Overslaan en naar de inhoud gaan

Informatietechnologie in de zorg, de heilige graal?

De zorgverlening is te duur door de enorme vraag naar zorg, dus we gaan minder zorg verlenen - dan wordt het minder duur.

Dit is een vrije vertaling van het gepresenteerde beleid van deze zomer en iedereen die ooit een beetje argumentatieleer heeft gehad op school voelt op haar klompen aan, dat deze redenering op z’n zachtst gezegd vreemd is. En helaas voor informatieprofessionals wordt deze zin vaak direct opgevolgd door beweringen over het verder invoeren van technologie om de zorg toch nog minder duur te laten worden. En daar voelen informatieprofessionals op hun klompen aan, dat dat niet precies waar hoeft te zijn.

Maar hoe zit het dan wel? Wat maakt zorg duur? En zorgt invoering van informatietechnologie dan voor verlaging van de kosten? En wat voor soort kosten bedoelen we dan?

Helder krijgen

Bij de KNVI zijn we natuurlijk techno-optimisten, maar (informatie)technologie is geen heilige graal en lost ook niet alles op. De zorgverlening is een belangrijk aspect van onze welvaart en van ons welbevinden, voor nu maar ook op de wat langere termijn, als we oud en grijs en hulpbehoevend zijn. Dus we kunnen ons maar beter nu buigen over dit soort vraagstukken en helder krijgen hoe het nu precies zit. Tijdens deze Super Tuesday gaan we precies dat doen.

Een CIO van een Nederlands ziekenhuis neemt ons mee in de verschillende vraagstukken rondom informatietechnologie in de zorg. Het kostenvraagstuk bijvoorbeeld bestaat niet alleen uit innovatie, maar ook simpelweg uit werkplekkosten, hosting, infra, beheer en hardwarekosten. Ook in een ziekenhuis, net als in ieder ander middelgroot bedrijf moet een CIO al deze kosten in balans weten te houden. Daarnaast kent een ziekenhuis ook de kant van de medische technologie en de ICT rondom de organisatie en het beheer van de zorgtaken. Zit daar dan misschien de slimme inzet van ICT die zorgt voor de gewenste kostenefficiëntie? Onze gast zal met praktische casussen duidelijk maken voor welke uitdagingen een CIO in een ziekenhuis wordt geplaatst.

Ben je al nieuwsgierig geworden?

Kom dan kijken op 12 december naar de Super Tuesday “ICT in de zorg, de heilige graal?”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in