Digitalisering verbetert de zorg daadwerkelijk, maar nog niet op alle fronten
- Zorgprofessionals hebben al jaren te maken met een toenemende administratieve druk.
- Uit recent onderzoek blijkt dat digitalisering hierin eindelijk de helpende hand lijkt te bieden.
- Toch is het de vraag of digitalisering daadwerkelijk invloed heeft op het werk in de zorg
- Lees ook: Zorgsector krijgt in Nederland nu de meeste cyberaanvallen te verwerken
Werknemers in de zorg klagen al jaren steen en been over een hoge administratieve druk. Dit zou direct uitwerking hebben op de tijd die in de interactie met patiënten gestoken kan worden. Gelukkig lijkt het erop dat digitalisering daadwerkelijk verlichting brengt, blijkt uit onderzoek onder 89 zorgorganisaties.
Het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van AFAS Software, blijkt dat 75 procent van de zorginstellingen de administratieve lasten ziet dalen, vooral door digitalisering van ondersteunende processen zoals HR en financiën. De winst zit hem vooral in de hogere snelheid en betrouwbaarheid. 90 procent van de ondervraagden meldt efficiëntere processen dankzij automatische verwerking en minder gemaakte fouten.
Veel losse systemen blijven een blok aan het been
Hoewel de vertraagde digitale revolutie nu eindelijk vruchten lijkt af te werpen, blijven bepaalde problemen lastig te tackelen. Nog steeds werken veel zorgorganisaties met een wirwar aan losse systemen. Dat zorgt voor dubbel werk, versnipperde data en frustratie bij medewerkers.
Een voordeel van digitalisering zou bijvoorbeeld beter en sneller beschikbare data moeten zijn. Maar dat geldt nog lang niet alle zorgprofessionals. In het onderzoek geeft 39 procent aan dat belangrijke informatie nog steeds verspreid en lastig vindbaar is.
Het overstappen naar één centraal systeem biedt hierin verbetering. De onderzoekers vonden dat organisaties die enkele of goed geïntegreerde systemen gebruiken, meer rust en structuur ervaren. Ook de samenwerking profiteert: bij 73 procent van de instellingen werken afdelingen beter samen sinds er één centraal systeem is ingevoerd.
Invloed op werkdruk
Uiteindelijk is het natuurlijk de vraag hoeveel impact digitalisering heeft op de werkdruk en het werkgeluk van de zorgprofessional. Uit een eerder onderzoek van FNV hiernaar blijkt dat verwoede pogingen om digitalisering goed door te voeren, maar nauwelijks effect hebben op de werkvloer. Slechts een enkeling van de meer dan 6.000 ondervraagden professionals geeft aan iets van verbetering te merken.
Hoewel de digitale processen mogelijk beter gaan, wordt er ook steeds meer gevraagd van de mensen die in de zorg actief zijn. Zo moeten ze meer administratie per dag uitvoeren door strenger wordende eisen uit de organisatie en de overheid.
Dat er nog kansen liggen voor digitalisering en automatisering, geven de zorgmedewerkers zelf al aan. Systemen zouden zich moeten focussen op het werk met de patiënt en er zou minder gevraagd moeten worden om elke dag "de temperatuur van de koelkast vast te leggen". Iets wat prima zonder toezicht van een dokter geautomatiseerd zou kunnen worden.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee