Overslaan en naar de inhoud gaan

De kracht van inclusie

Als voormalig Tweede Kamerlid en expert op het gebied van ICT en cybersecurity (onder andere bij ESET in Nederland en DIVD), maak ik me ernstig zorgen over de digitale genderkloof en de gevolgen daarvan voor vrouwen. Het gebrek aan diversiteit in de ICT-sector is een grote gemiste kans, en de cijfers spreken voor zich. Slechts één op de vijf werknemers in de ICT is vrouw en het percentage vrouwelijke ICT'ers in Nederland is momenteel slechts 18%.
Genderkloof dichten
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Het is van groot belang dat we ons gezamenlijk inzetten voor meer diversiteit en inclusie in de bredere zin, te beginnen bij genderdiversiteit. De overheid wil het percentage vrouwelijke IT'ers verhogen naar 50% in 2030, en beursgenoteerde bedrijven zijn sinds 2021 al verplicht om aan een quotum van 33% vrouwen in de top te voldoen. Momenteel loopt er daarnaast een initiatiefwetsvoorstel om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten. We lijken dus in Nederland best goed bezig te zijn…

Maar het probleem van de digitale genderkloof is tweezijdig, het mes snijdt aan twee kanten, al blijft één van deze kanten nog vrij onbelicht. Enerzijds zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in diverse cybersecurity-onderhandelingen, anderzijds zijn ze disproportioneel slachtoffer van kwaadwillende activiteiten in cyberspace. Vrouwen wereldwijd hebben minder toegang tot internet, maar zijn er wel sterker afhankelijk van voor bijvoorbeeld inkomen, onderwijs en zelfexpressie. Dit maakt hen kwetsbaarder voor digitale dreigingen en de gevolgen van een internetstoring zijn voor hen in dat licht bekeken dan ook groter dan voor mannen. Daarnaast hebben datalekken en online intimidatie en bedreiging een grote impact op vrouwen, vanwege onderliggende ongelijkheid en discriminatie. Vrouwen worden vaker blootgesteld aan geweld en mishandeling in het digitale domein en kunnen slachtoffer worden van praktijken op het dark web, zoals mensenhandel en seksuele exploitatie.

Als we de digitale genderkloof niet dichten, lopen we het risico dat vrouwen achterblijven in de digitale wereld en onevenredig slachtoffer blijven van cyberaanvallen en intimidatie. Daarom moeten we deze problemen aanpakken en ons gezamenlijk inzetten voor de volgende drie belangrijke handvatten. Ten eerste is er behoefte aan een goede digitale infrastructuur die een gelijkwaardige toegang tot digitale diensten en toepassingen garandeert voor iedereen, ongeacht geslacht, leeftijd en/of sociaal-economische status. Ten tweede moeten vrouwen en meisjes dezelfde toegang hebben tot technologie als mannen en jongens, zodat zij kunnen deelnemen aan de digitale economie en hun potentieel volledig kunnen benutten. Tot slot is er behoefte aan meer vrouwelijke rolmodellen in de ICT-sector, zodat vrouwen zichtbaar(der) zijn in alle facetten van deze sector en meer kansen krijgen om zich te ontplooien.

Het belang van meer vrouwen in de ICT kan niet genoeg benadrukt worden, want alleen door een inclusievere en diverse aanpak kunnen we de digitale wereld veiliger maken. Als we dit bereiken, kunnen we niet alleen de genderkloof dichten, maar ook de digitale veiligheid verbeteren en het volledige potentieel van vrouwen in de digitale economie benutten. Het is hoog tijd dat we de daad bij het woord voegen en zorgen voor meer diversiteit en inclusie in de ICT-sector en de digitale wereld. Een grotere aanwezigheid van vrouwen in de ICT is cruciaal om volledig te kunnen profiteren van de vele voordelen die de digitale wereld te bieden heeft, terwijl we tegelijkertijd ook zorgen voor een veiligere en inclusievere digitale toekomst voor iedereen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in