klanten, enzovoort. Elke organisatie is een potentieel doelwit, niet alleen banken en grote bedrijven, maar ook kleine en middelgrote ondernemingen, steden, gemeenten en zelfs openbare bibliotheken. De kranten staan dagelijks vol met verhalen hierover.

Een stap verder met persona-based resilient workplaces

Een op maat gemaakte digitale werkplek met een aangepast beveiligingsprofiel biedt de meest effectieve bescherming, omdat niet iedereen op dezelfde manier werkt. Tussen onze collega’s hebben we "road warriors" die constant onderweg zijn en werken op openbare netwerken, maar ook mensen die hun werkplek nooit verlaten, en vele variaties daartussenin. Het creëren van veerkrachtige werkomgevingen op basis van persona's zorgt voor een betere balans tussen flexibiliteit en beveiliging.

Kortom, door te streven naar een veerkrachtige werkomgeving en proactieve cybersecuritymaatregelen te nemen, kunnen organisaties zichzelf positioneren om veilig te gedijen in de wereld van hybride werken en de uitdagingen van cybercriminaliteit succesvol aan te gaan. Door werknemers bewust te maken en te trainen, sterke authenticatiemethoden te implementeren, geavanceerde beveiligingsmaatregelen te nemen en een effectief incidentresponsplan op te stellen, kunnen organisaties hun cybersecuritypositie versterken. Alleen met een resilient workplace kunnen we een veilige en productieve werkomgeving creëren, ongeacht de locatie van de medewerkers.

Wil je meer weten over hoe je beveiligingsrisico’s kunt verminderen? Download ons gratis e-book mét stappenplan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in