Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijblijven in de IT: Fabio van der Burg vertelt

In de IT wordt van je verwacht dat je altijd up-to-date bent met je kennis. De technologische wereld verandert immers snel, en de benodigde vaardigheden, vereiste kennis en verwachtingen van werkgevers daarmee ook. Iedereen heeft echter een andere leerbehoefte. Fabio van der Burg van Cegeka vertelt hoe hij zijn kennis heeft bijgespijkerd.

Welke training heb je gedaan?

Binnen de IT is het van groot belang om te blijven ontwikkelen. Ik heb inmiddels veel Microsoft certificeringen behaald door zelfstudie. Naast deze certificeringen volg ik momenteel een communicatie training.

Waar was deze training op gericht?

Tijdens deze training raak je bewust van de verschillende communicatiestijlen en hoe je om kunt gaan met verschillende situaties. Communicatieve vaardigheden binnen de IT zijn van groot belang. Zeker op een servicedesk. Binnen Cegeka Digital Workplace zijn goede communicatieve vaardigheden dan ook een belangrijke eigenschap. Op deze eigenschap is ook het selectieproces afgestemd. We helpen niet alleen de eindgebruiker verder, we geven de gebruiker ook een welkom gevoel en weten de juiste vragen te stellen. De eindgebruikersbeleving staat voorop, communicatie is daar een belangrijke factor in.

Welke vorm heb je aangewend? Bijvoorbeeld e-learning of klassikaal

De communicatie training gaat wegens de corona maatregelen virtueel één op één. Daarnaast leer ik veel door middel van zelfstudie. Simpelweg omdat er veel gratis informatiepagina’s van bijvoorbeeld Microsoft over de betreffende onderwerpen zijn. Gezien ik voor Cegeka werk heb ik daarnaast de mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van testomgevingen of zelfs een eigen tenant op te zetten. Hierin verwerk ik vaak een doel wat ik voor mezelf heb gezet en laat ik het daarna controleren door collega's.

De opleidingsmogelijkheden zijn eindeloos, maar hoe maak je een goede keuze als het gaat om opleidingen – duur- en aanbod?

Mijn werkgever heeft intern al zaken op orde om te kunnen werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Dit is dan ook mijn tip. Kijk wat er mogelijk is en bespreek wat je nodig hebt. Weet wie je bent, wat je wilt bereiken en kijk of je werkgever je hierbij kan helpen. Zo kom je vaak samen tot het beste aanbod.

Beschikte je al over de voorkennis van je cursus/opleiding?

Voor de communicatie training die ik nu volg heb ik ook zelf al kennis opgedaan door Google te gebruiken. Wel heb ik door de training die ik nu volg toch een veel beter beeld van de informatie die ik heb opgedaan vanuit Google. Voorbereiding helpt dus altijd wel een beetje.

Welke learnings heb je meegenomen?

Doe geen aannames en vertrouw op je eigen kennis. Valideer je kennis door te sparren met collega’s en/of meerderen. Haal zo nu en dan feedback op en doe ook echt iets met de feedback.

Wat is jouw tip aan andere IT’ers voor de zelfontwikkeling?

Een communicatie training is écht van grote waarde binnen de IT. Jouw werkgever, maar vooral jouw eindgebruikers zullen er blij mee zijn. Op technisch vlak: Bouw en sloop alles wat je maar kan in testomgevingen. Het is namelijk net Lego, elk steentje heeft een functie. Leer de steentjes de juiste plek te geven en haal eens een steentje weg om te zien wat voor impact dat heeft. Weet welke legodoos je koopt en ook waarom. Maak een strakke planning, want soms heb je ook interesse in die barbecue bij lekker weer.

Lees ook de overige rubrieken:

Bijblijven in de IT: Maarten Hengeveld vertelt

Bijblijven in de IT: Arjan Vroege vertelt

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in