Overslaan en naar de inhoud gaan

Betere strategische keuzes door data governance

Beslissingen nemen op basis van data is een slimme zet – als je de juiste data gebruikt tenminste! Kwalitatief hoogwaardige data vormen namelijk de basis voor scherpe strategische keuzes. Wanneer je als bedrijf verantwoording aflegt, is het absoluut noodzakelijk om dit te doen op basis van de juiste, volledige en actuele data.

Door data governance in te zetten ben je als organisatie in staat om klanten beter te bedienen, meer te verkopen, minder fouten te maken en met meer succes te innoveren. Kortom, hoe beter de informatie, hoe betrouwbaarder het bestuur en hoe beter de prestaties van je bedrijf.

Wat is data governance?

Data governance is het besturen, managen en beheren van data van je organisatie met als doel waardecreatie. Het omvat de mensen, processen en informatietechnologie die nodig zijn om consequent de waarde van gegevens, de kwaliteit en integriteit te waarborgen en verbeteren. Organisaties die het belang van data voor de organisatie vertaald hebben naar goede data governance hebben een strategisch voordeel. Voor de anderen is het de uitdaging dit gat te dichten en de hoogste tijd om data governance op de agenda te zetten en tot het inrichten daarvan over te gaan.

Kenmerken van organisaties met een goede data-governance

  • Visie en strategie zijn in hoge mate gebaseerd op kennis van feiten van de omgeving en de eigen organisatie;
  • Strategische doelstellingen die nauw samenhangen met data kwaliteit zijn geïdentificeerd;
  • Aan deze doelstellingen zijn specifieke prestatieindicatoren toegekend en maatregelen gekoppeld om deze prestaties mogelijk te maken;
  • Er wordt zwaar geïnvesteerd in alle aspecten van datamanagement, met name in het borgen van accurate, complete en geïntegreerde data;
  • Er wordt streng geselecteerd op de meest geschikte data voor het maken van beslissingen;
  • Een hoog percentage van de data die wordt verzameld wordt ook gebruikt;
  • De dataprocessen worden gestuurd door een verantwoordelijke op directieniveau.

Geen “one size fits all”-model

Klinkt jou dit als muziek in de oren? Dan wil je vast overgaan op actie: het inzetten van data governance voor jouw organisatie. De manier waarop data governance wordt geïmplementeerd, verschilt van organisatie tot organisatie. Dat hangt af van veel factoren, zoals de omvang van het bedrijf, de reeds aanwezige governance structuur, de beschikbare middelen en de bedrijfscultuur. Wat voor de governance structuur van de gehele organisatie geldt, geldt ook voor data governance: er is niet één ideaal model. Je zult steeds naar de situatie van jouw organisatie moeten kijken om te bepalen welk model op dat moment de meeste voordelen biedt gegeven de strategie en doelstellingen.

Data Governance Framework

Ondanks dat er geen “one size fits all’-model bestaat voor de implementatie van data governance, is er wel een vast aantal componenten die voor data governance aanwezig moeten zijn. Het Data Governance Institute heeft tien componenten onderkend en ondergebracht in het Data Governance Framework, dat als leidraad kan dienen voor een analyse van de stand van zaken en de ontwikkeling van een data governance-programma. Deze tien componenten worden geordend in drie lagen van governance: strategisch, tactisch en operationeel. In het data governance framework is schematisch weergegeven hoe deze tien componenten in hun onderlinge samenhang functioneren. Het data governance framework toont de directe relatie tussen ‘het besturen’: strategische doelstellingen, ‘het managen’: KPI’s en budget en ‘het uitvoeren’: Business & IT processen.

Data Governance Framework van het Data Governance Institute
Data Governance Framework van het Data Governance Institute

Conclusie

Voor Cegeka is data meer dan alleen een modewoord. Data is essentieel voor organisaties om groei mogelijk te maken, risico's te beperken en kosten te besparen door de productiviteit van de organisatie te vergroten. De strategische betekenis en de noodzaak om datakwaliteit organisatiebreed te managen vereist van organisaties de ambitie en aanpak om data governance en data mangement naar het hoogste niveau te brengen. Ontdek hier hoe we dat bij a.s.r. Verzekeringen hebben aangepakt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in