Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijblijven in de IT: Miguel Martens vertelt

In de IT wordt van je verwacht dat je altijd up-to-date bent met je kennis. De technologische wereld verandert immers snel, en de benodigde vaardigheden, vereiste kennis en verwachtingen van werkgevers daarmee ook. Iedereen heeft echter een andere leerbehoefte. Miguel Martens, Cloud Consultant bij Cegeka vertelt hoe hij zijn kennis heeft bijgespijkerd.

Welke training heb je gedaan?

Nadat ik ben afgestudeerd van het HBO IT Service Management ben ik aan de slag gegaan als Young Professional bij Cegeka en haar rechtsvoorganger. Hier heb ik verschillende soft-skills trainingen gevolgd en daarnaast een aantal technische foundation/fundamental level cursussen zoals ITIL, Prince2 en DASA voltooid. Momenteel houd ik me bezig met trainingen en certificeringen die binnen het vakgebied Cloud Engineering en Cloud Native liggen.

Waar waren je opleidingen en cursussen op gericht?

Tijdens mijn vooropleiding werd er vooral nadruk gelegd op generieke IT-kennis. Aangezien mijn minor (specialisatie) gericht was op Cloud Engineering, heb ik veel kennis op kunnen bouwen van Amazon Web Services (AWS), Azure maar ook Kubernetes. De trainingen en cursussen die ik tijdens het Young Professional Programma van Cegeka (toen nog KPN ICT Consulting) heb gevolgd, hebben mij inzichten gegeven op processen binnen projecten en organisaties. Om mijn expertise aan te kunnen tonen richting klanten en opdrachtgevers zijn er vakinhoudelijke certificeringen nodig op gebied van: Cloud Providers (Azure/AWS), Infrastructure as Code (Terraform) en Containerisatie (Kubernetes).

Welke vorm heb je aangewend? Bijvoorbeeld e-learning of klassikaal

Om het meeste uit mezelf te kunnen halen maak ik veel gebruik van e-learnings, hierdoor kan ik zelf het tempo en tijdstip bepalen van de trainingen. De meeste productaanbieders leveren tegenwoordig veel documentatie en trainingsmateriaal om productkennis te vergroten.Daarnaast bieden online leerplatformen zoals Pluralsight en Udemy veel content aan omtrent IT-opleidingen. Om mijn kennis in de praktijk te kunnen brengen maak ik veelal gebruik van sandbox of lab omgevingen. Dit zijn niet-productie-omgevingen waarin ik toepassingen kan ontwikkelen en testen met weinig risico.

De opleidingsmogelijkheden zijn eindeloos, maar hoe maak je een goede keuze als het gaat om opleidingen – duur- en aanbod?

Wat mij veelal geholpen heeft is om een roadmap of een learning path te maken, hierdoor krijg je goede inzichten van welke trainingen je moet volgen om tot een bepaald doel te komen.

Beschikte je al over de voorkennis van je cursus/opleiding?

Ik vind het zelf belangrijk om van tevoren een goed beeld te hebben waar de cursus of opleiding over gaat. Dit vergaar ik door een soort ‘vooronderzoek’ te doen door middel van het lezen van documentatie en blogs, volgen van introductie trainingen of bekijken van YouTube video’s.

Welke learnings heb je meegenomen?

Soms moet je verder kijken dan de ‘standaard’ oplossingen. Vooral bij Cloud Native ontstaan er met regelmaat nieuwe innovaties die handig kunnen zijn voor specifiekere use cases.

Wat is jouw tip aan andere IT’ers voor de zelfontwikkeling?

De tip die ik wil meegeven is dat je vooral bezig moet blijven met het vergaren van kennis waar je op dat moment mee bezig bent bij je (klant) opdracht. Bij één van mijn opdrachten heb ik bijvoorbeeld veel gewerkt met Terraform. Omdat ik op dat moment diep in de materie zat, was het voor mij een logische stap om op dat moment de certificering te behalen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in