Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie voldoet voor vierde jaar op rij niet aan hackwet

De politie voldeed in 2022 voor het vierde jaar op rij niet aan diverse regels die gelden bij het hacken van apparaten van verdachten. Dat stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) in het Verslag toezicht wettelijke hackbevoegdheid 2022. 

Logo van de politie
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Een speciaal politieteam mag sinds 2019 apparaten van verdachten hacken. Het team kan bijvoorbeeld een telefoon hacken om mee te luisteren met telefoongesprekken of een computer hacken om e-mails van verdachten te verzamelen.

Regels stelselmatig gebroken

Daar gelden specifieke regels voor en daar houdt de politie zich dus lang niet altijd aan, concludeert de Inspectie JenV. Zo is niet voldaan aan de regels voor de inzet van commerciële software: de politie heeft geen inzicht in de werking van die software en kan daardoor niet uitsluiten dat de leverancier toegang heeft tot de verzamelde gegevens. Volgens de wet mogen alleen speciaal aangewezen politiemedewerkers toegang hebben tot die data. 

De software in kwestie werd in 2022 relatief vaak ingezet. In 25 van de 31 zaken waar de hackbevoegdheid werd ingezet op bevel van de officier van justitie werd die software gebruikt.

Daarnaast zijn er bij het team geen processen, werkinstructies en ondersteunende systemen ingericht om geheimhouderinformatie te herkennen. Dergelijke informatie bestaat bijvoorbeeld uit gesprekken tussen de verdachte en de advocaat. Volgens de wet moet het systeem zo ingericht zijn dat het telefoonnummer van de advocaat herkend wordt, zodat de opname kan worden stopgezet. 

En ook op de geautomatiseerde logging en handmatige verslaglegging klinkt kritiek. De handmatige verslaglegging is niet altijd juist en volledig, zegt de Inspectie. De logging verloopt wel geautomatiseerd, maar voornamelijk aan de hand van beeldschermopnamen, die volgens de Inspectie door de grote hoeveelheid niet goed bruikbaar zijn voor controledoeleinden. De controle gebeurt nu dan ook vaak ad hoc. 

Verbeterpunten

De Inspectie benadrukt dat het merendeel van de bevindingen al een paar jaar in haar verslagen terugkomen. De toezichthouder constateert dan ook dat de politie diverse knelpunten ervaart om te voldoen aan alle regels voor de hackbevoegdheid. "De regels vormen echter wel het kader voor de uitvoering door de politie en het nalevingstoezicht van de Inspectie JenV. Voor de politie en het toezicht is het van belang dat de minister een standpunt inneemt over deze spanning , vindt de Inspectie JenV.

In de tussentijd de politie met voorrang en op korte termijn diverse verbeterpunten oppakken. Het gaat dan onder meer om het inrichten en inbedden van kwaliteitszorg en interne controle. "Als ze dat heeft gedaan, kan de politie een juiste naleving van de regels afdwingen en eventuele afwijkingen tijdig opmerken." Daarnaast moeten hackactiviteiten beter vastgelegd worden en moet de informatiebeveiliging aantoonbaar op niveau gebracht worden.

Wel verbetering zichtbaar

Op een aantal punten ziet de Inspectie al wel verbetering. Zo is de beveiliging van de ICT-systemen verbeterd en is er een betere verslaglegging over de hackactiviteiten.

Tot slot constateert de Inspectie JenV dat het team bij het overgrote deel van de zaken binnen de reikwijdte van het bevel heeft gewerkt. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
jk
ja karman 31 augustus 2023

Van geen enkele software / applicatie valt volledig de werking te droogronden.

Een gebruikte compiler met gebruikte onbegrijpelijke libraries
Toegevoegde functies met onbegrepen libraries
de microcode kernel in gebruikte chips.
Wat gebruikt is van anderen wordt als een black box ingezet.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in