Overslaan en naar de inhoud gaan

Nationale cybersecurity-organisaties gaan verder als één expertisecentrum

De nationale cybersecurity-organisaties Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC), Digital Trust Center (DTC) en het Cyber Security Incident Response Team (CSIRT-DSP) gaan samen verder als één centraal expertisecentrum en informatieknooppunt. De samenvoeging van de organisaties moet in 2026 afgerond zijn.
NCSC
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De drie overheidsinstellingen hebben dezelfde doelen, maar werken voor verschillende doelgroepen. Zo richt het NCSC zich op de vitale organisaties en de Rijksoverheid zelf. Het DTC heeft het bedrijfsleven als doelgroep en het CSIRT-DSP is er voor digitale service providers. Adviesorgaan Cyber Security Raad constateerde eerder al dat daarmee het landschap versnipperd is.

Om die versnippering tegen te gaan, is nu - na een verkenning naar samenwerking - besloten om de drie organisaties samen te gaan voegen, zo kondigen ministers Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid en Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat aan in een brief aan de Tweede Kamer. "Door het opgaan in één organisatie creëren we helderheid voor bedrijven en organisaties in Nederland die informatie nodig hebben om hun weerbaarheid te vergroten", aldus de ministers. Daarnaast moet het bundelen van krachten voor een efficiëntieslag op het gebied van gezamenlijke bedrijfsvoering, huisvesting en ICT zorgen. 

Twee stappen

De samenvoeging van de organisaties gaat in twee stappen, schrijft de NCSC op haar website. In 2024 gaan de Cyber Security Incident Response Teams van de Rijksoverheid - het NCSC en CSIRT-DSP - samen. In 2026 worden vervolgens de informatieknooppunten en expertisecentra - het NCSC en DTC - samengevoegd. De resulterende organisatie gaat vervolgens verder onder de noemer NCSC.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in