Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijblijven in de IT: Arjan Vroege vertelt

In de IT wordt van je verwacht dat je altijd up-to-date bent met je kennis. De technologische wereld verandert immers snel, en de benodigde vaardigheden, vereiste kennis en verwachtingen van werkgevers daarmee ook. Iedereen heeft echter een andere leerbehoefte. Arjan Vroege, Digital Workplace Consultant bij Cegeka, vertelt hoe hij zijn kennis heeft bijgespijkerd.

Welke cursus opleiding heb je gedaan?

Ik heb mijn basis gelegd in mijn MBO Systeembeheer en HBO Informatica opleiding. Daarna ben ik als Young Professional gestart bij voorlopers van Cegeka en heb ik de foundations gedaan van Prince, ITIL en MOM. Naast deze foundations houd ik de Microsoft certificeringen bij die binnen mijn vakgebied liggen (Microsoft 365).

Waar was deze opleiding op gericht?

Mijn vooropleidingen hebben het fundament gelegd voor de vervolgopleidingen en mijn algemene kennis op het gebied van ICT. Met name omdat mijn HBO opleiding meer gericht was op softwareontwikkeling heeft dit gezorgd voor een brede basis. De foundational opleidingen hebben mij geholpen in het begrijpen van hoe processen binnen organisaties en projecten zijn ingericht. De vakinhoudelijke certificeringen van Microsoft zijn nodig voor het aantonen van de kennis richting klanten en opdrachtgevers.

Welke studievorm heb je aangewend? Bijvoorbeeld e-learning of klassikaal

Ik ben gewend om mijn kennis voornamelijk zelf te vergaren door e-learnings te volgen. Voor de foundational trainingen heb ik wel klassikale trainingen gevolgd en dit heb ik wel als toevoegede waarde ervaren. Maar het opdoen van kennis rondom de Microsoftproducten waar ik dagelijks mee werk doe ik met name door zelf zaken uit te zoeken en in mijn eigen demo-omgeving op te bouwen. Als toevoeging gebruik ik dan e-learnings om de missende kennis op te doen.

De opleidingsmogelijkheden zijn eindeloos, maar hoe maak je een goede keuze als het gaat om opleidingen – duur- en aanbod?

Voor opleidingen gericht op soft skills probeer ik altijd een klassikale opleiding te vinden waar ook praktijkonderdelen bij zitten en verdeeld zijn over meerdere blokken. Voor Microsoft certificeringen volg ik bij voorkeur geen klassikale opleidingen omdat ik daar het leertempo zelf wil bepalen.

Beschikte je al over de voorkennis van je opleiding?

Yes, ik probeer voor elke opleiding wel vooraf te bekijken wat ik al kan doen om optimaal gebruik te maken van de onderdelen van de training.

Welke learnings heb je meegenomen?

Het is zeker goed om veel theoretische kennis op te doen, maar wat ik heb gemerkt is dat praktijkkennis die ik heb opgedaan in klantprojecten nog relevanter is. Situaties op de werkvloer in “echte” projecten zijn natuurlijk altijd anders dan beschreven in lesboeken.

Wat is jouw tip aan andere IT’ers voor de zelfontwikkeling?

Mijn tip zou zijn om ook voornamelijk zelf eerst aan de gang te gaan met de techniek in je eigen testomgeving. Maak ook gebruik van kennis van collega’s en zoek eventueel daarbij als aanvulling e-learnings waar je de nog missende kennis over kan opdoen.

Lees ook de overige rubrieken:

Bijblijven in de IT: Maarten Hengeveld vertelt

Bijblijven in de IT: Fabio van der Burg vertelt

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in