Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijblijven in de IT: Ferry Tetteroo vertelt

In de IT wordt van je verwacht dat je altijd up-to-date bent met je kennis. De technologische wereld verandert immers snel, en de benodigde vaardigheden, vereiste kennis en verwachtingen van werkgevers daarmee ook. Iedereen heeft echter een andere leerbehoefte. Ferry Tetteroo, technisch consultant bij Cegeka vertelt hoe hij zijn kennis heeft bijgespijkerd.

Welke opleiding heb je gedaan?

Nadat ik ben afgestudeerd van de opleiding HBO-ICT Network and Systems Engineering, ben ik vrijwel direct aan de slag gegaan bij Cegeka als Junior Consultant. In de eerste maanden heb ik direct een aantal soft-skills trainingen gevolgd en daarnaast ook technische trainingen. Momenteel houd ik mij bezig met het behalen van verschillende certificeringen binnen het vakgebied Cloud Engineering.

Waar waren deze opleidingen op gericht?

Door de specialisaties (minors) Cloud Technology en Cyber Security heb ik kennis opgedaan van Azure, maar ook van verschillende beveiligingstechnieken. Om deze kennis richting klanten en opdrachtgevers aan te kunnen tonen heb ik diverse certificeringen gehaald, met name op het gebied van Azure. Daarnaast heeft Cegeka voor de Young Professionals een communicatieve vaardigheden training. Tijdens deze training worden verschillende communicatiestijlen en -technieken met behulp van trainingsacteurs besproken en hoe je in verschillende situaties moet/kan handelen.

Welke vorm heb je aangewend? Bijvoorbeeld e-learning of klassikaal

Door e-learnings te gebruiken, zoals Pluralsight of Udemy, kan ik zelf het tempo en het tijdstip bepalen van de trainingen. Hierdoor kan ik het meeste uit mezelf halen. Om deze kennis uiteindelijk in de praktijk te brengen, ben ik veelal bezig met een opleiding en/of certificering die in lijn ligt met de opdracht die ik op dat moment uitvoer. Hierdoor kan ik de theorie direct combineren met de praktijk.

De communicatieve vaardigheden training van Cegeka gebeurt klassikaal met behulp van trainingsacteurs. Hier ben je veelal bezig met het naspelen van verschillende situaties die op kantoor of bij de klant kunnen voorkomen of zich al voorgedaan hebben.

De opleidingsmogelijkheden zijn eindeloos, maar hoe maak je een goede keuze als het gaat om opleidingen – duur- en aanbod?

Wat mij het meeste heeft geholpen is om een doel te stellen, zodat je weet wat je wil bereiken en waardoor je focus aanbrengt. Door dit doel met je werkgever te bespreken kom je samen tot de mogelijkheden om je te ontwikkelen en kan je samen een duidelijk ontwikkelpad uitstippelen.

Beschikte je al over de voorkennis van je cursus/opleiding?

Zelf vind ik het belangrijk om vooraf te weten waar een opleiding of cursus over gaat en welke topics aan bod komen. Door zelf al van tevoren kennis op te doen krijg je een beeld van de opleiding of cursus welke je gaat volgen en of dit bijdraagt aan de doelen die ik wil bereiken.

Welke learnings heb je meegenomen?

Vertrouw op je eigen kennis en kunde. Tijdens het uitvoeren van opdrachten loop je tegen problemen aan, twijfel dan niet aan jezelf want jij hebt voldoende kennis en vaardigheden om de klant verder te helpen. Wanneer je er dan toch niet uitkomt zijn er altijd nog collega’s waarmee je kunt sparren.

Wat is jouw tip aan andere IT’ers voor de zelfontwikkeling?

Blijf je ontwikkelen, de IT staat nooit stil! Zo blijf je aantrekkelijk en kan je jezelf steeds verder specialiseren in de onderwerpen die bij jou passen. Zorg dat je ontwikkeling in lijn ligt met de opdracht die je uitvoert zodat je de theorie gelijk in praktijk kan brengen en je het echt eigen maakt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in