Overslaan en naar de inhoud gaan

Azure Expert Jimmy Bandell van Cegeka aan het woord!

In deze rubriek geven deskundigen en/of experts inzichten over actuele ontwikkelingen in hun expertisegebied. Dit keer Jimmy Bandell, Manager Services Public Cloud van Cegeka over de Cloud Adoption Journey.

Welk onderwerp wil je graag uitlichten?

De Cloud Adoption Journey, ook wel bekend als het gehele traject naar de cloud. Bij cloud projecten denkt iedereen altijd direct aan de techniek, echter speelt de organisatorische kant ook een heel grote rol. Denk aan hoe je je organiseert als bedrijf, welke kennis nodig is of welke bedrijfsprocessen er beter ingericht kunnen worden. Dit én de techniek zijn beide onderdeel van de Cloud Adoption Journey en daarom licht ik dit onderwerp graag uit.

Wat de actuele ontwikkelingen in jouw vakgebied?

Er zijn ontzettend veel ontwikkelingen in het cloud vakgebied. Hieronder een korte opsomming van de – voor mij – meest belangrijke ontwikkelingen:

  • De beweging van private en hybrid naar de public cloud;
  • Nieuwe manieren van leren door de beperkte geldigheid van cloud certificaten en de snelheid van ontwikkelingen in de clouddiensten;
  • Automatiseren, automatiseren, automatiseren. Repeterende taken worden geautomatiseerd waar mogelijk. Zo doen we het uitrollen van infrastructuur in Azure tegenwoordig uitsluitend met code, dit is sneller en het resultaat is eenvoudig te reproduceren.

Hoe laat jij je informeren over de ontwikkelingen?

Dit doe ik door een combinatie van veel dingen, zoals:

  • Lezen van blogs, denk hierbij aan de Microsoft blogs en Azure blogs van vakgenoten over de hele wereld;
  • Technische training via Youtube;
  • Bijhouden van Azure Updates;
  • Bijwonen van conferenties, zoals de Build, Inspire en Ignite conferenties van Microsoft;
  • Deelnemen aan focusgroepen;
  • Directe collega’s aansporen vakinhoudelijke content te delen, waar zij zelf ook wat aan hebben gehad.

Hoe ben jij ‘expert’ over dit onderwerp geworden?

In 2016 was ik op de juiste tijd op de juiste plaats. Ik mocht toen namelijk leidinggeven aan een groot project waarbij alle infrastructuur verhuist moest worden naar de cloud. In die tijd was dit nog een hele opgave en heb ik ontzettend veel kennis opgedaan. Heel veel diensten die we nu kennen waren er toen nog niet.Daarnaast heb ik me verdiept in cloud kostenoptimalisatie, disaster recovery en back-up. Door goed te begrijpen wat deze concepten betekenen weet je ook welke Azure dienst je wanneer kan gebruiken en kan je optimaal gebruik maken van alles dat de cloud te bieden heeft.

Ook heb ik veel van mijn ‘expertise’ te danken aan het feit dat ik altijd heb mogen werken met kundige collega’s die mijn ideeën niet zomaar voor waarheid aannemen en het vaak oneens zijn. Dit heeft me altijd uitgedaagd zaken goed uit te zoeken en op een goede manier de discussie aan te gaan.

Wanneer is iemand in jouw optiek een expert en/of deskundige?

Veel mensen denken dat een expert alles weet over een bepaald vakgebied. Door het formaat van de Azure dienstverlening en de onbeperkte mogelijkheden is dat niet mogelijk. Je wordt een expert door een combinatie van blijven leren, open staan voor nieuwe inzichten en analytisch vermogen. Wat mij heel erg heeft geholpen is eigenwijs zijn en het willen uitpluizen van problemen. Pas als je goed snapt wat er aan de hand is, weet je wat er moet gebeuren en kan je op zoek naar de juiste informatie. Een expert weet met weinig informatie snel bij het juiste te komen, en kan dan in een korte tijd een probleem op te lossen. Een expert moet zichzelf wel blijven uitdagen. Met 20 jaar werkervaring kan je heel deskundig zijn, echter betekent dit niet dat je niets meer hoeft te doen. De IT verandert snel en de manier van denken wordt ook telkens anders. Als expert moet je dit kunnen bijhouden.

Hoe zie jij de toekomst?

Ik denk dat de cloud een groot aandeel gaat hebben in onze toekomst. De cloud komt al terug in de manier waarop we vergaderen via Teams, samenwerken in een document of foto’s maken en delen via OneDrive. Er zullen in de toekomst steeds meer clouddiensten komen die het werken en samenwerken makkelijker maken. Ook zal je in de toekomst zien dat er meer en meer innovaties komen die werken vanuit de cloud. Je ziet deze beweging nu al op gang komen in de gamingwereld, waar je vanuit de cloud kan gamen op een manier dat het lijkt alsof de Xbox bij jou thuis staat. Recentelijk heeft Microsoft zelfs aangekondigd te gaan werken met een van de grootste gamemakers om een spel te maken dat gebruik gaat maken van de kracht van de cloud. Een mooie ontwikkeling die ik op de voet volg!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in